Trend: printjesmania

Mode & trends door Xandra
Jezelf van top tot teen in panterprint hullen à la Nel Veerkamp is wellicht wat overdreven, maar dat neemt niet weg dat printjes helemaal hip, hot en happening zijn deze zomer. Natuurlijk zet Ze.nl de verschillende soorten graag op een rijtje. 
 
Een leuke print is natuurlijk niets nieuws. Ieder seizoen is er weer een ander aan de beurt. Van kleurrijke bloemen op een zomerjurkje tot aan een subtiele ruitjesprint op je winterjas. Maar deze zomer lijken de prints meer dan ooit aanwezig te zijn in de collecties en lopen ze flink uiteen. Het voordeel daarvan is dat er voor iedereen wel een ‘trendprint’ is die bij je past. Zo kun je opvallen met aztec, maar ook voor de zakelijke streep kiezen. Er is keuze genoeg!
 
 
Dierlijk
Ik heb een panterprintlegging. Zo, dat is eruit. Ik en mijn gigantische bovenbenen kunnen dat natuurlijk totaal niet hebben en daarnaast is een panterprintlegging sowieso best wel een no go. Ik draag hem dan ook alleen binnen en kleed mezelf om wanneer ik even snel het vuilnis buiten zet. Waarom ik hem dan toch gekocht heb? Ik ben gek op panterprint! Gelukkig is de panterprint superhip deze zomer en kan ik in mijn panterprintblouse, loafers en shawl wel gewoon naar buiten. En jij ook!
 
Maar dat is gelukkig niet de enige dierenprint waar we in gezien mogen worden deze zomer. Zo zijn ook de tijger- en slangenprint veel gespot en is vooral de zebra erg populair. Die laatste kan overigens ook nog eens heel goed gecombineerd worden dankzij de neutrale kleur ervan. Bij de overige dierenprintjes is dat wel even oppassen, want te veel slang, tijger of luipaard kan al snel ordinair overkomen.
 
Natuurlijk
Tijger- en zebraprintjes zijn uiteraard ook allemaal gebaseerd op verschijnselen – oftewel: dieren – uit de natuur. Maar naast de dierlijke printjes zijn ook de natuurlijke printjes flink aanwezig in de zomercollecties. Jasjes bedenkt met tientallen bladeren of palmbomen gedrukt op een rokje. Sommige ontwerpers laten zelfs hele landschappen afdrukken op een jurk. Een wandelend schilderij gaat misschien wat te ver, maar de subtielere prints passen helemaal bij de hippie-stijl die aankomende zomer ongetwijfeld weer door velen - ik, ik, ik! - geadopteerd zal worden.
 

Bloemen
Natuurlijk kan de bloemenprint niet ontbreken in dit lijstje. Zodra de eerste zonnestralen weer in de lucht verschijnen en de nachtvorst eindelijk van de baan is, zien we dat iedereen en masse naar het gebloemde gedeelte in hun kledingkast grijpt. Vreemd is dat niet, want wie denkt er niet direct aan een warme zonnige zomer bij het zien van bloemen in felgeel, pastelroze of subtiel groen? 
 
Deze zomer is er echter wel iets nieuws aan de bloemenprint, we gaan namelijk een stapje verder. Zo zagen we op de internationale catwalks verschillende designers die de bloemenprint in 3D gebruikten. Van bloemen van kant geborduurd op een doorzichtige blouse tot aan rustige pastelroze bloemen aan steeltjes op een jurk waar hier en daar toch een echte bloem uit lijkt te steken, zoals gezien bij Dolce & Gabbana. De ontwerper van Marni vouwde de rousjes op een rok zelfs op zo’n manier, dat het tientallen bloemen leken te zijn. 
 
Ruitjes en strepen
Ze zijn al lang niet meer alleen voor de kakkers onder ons: de ruitjes. Sterker nog, de ruitjesblouse is ontzettend aan populariteit gestegen de afgelopen jaren. Inmiddels loopt iedereen er mee weg, van het knappe hockymeisje tot de hippe hipster. Dit geldt overigens ook voor de streep die wederom overal te zien is deze zomer. Het lijkt wel alsof we deze trend nooit meer kwijtraken en als je het mij vraagt is dat maar goed ook. Een gestreept item is namelijk een leuke manier om een printje te dragen, zonder direct een te opvallende look te creëren. 
 
 
Internationaal
Van de veelgekleurde Mexicaanse aztec-print tot een Schots paisleydesign en Afrikaanse tribal. De kledingstukken met verschillende etnische printjes waren niet van de catwalk af te slaan toen topdesigners hun collectie voor de aankomende zomer presenteerden. Gelukkig maar, want met deze print kun je alle kanten op. En omdat de aztec-print vorig jaar ook al erg ‘in’ was, heb je misschien al flink wat items in je kast hangen die aan deze trend voldoen. 
 
Pas wel op, want wanneer je te veel van deze printjes combineert kun je er al snel uit gaan zien als een ontsnapte circusartiest uit India. Onthoud dus: het combineren van printjes is hip, maar too much is nooit goed. Combineer een paisleyprint bijvoorbeeld met een rustige streep in de kleuren wit en donkerblauw of ga voor aztec in combinatie met een leuk gestipt item.

Lees ook Xandra's vorige modeartikelen! 


Xandra (24) is afgestudeerd journalist. Ze schrijft voor verschillende tijdschriften en websites en heeft haar eigen blog op xannsplace.com, maar bovenal is ze een echte fashionista.

Ze is gek op kleding, schoenen en accessoires en daardoor eigenlijk altijd blut, maar wel voor een goed doel natuurlijk.

Dit modemeisje is altijd op de hoogte van de laatste trends en deelt die graag met jou op Ze.nl.