Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

6 awkward dingen die je meemaakt als je zenuwachtig bent


Je moet een prestatie gaan leveren en de zenuwen gieren je door het lijf. Niet heel verwonderlijk, want wat als je van het podium duikelt, de vraag van je potentiële werkgever niet kunt beantwoorden of je dienblad laat vallen…? 
 
Iedereen knijpt ‘m weleens. Of dat nu voor een examen, sollicitatie, optreden of presentatie is, aan gezonde spanningen ontkomen de meesten niet. Maar wat als je nu zo zenuwachtig bent dat jij (of je lichaam?) de meest gênante dingen doet...? Wat die awkward dingen zoal zijn? Lees maar! 

Zamira Zwoksels en Zwoeten   
Je zou toch zweren vanochtend een deoroller over je klamme oksels te hebben gehaald. Niks daarvan is nu nog terug te zien op je okergele shimmer shirt. De druppels lopen je langs je rug en dikke zweetkringen plakken onder je armen. En dan hebben we het nog niet eens over de geur. Dus loop je al deo-spuitend en deppend richting het kantoorpand, daar waar de sollicitatie gaat plaatsvinden. Wat overigens ook niet vlekkeloos verloopt aangezien jouw zweetjatten bij elke stap die je zet uit je ballerina’s floepen. Fijn... 


Sita Stottergevaar 
Het is zover; over een minuutje of tien moet je die allesbepalende pitch houden. Aan je voorbereidingen zal het niet liggen, aan je looks overigens ook niet. Wat wellicht wel een struikelblok zal gaan vormen zijn je stotterskills en van die - out of the blue - zwaar foutief Nederlandse zinnen die vanuit het niets uit je mond komen rollen. Om dan nog maar te zwijgen over je ademtekort. Snakkend naar een beetje zuurstof hakkel je van de ene, naar de andere vage zin. Argh... Get me outta here! 

Katy Kreeftkop 
Je weet niet waarom, maar zodra je zenuwachtig bent, loop je bij het minste of geringste rood aan. Zelfs als er naar je werkervaring gevraagd wordt, krijg je een rode boei van hier tot aan Verweggistan. Het is niet alleen nergens voor nodig, zo lijkt het ook nog eens of je een heel verleden in het criminele circuit (oftewel, heel wat te verbergen) hebt. Niet helemaal de bedoeling, lijkt je zo. En hoe harder je je best doet om die knalrode kop te laten zakken, hoe erger je begint te blozen. Ir-ri-tant! 

Kristel de Kluns 
Je bent een kluns of je bent het niet, en als je een echte, échte kluns bent, ontkom je zeker tijdens een potje zenuwachtig zijn niet aan dat gestuntel van je. Normaal binnenkomen op plaats van sollicitatiebestemming? