Mama / Zwanger
Zwanger

ZeMama: Solliciteren met een bolle buik

Reageer 0
Een vriendin kreeg een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek terwijl ze hoogzwanger aan het winkelen was. “Prima”, zei ze. “Donderdag kan. Tenzij ik net ben bevallen.” 
 
Het bedrijf waar ik werk, gaat bezuinigen. En flink ook. Binnen een jaar houdt onze organisatie op te bestaan. Daar kunnen we van balen, we mogen ook best even klagen tegen collega’s en vriendinnen, maar dan houdt het ook op. Het is gewoon zo. We moeten aan de bak om een andere baan te vinden. 

Een bolle buik
“Voor jou zit solliciteren er nu even niet in”, zei mijn voormalig leidinggevende terwijl hij naar mijn buik wees. 
“Hoezo niet?”, zei ik feller dan ik wilde. “Ik vind het niet relevant. Als ik als beste uit de bus kom, kunnen we gewoon afspraken maken over mijn beschikbaarheid”, vond ik. Hij fronste. Ik mocht hem ouderwets noemen. Maar solliciteren met een bolle buik was volgens hem een absolute ‘no go’. 
 
 
Thuisblijfmoeke
Op dit moment kan ik er niet meer onderuit. Het is geen nieuws meer dat ik zwanger ben; mijn buik liegt er niet om. De baby trappelt alsof hij of zij nooit anders gedaan heeft en intussen werk ik lekker door. Ik voer netwerkgesprekken, speur LinkedIn af op interessante contacten en kijk naar vacatures. Ik ben geen thuisblijfmoeke. Ik weet dat ik er de eerste twee maanden nadat Tijl was geboren van overtuigd was dat ik nooit meer wilde werken. Ik moest bij mijn kind blijven, want niemand wist zo goed wat hij nodig had als ik. Later kwam ik weer tot bedaren. Ik ben door het dolle met mijn kind en bolle buik, maar een leven als ambitieuze thuisblijfmoeder is voor mij niet weggelegd. 
 
 
Zwanger het gesprek in
Mijn vriendin is inmiddels bevallen van een blakend gezonde dochter. Ze geniet met volle teugen van het kersverse moederschap en aan de andere kant vindt ze het een heerlijk gevoel dat ze na haar verlof fris en fruitig kan instromen bij een nieuwe organisatie. Het bedrijf waar zij gaat werken had geen enkel probleem met de zwangerschap. Zij was gewoon de beste kandidaat en daar wilden ze best op wachten tot na haar verlof. 
Solliciteren met een bolle buik? Gewoon doen.  

Lees ook de vorige ZeMama-columns van Aefke!


Aefke is onze ZeMama- columniste. Ze is getrouwd en sinds maart 2013 moeder van Tijl. Aefke hoopt een consequente moeder te worden, maar van haar hoeft Tijl later niet zijn bord leeg te eten. Ze hoopt wel dat Tijl later net zo dol is op ‘boekjes’ zoals ze dat zelf is. 
 
Aefke is meer dan alleen moeder. Ze heeft in september 2012 een boek uitgebracht, de kantoorthriller 'Tijdens Kantooruren’. Verder is ze gek op Nieuw-Zeeland, sociale media, sushi, haar kat Casper en natuurlijk de vader van haar kind. Aefke schrijft op stoereschrijfster.nl.
 
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er is 1 reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Meadow

  Tja. ook ik heb zeer recentelijk een gesprek gehad met 28 weken zwangerschap. (nu 31). En ik was de beste keus en de persoon voor die baan.
  Toch hebben ze mij afgebeld. Ze hadden NU iemand nodig en niet iemand voor nu 5 weken en dan voor 16 weken niet.

  BALEN!
  heb wel gezegd dat ik vlak voor het einde van mijn verlof even contact opneem. Mocht het niet lopen met die andere meid, dan stel ik mij graag beschikbaar.

  Ook heb ik gesolliciteerd bij een bekend bedrijf. Ben de brief met toeter en wel persoonlijk wezen brengen. Ze hebben mijn vorige werkgever opgebeld en zij hebben gezegd dat ik zwanger was. Nou van die bekenden, die mij kennen van naam en gezicht al meerdere jaren, vonden het gepast om mij een standaard afwijzing te mailen met er in dat ik niet in het profiel pas! Nou sry hoor, ik doe dit werk al 10 jaar en ben zeer bedreven en goed in wat ik doe.....
  maar heb dan het lef om mij op te bellen en het gewoon te zeggen.
  Je weet meteen wat voor bedrijf dat is. Ben er meteen klaar mee ook.

  maar van die eerste, baal ik stevig. het paste gewoon..... en dat is sh*t!

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen