Trends van vroeger die weer hip zijn

Mode & trends door Xandra
Vroeger waren ze hartstikke hip en nu? Nu zijn ze dat gewoon weer! Wat dacht je van de grote flaphoed of de platform sneaker? En zo zijn er zijn deze zomer misschien nog wel meer trends die je herkent van vroeger.
 
Er zijn trends van vroeger die we – ik, tenminste – liever nooit meer terug zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van jeans met gigantische witte bleekvlekken op de bovenbenen, riemen met een gigantische gesp – liefst ook nog met strass-steentjes – of trucker caps met een grote merknaam erop? Zo diep mogelijk begraven en niet meer aan denken. Maar er zijn ook trends die wel leuk zijn om nog eens te beleven. Ook deze zomer zijn er bijvoorbeeld weer een aantal items van vroeger, die weer helemaal hip zijn. Zoek eens in die dozen op zolder, wie weet zit je nieuwe zomergarderobe erin!
 
Sneakers
Goed nieuws voor iedereen die helemaal klaar is met zere voeten halverwege de dag: de sneaker is terug. Natuurlijk kom je weg met een paar toffe Nike's, maar als je echt fashionable voor de dag wilt komen dan draag je sneakers met een platformzool. Denk je nu – net als ik – direct terug aan die felroze latex exemplaren van de Spice Girls? Dat kan, maar de platform gaat nog veel verder terug. In de vijftiende en zestiende eeuw was het zelfs zo dat de hoogte van je zool uitstraalde hoeveel macht je had. Hoe hoger, hoe beter dus. Ook de discogeneratie was helemaal fan van de hoge platform, hoewel de zool toen wel iets gedaald was.
 
 
En nu is het wederom een vaak gespot item op de catwalk. En ook internationale modebloggers zijn helemaal weg van de sneaker met de dikke zool eronder. Het is dus niet zo vreemd dat je dit model nu overal in de winkels tegenkomt. Draag hem onder een spijkerbroek voor een stoere casual look of ga juist voor de platformsneaker in combinatie met een schattig plooirokje – ook helemaal hip deze zomer – om je outfit een beetje pit te geven.
 
De rugzak
Comfortabel, praktisch en modieus noemde ik hem al: de rugzak. Ruim twintig jaar geleden was het de rugzak die Prada onder de aandacht bracht bij menig modeliefhebber. Lang duurde het echter niet, de rugzak werd meer en meer geassocieerd met de middelbare scholier. Iedereen kent ze wel: een klein meisje of jongetje met een veel te grote tas op zijn of haar rug. Een komisch gezicht en dus niet bevorderlijk voor de populariteit van de rugzak. Die tijd is nu echter voorbij, dankzij verschillende topdesigners is de accessoire nu namelijk weer helemaal terug.
 
Supersportief, casual of juist hartstikke chic: de rugzak kan op allerlei manieren gedragen worden. Dat heeft vooral te maken met het materiaalgebruik. Een katoenen exemplaar in tientallen verschillende kleurtjes geeft nou eenmaal een heel ander effect dan een simpel zwart exemplaar van mooi leer. Je kunt dus alle kanten op met deze comeback. Klaag dus niet meer over die zware handtas waar je veel te veel spullen in gestopt heb, draag het op je rug!
 
 
De tuinbroek
Ik moet eerlijk zeggen dat ik met deze comeback, in tegenstelling tot de rugzak, niet heel blij ben. Het woord tuinbroek roept bij mij beelden op van Kelly Kapowski uit Saved by the Bell. Maar dit toonbeeld van de jaren negentig is weer volop in beeld. Stijliconen en celebs als Rihanna, Sarah Jessica Parker, Amanda Seyfried en Liv Tyler lopen massaal weg met – of eigenlijk in – deze trend.
 
Om de tuinbroek een wat meer sexy uitstraling te geven heet het nu een dungaree, maar laten we eerlijk zijn: het is en blijft een tuinbroek. Ben jij fan? Draag dan eens een exemplaar met lange pijpen in combinatie met een paar flinke hakken en een leuke croptop eronder. Of ga voor zomers met een korte variant over een felgekleurde top en draag er fijne slippertjes onder.
 
De flaphoed
In de jaren zeventig beleeft de flaphoed zijn hoogtepunt, wanneer legendarische vrouwen als Audrey Hepburn en Brigitte Bardot er regelmatig mee gezien worden. En waarom ook niet? Want naast fashionable is de flaphoed ook hartstikke functioneel. In de winter helpt hij je hoofd te beschermen tegen de vrieskou en in de zomer beschermt hij je gezicht tegen schadelijke zonnestralen en op lange termijn dus ook tegen rimpels. Extra voordeel: met een grote flaphoed en een fijne zonnebril op je hoofd kun je schaamteloos je omgeving bekijken. Ideaal voor op het terras dus.
 
Toch zijn er wel wat puntjes om rekening mee te houden bij het dragen van een grote hoed. Let bij het uitzoeken van deze accessoire bijvoorbeeld goed op je gezicht en huidskleur. Heb je een rond gezicht? Dan is een hoge hoed een optie voor je, maar met een lang gezicht moet je dat model juist niet dragen. En heeft je gezicht een rode ondertoon, dan kun je het beste een natuurlijke kleur kiezen, verschillende tinten bruin bijvoorbeeld. 

Lees ook Xandra's vorige modeartikelen! 


Xandra (24) is afgestudeerd journalist. Ze schrijft voor verschillende tijdschriften en websites en heeft haar eigen blog op xannsplace.com, maar bovenal is ze een echte fashionista.

Ze is gek op kleding, schoenen en accessoires en daardoor eigenlijk altijd blut, maar wel voor een goed doel natuurlijk.

Dit modemeisje is altijd op de hoogte van de laatste trends en deelt die graag met jou op Ze.nl.