Report: Wenen, stad van culinair genieten, shoppen en design!

Reizen door Fleur

Donderdag 13 maart 2014, 04.00 uur. Mijn wekker. Als ik op snoozen wil drukken, dringt het tot me door: ik moet om 07.00 een vlucht halen, want ik ga op persreis naar… Wenen! Kom maar op, drie dagen shoppen, eten en cultuur!

Een gure dag in februari krijgt opeens meer kleur als ik een wel heel leuk mailtje krijg: of ik mee wil op een persreis naar Wenen, die wordt aangeboden door nieuwe reisaanbieder JUST AWAY. Deze onderneming speelt in op onze behoefte om steeds vaker én korter op vakantie te gaan en biedt hierbij reizen aan tegen scherpe prijzen. Extra fijn: op de website van JUST AWAY kun je selecteren wat voor type reiziger je bent, zodat de online aanbieder de reis kan presenteren die bij je past. Ik zal met JUST AWAY naar Wenen gaan, om met eigen ogen te zien waarom zij Wenen als bestemming aanbieden. Ik ben benieuwd!


Na een warme douche om wakker te worden, een laatste heb-ik-mijn-paspoort-check en een relaxed autoritje, kom ik aan op Schiphol. Daar ontmoet ik mijn reisgenoten, onder wie mijn collega Annemerel van Girlscene. Dat belooft wat, want wij zijn niet bepaald de stilsten. Wat we dan nog niet weten, is dat Wenen ons wel sprakeloos zal krijgen.

 
Stad van oud en nieuw

Zeg je Wenen, dan zeg je oud én nieuw. Hoe slaperig we nog zijn, al vrij snel na aankomst zien we dat we terecht zijn gekomen in een stad met twee gezichten. Enerzijds vind je de hipste (en duurste) winkels in het centrum, anderzijds stikt het er van de oude, klassieke gebouwen. We zijn het ene statige pand nog niet voorbij, of we lopen alweer tegen de muur van het andere aan. De ‘oh’s en ‘ah’s brengen de stemming er goed in: allemaal krijgen we zin om meer, meer, meer van Wenen te zien. De bedoeling is dat we de stad op het gebied van gastronomie, shoppen en design gaan leren kennen. Ik kan niet wachten.


Van nostalgisch café naar hippe loft
Na onze eerste activiteit, naar de training van paarden op de beroemde Spanish Riding School kijken, hebben we allemaal honger. Dat komt mooi uit, want we gaan lunchen in Café Central (Herrengasse 14), en daar is, zo blijkt, niet alleen een hartige hap te vinden. Ook voor een taartje kun je uitstekend bij dit café, dat vroeger een ontmoetingsplaats voor intellectuelen als Sigmund Freud was, terecht. Chocoladegebak, chipolata, creaties van gelei met pure aardbei… Central heeft het allemaal. Je lekkernij eet je, met een goede bak koffie natuurlijk, op tegen een authentiek, bruin-cafe-achtig decor. Goed om met een paar tijdschriften te zitten tijdens een regenachtige dag, maar ook om mensen te kijken wanneer je daar maar zin in hebt. 
 
Op gastronomisch gebied krijgen we ook een prachtig voorbeeld van het oude én nieuwe Wenen te zien. In wat vroeger een metrostation was, vinden we het hipper dan hippe Albertine Passage Dinner Club (Opernring). Denk (razendsnelle) obers in poepchique outfits, warm licht en strakke meubels. Zoek je naar topculinaire gerechtjes die wel vullen, maar ook ruimte laten voor een overheerlijk desert? Dan zit je bij dit restaurant goed. Dineren is hier wel aan de prijzige kant, maar je krijgt er echt wat voor terug. 
 
 
Zin in iets goedkoper eten, maar dan eveneens op een toplocatie? Ga naar Motto am Fluss (Schwedenplatz 2), een zaak aan het Donaukanaal. Dit restaurant heeft wat weg van een schip, en als je binnen iets eet en/of drinkt, waan je je dan ook even op de Titanic. De cocktails zijn er verrukkelijk, maar wie zin heeft in een alcoholvrij drankje, kan prima uit de voeten met een glas limoen-basilicum-muntsap, een heerlijke verfrisser naast de verse vis die ze serveren.
 
