Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

De lekkerste romcom clichés

Wat houden we van een kleffe romcom op z’n tijd. Een kilootje chocola erbij, een bak thee en je hoort ons de hele avond niet meer. En ook al hebben we de volgende clichés al duizend keer gezien, we houden stiekem toch van ze.
 
We voelen mee met Bridget Jones, begrijpen precies hoe Noah zich in The Notebook voelt en halen opgelucht adem als de twee overduidelijk voor elkaar bestemde hoofdrolspelers aan het eind van de film tóch de liefde aan elkaar verklaren. Romcoms en clichés? Ze kunnen niet zonder elkaar. Want wat zou je zonder de volgende typische verhaallijnen moeten?
 

Verliefde tegenpolen
Het verhaal:
Vrouw heeft gruwelijke hekel aan man en vice versa, zien elkaar door een kleine, lieflijke beweging in een ander daglicht, worden stiekem verliefd op elkaar en zijn vervolgens te koppig om er voor uit te komen.
Lekker cliché of flauwekul? Heerlijk cliché. Het kan namelijk jou ook zo gebeuren.
Films: The Ugly Truth, 10 Things I Hate About You
 
Van miserabel naar make-over
Het verhaal:
Het gouwe ouwe verhaaltje van de lelijke eend dat een prachtige zwaan wordt. Bril af, haren in model en na een flinke shopsessie is de hoofdrolspeelster ineens het stralende middelpunt. Wat een knipbeurt en creditcard al wel niet kunnen doen.
Lekker cliché of flauwekul? Op het randje van flauwekul. Want eerlijk, met alleen een beetje mascara transformeren wij niet ineens van zwerver naar prinses.
Films: Pretty Woman, Miss Congeniality
 
Carrièretijger met belabberd liefdesleven
Het verhaal:
Een sollicitatiegesprek is een eitje voor de carrièretijger die de hoofdrolspeelster is. Maar daten? Hoe moet dat? Juist, zij koos de baan voor de man en nu ineens is ze verliefd. What to do?
Lekker cliché of flauwekul? Al lijkt het ons stug dat we ooit een baan belangrijker vinden dan een knappe, gespierde vent à la Channing Tatum, het zal vast ooit iemand overkomen.
Films: Friends with Benefits, The Proposal
 

Het altaarmoment
Het verhaal:
De natte droom van iedere romantisch verloren ziel: trouwen in een witte jurk, in een volle kerk met een rits bruidsmeisjes. O ja, en een hunk van een bruidegom. Een nachtmerrie dus als er vlak voor het ja-woord van alles gebeurt, behalve het ja-zeggen.
Lekker cliché of flauwekul? Flauwekul, want wie zou het ook maar in zijn of haar hoofd halen dat moment te verstoren? Toch zorgt het wel voor plaatsvervangende schaamte als het in een film gebeurt. Want het zal je dus maar gebeuren hé…
Films: Made of Honor, Sex and the City
 
Liefde op het eerste gezicht
Het verhaal:
Pietje ontmoet Mieke en Cupido schiet in één keer raak met zijn liefdespijl. Pats, boem, de twee zijn op slag verliefd. De ware vinden was nog nooit zo makkelijk. Althans, zo lijkt het.
Lekker cliché of flauwekul? Kijk, wij romcom-lovers zijn natuurlijk gelijk overtuigd van alles wat met de liefde te maken heeft. Liefde op het eerste gezicht? Jazeker!
Films: Notting Hill, A Lot Like Love
 
Het 1-minuutje
Het verhaal:
Bagage door de douane, ingecheckt en je eerste Starbucks-koffie heb je al achterover gedrukt. Wat je bent vergeten? Oja, een lover waarvoor je eigenlijk wegvlucht. Gelukkig komt ‘ie één minuut voordat je vertrekt nog aankakken. Net. Op. Tijd. (Of je realiseert jezelf onderweg naar het vliegveld dat je helemaal niet weg wilt. Ook een goede.)
Lekker cliché of flauwekul? Ja, ja. Dit gaat er bij ons zelfs niet in. Want straffeloos over de douanehekjes springen en vervolgens vijf minuten de tijd hebben voor een stevige zoen, zonder dat ook maar één agent je in de boeien slaat? Hmm…
Films: The Holiday, How To Lose a Guy in 10 Days, Love Actually
 

De Dramatische Natte Kus
Het verhaal:
Het regent, de verliefde hoofdrolspelers zijn ontroostbaar en hopeloos verliefd. Ze rennen naar buiten, waar de regen met bakken uit de hemel valt en zoenen elkaar totdat ze op de onderbroek verregend zijn.
Lekker cliché of flauwekul? Het is zo romantisch, dat we moeten geloven dat het ons een keer gebeurt, zo’n romantische kus in de zeikende regen.
Films: The Notebook, Four weddings and a Funeral

Onhandige hoofdrolspeelster
Het verhaal: 
Wil iedereen die onhandig is haar hand opsteken? Precies, zo’n beetje de gehele vrouwelijke bevolking heeft er vast last van. Niet zo gek dat we ons heel goed kunnen identificeren met, we noemen een, Bridget Jones.
Lekker cliché of flauwekul? Heel realistisch, bijna eng, dus lekker cliché, maar wel heel waar.
Films: Bridget Jones, Legally Blonde

Welke filmclichés mis jij nog in dit rijtje?