Report: De nieuwe IKEA PS Collection 2014

Wonen door Marleen_S
Hier op de redactie zijn we echte IKEA-suckers. Het liefst struinen we elke zaterdag langs alle Billy-boekenkasten. Op de vraag of we de nieuwe IKEA PS Collection wilden bewonderen (in Parijs!), konden we dan ook geen nee zeggen.

 
De IKEA wat? De PS Collection 2014. Het is een nieuwe collectie vol met betaalbaar design dat door een groep van 15 jonge designers is gemaakt. Speciaal door IKEA zijn ze ingeschakeld om een lijn prachtige producten te ontwerpen. De ontwerpers waren vrij in wat ze wilden maken, maar één thema moesten ze gemeen hebben: On the move.
 

Een paar producten uit de collectie (v.l.n.r.): Uitklapbare lampen, kleine make-upspiegels, een tafel met verborgen lades en een uitklapbaar bureautje.

Het stadse leven

Wat dat betekent? De producten binnen de PS Collection 2014 zijn allemaal zo ontworpen dat ze ideaal zijn voor mensen die in de stad leven. In de stad zijn mensen continu in beweging, altijd onderweg en hun interieur verandert ook naarmate zijzelf veranderen. Maar doordat de woningen in een stad vaak klein zijn, moet de boel toch functioneel, maar wel persoonlijk worden ingericht. En als iemand daar de beste in is, is het wel IKEA.
  
Driegangenlunch en de ontmoeting met Scholten 
Om de producten in het echt te bewonderen, bracht IKEA mij - Marleen - naar Parijs. Ik toog naar de Franse hoofdstad met de Thalys (waar ik verwelkomd werd met, hoe kan het ook anders, macarons!) en binnen een paar uurtjes liep ik in het lentezonnetje naar een speciaal voor ons geregelde lunch. Hier mocht het hele persgezelschap een van de ontwerpers, Stefan Scholten van het Nederlandse designers duo Scholten & Bajings, ontmoeten.
 

Van macarons tot driegangenlunch: wat een heerlijkheid.

Terwijl de drie gangen (ze weten wel hoe het moet in Frankrijk) van deze echte Parijse lunch voorbijkwamen, vroegen alle aanwezige journalisten Stefan Scholten het hemd van het lijf. Hoe kwam hij tot zijn ontwerpen voor IKEA, wat inspireerde hem en wat vindt hij van het eindresultaat? Een uurtje later liepen we met een goedgevulde buik richting het inspiratiehuis dat ergens tussen de huizen met schattige balkonnetjes verscholen lag. 
  
Het IKEA- inspiratiehuis
In het kleine glazen huis waren alle producten van de PS Collection uitgestald. Van boekenkasten die je kunt omtoveren tot zitbankje of schoenenkast tot ‘buitenaardse’ lampen die je ook kunt gebruiken om papier aan vast te clippen. Elk product had wel iets speciaals.
 


V.l.n.r.: Een lamp waar je ook foto's aan kunt hangen, een multifunctioneel gangkastje, de 'open' kledingkast en een kastje dat uit losse dienbladen bestaat.
 
En zoals we van IKEA gewend zijn, kunnen we ook veel van de designproducten binnen de PS Collection helemaal naar onze hand zetten. We kunnen veranderen wat we willen, zodat het product perfect bij ons past én in ons interieur goed tot zijn recht komt. Zoals witte ronde hanglampen die je open en dicht kunt doen of een feloranje bureau dat je kunt uitklappen, maar ook als kastje kunt gebruiken. 

In de PS Collection vind je overigens geen grote producten. De bedoeling is dat voor alles zelfs in de kleinste flat een plekje is. De prijzen zijn ook niet te groot; ze zijn zelfs heel erg klein bij sommige items. Ineens is design hartstikke goed betaalbaar. Drie hoeraatjes!In alle producten zie je trendkleuren terugkomen, zoals neonroze, feloranje en mintgroen.
 
Scholten & Bajings

Stefan Scholten vertelde honderduit over de ontwerpen die hij en zijn vrouw (Carole Bajings, red.) hebben ontworpen voor IKEA. Samen hebben ze een serie posters en klokken gemaakt waarbij het allemaal draait om kleur. Het leuke van de klokken is dat je ze, door het bandje dat eraan bevestigd is, overal kunt ophangen. Aan de kast, aan de kapstok of gewoon aan een spijkertje in de muur.

De posters zijn een ware kleurenexplosie en staan mooi in een lijst aan de muur. “Met onze designs creëren we kleurrijke, ruimtelijke en bruisende interieurs”, aldus Scholten & Baijings.

De posters en klokken van Scholten & Bajings.

De PS Collection 2014 vind je vanaf april in alle IKEA-vestigingen.  

Wat vind jij van de collectie? Welk designstuk zou jij wel in je interieur willen hebben staan?