Interview: Zarayda Groenhart over het dertigersdilemma

Celebs door Kimberly

Ze is 31, een bezig bijtje en gooit zichzelf graag in het diepe. Zarayda Groenhart verschijnt vanaf 26 mei op TLC met haar eigen programma theWhyGirl en Ze.nl interviewde haar. “Het dertigersdilemma? I’m totally in it baby!”
 
“Nadat ik zes jaar met veel plezier bij BNN had gewerkt, was ik klaar voor een nieuwe stap. Ik werd dertig en had opeens interesse in de alledaagse dingen in plaats van spectaculaire onderwerpen en dingen te doen zoals als videomodel meedansen in een Amerikaanse hiphopclip.” Tja, dat dertig worden blijft een dingetje en ook Zarayda zit naar eigen zeggen ‘totally’ in het dertigerdilemma. “Je weet wel ongeveer wát je wilt, maar de vraag is: hoe, wanneer en welke keuzes moet ik daarvoor maken?” In anno 2014 is alles mogelijk en de 31-jarige presentatrice vindt dit een luxe en uitdaging tegelijkertijd. “Hier in Nederland zijn er oneindig veel mogelijkheden. Die vrijheid is een luxe maar tegelijkertijd best eng. Want als alles mogelijk is, wat kies je dan?” En ja hoor! theWhyGirl was geboren. 
 
 
TheWhyGirl
Zarayda's theWhyGirl is een wekelijkse online talkshow waar Zarayda openhartig in gesprek gaat met bekende en niet-bekende vrouwen over hun carrière en hun liefdesleven. Zowel de leuke, als de minder leuke kanten. “Ik weet dat het niet interessant is om naar twee pratende mensen te kijken.” En dat op de bank nota bene! “Om mijn online talkshow te bedenken, produceren en presenteren, heb ik alle tv-wetten losgelaten en mezelf in het diepe gegooid. Veel mensen verklaarden me voor gek dat ik van tv naar internet ging verhuizen (theWhyGirl is geboren op het internet en is een zelfstandige online community voor vrouwen). ‘Jemig, wat ben jij diep gezakt’ werd er dan gezegd, maar het fijne aan het internet is, is dat het veel vrijheid biedt en het een interactief medium is. Er zijn talloze zenders en daarom vind ik het belangrijk dat mensen inspraak hebben zodat ik me kan aanpassen aan de mening van de kijkers. Het is leuk om meer te luisteren naar je publiek. Maar ik doe natuurlijk wel alleen maar dingen die ik écht leuk vind.” 
 
Facebook-leuk 
Op een Facebook-pagina word je overspoeld met knappe koppies, vrolijke statussen en happy families. “Als je niet lekker in je vel zit, ga dan vooral níet een kwartiertje op Facebook vertoeven, want dan kun je je best alleen voelen.” Ondanks het feit dat ze zelf ook heus wel een ‘Facebook-masker’ draagt, vond ze het leuk om een plek te creëren waarin je het nog steeds kunt hebben over dingen die goed gaan, maar ook eerlijk kunt zijn over de dingen die wat minder lopen. “Natuurlijk mag je jouw successen tonen, maar ik geef ook graag de ruimte aan de dingen die wat minder gaan in het leven. Ik draag het masker niet non-stop. Op een Facebook-pagina kun je je rete-alleen voelen, maar op theWhyGirl voel je je hopelijk minder alleen. En dan voornamelijk in je persoonlijke zoektocht in het allerbeste halen uit je carrière en je liefdesleven.” 

 
Gratis therapie  
“Iemand vroeg mij laatst: ‘Is dit een soort gratis therapie?’. Nou, dat kan best wel kloppen”, geeft ze lachend toe. “Mijn dertigersdilemma is mijn vriend en vijand tegelijk. Als je dertig wordt, worden dingen belangrijk die je eerst helemaal niet zo belangrijk vond.” Je zit bomvol vragen en kampt met keuzestress. Best therapiewaardig zou je denken, toch? “Het is fijn om met vrouwen te praten die in hetzelfde schuitje zitten. Zo leerde ik laatst van Angelique Houtveen, die succesvol radiomaker is, dat je niet te streng moet zijn voor jezelf maar juist data moet prikken in je agenda wanneer je jezelf een schouderklopje gaat geven. Dit kan je doen door een champagnefles open te trekken of spontaan naar de bioscoop te gaan! Wees trots op wat je bereikt hebt, ook al was dit niet perfect.”
 
Werk, liefde en leven 
Samen met haar lover, die cameraman en visual director is, werkt Zarayda aan het project. “Het is zó leuk om samen met je grote liefde aan je droomproject te werken!”, vertelt ze in love. “Soms zijn we saampjes misschien té enthousiast bezig met werk. Dan zitten we een avondje op de bank urenlang te kletsen over hoe we iets in beeld gaan brengen, of wie we nog meer kunnen interviewen. En dat is dan een heel leuk gesprek maar soms moeten we elkaar daarop aanspreken. ‘Lieve schat’, zegt mijn vriend dan, ‘we hebben een fantastisch platform, maar we gaan nu even naar de film’."
 
 
Gewoon doen! 
"Om het beste uit mijn leven te halen geniet ik volop, probeer ik eerlijk te zijn tegen mezelf en ga ik echt voor de dingen die mij het allerleukst lijken, ook al moet ik mezelf daarvoor in het diepe gooien. Ik heb dat soms juist wel nodig. De meeste mensen gaan pas ergens weg als ze iets nieuws hebben, dat had ik niet toen ik wegging bij BNN, ik dacht: ach, het is oké, ik zie wel wat er op mijn pad komt.”

Natúúrlijk had ze voordat ze theWhyGirl ging oprichten veel keuzestress en onzekerheid. “Ik vroeg me af of ik er wel aan toe was, maar eigenlijk weet je nooit of je ergens aan toe bent. Mij werd verteld dat ik het plan heel goed moest uitdenken, een businessplan moest opstellen en moest uitstippelen hoe ik dan mijn geld ging verdienen. Maar ik ben zo blij dat ik dat juist allemaal níet heb gedaan en gewoon ben begonnen voordat ik er eigenlijk klaar voor was. Ik dacht, ik doe het gewoon! En dat is het ook. Als je eenmaal begonnen bent en de verantwoordelijkheid hebt, ga je dat vanzelf in elkaar puzzelen. Want dan moet het. Sommige mensen hebben de beste ideeën maar beginnen niet. Omdat ze wachten op het juiste moment, maar dat moment is er meestal niet. Begin gewoon! Soms gaat er iets fout, maar dat mag best." 


theWhyGirl is vanaf maandag 26 mei tot en met 30 juni 2014 dagelijks op wisselende tijdstippen te zien op TLC. Maandag 26 mei is de eerste uitzending om 19.00 uur.