Na ons avondeten gaan we op zoek naar wat slaapmutsjes. Die kun je prima vinden in het Palmenhaus (Burggarten 1), een sfeervol pand dat tot aan het plafond planten binnen heeft staan, wat voor een instant tropisch gevoel zorgt. Het Palmenhaus heeft tientallen cocktails (met en zonder alcohol) op de kaart staan, dus voor een avond drankjes proberen, zit je hier goed. Mocht je naar een chiquere locatie zoeken, dan is Le Loft Bar (Praterstrasse 1) een goede optie. In dit strak, maar sfeervol ingerichte penthouse kijk je met een van de lekkere cocktails die ze hebben, uit over de stad.  
 

Strakke gebouwen, Scandinavische sferen
In Wenen vind je tig mooie, historische panden. Denk aan het parlementsgebouw (Dr.-Karl-Renner-Ring 3), het paleis van Sissi (Michaelerkuppel) en de Stephansdom (Stephansplatz 3). Maar er is ook een Wenen waar het design vanaf spettert. Niet alleen binnen de horeca zijn hippe barren en restaurants te vinden, ook studeren kan in een volledig gemoderniseerde omgeving en je hoeft maar even met je ogen te knipperen, of je vindt een winkel die bol staat van de designmeubels. Wil je echt de meest bijzondere designgebouwen zien? Dan hoef je alleen maar naar de campus van de faculteit Business, Economics & Statistics (Welthandelsplatz 1) te lopen. Studenten lopen er over strakke, witte trappen, studeren in lichte, minimalistische ruimtes en wandelen door industriële gangen – de muren bestaan uit onbewerkt beton. Liever voor wat design in eigen huis zorgen? FJordlys (Breite Gasse 9) biedt de mooiste kleine én grote Scandinavische schatten, van mini-kaarsenhouders met Noorse print tot strakke salontafels. Bij Die Sellerie (Burggasse 21/1) kun je terecht voor home made-design: de eigenaren van deze winkel, ambitieuze designers, hebben alles wat in de zaak staat zelf ontworpen, van vaas tot opbergdoos.


Schitterende sierraden en kleurrijke stalletjes
Na een dag in Wenen te hebben rondgelopen, kan ik al concluderen: Wenen is, net als Parijs, altijd een goed idee. Je kunt er namelijk niet alleen terecht voor fijne restaurants en een flinke dosis design, maar ook voor een goede shopsessie. Stap het Golden Quarter in en je bent wel even zoet. In dit mooie stadsgedeelte vind je zaken als Chanel en Louis Vuitton, maar ook voor wat glitterende pracht en paal om je lijf moet je hier zijn. In het ‘Gouden Kwartier’ zit namelijk de Oostenrijkse familieonderneming Swarovski. Ben je meer op zoek naar kleinere boetiekjes, dan kun je uitstekend terecht in het trendy 7e district van Wenen. Hier vind je veel particuliere mode- en designwinkeltjes. Mocht je niet weten waar je moet beginnen, dan kun je Lucie van Shopping With Lucie inhuren. Zij neemt je twee uur lang mee naar de hipste adresjes en laat je snuffelen tussen de leukste spullen, van vintagekleding tot woonaccessoires die schreeuwen om meegenomen te worden. Heb je zin om zelf te struinen? Dan mag je de Naschmarkt (metrostation Karlsplatz) niet overslaan. Hier vind je een antiekmarkt, maar ook tientallen stallen met fruit en groente in alle kleuren, kaas, wijn, azijn, vis, vlees, zoetigheid en hartigheid. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er staat een kraam die het verkoopt. Aanrader als je op een zonnige dag wilt borrelen aan het Donaukanaal en nog op zoek bent naar lekkere borrelhapjes.
 

Slapen
Uitgeshopt, -gegeten en -gedesignt? Dan is een slaapplek natuurlijk geen overbodige luxe. Ik heb mijn energie weer flink aangevuld in het 25 Hours Hotel, een hotel met een van de leukste inrichtingen die ik ooit heb gezien. Met een mix van design en vintage kun je bij mij in ieder geval weinig verkeerd doen. Tel daarbij de schone kamers, het aardige personeel en faciliteiten als een bar om in te relaxen bij op, en je hebt een heerlijke uitrustplek. 

Wenen, dus: je kunt het, met de mix van oud en modern, het hoge hipheidsgehalte en de tientallen struinplekken met recht een wereldstad noemen. En zoals dat met wereldsteden gaat, kun je nooit in drie dagen álles zien. Geen probleem - een beter excuus om terug te gaan, is er niet.

Ben jij weleens in Wenen geweest? En wat vond je ervan?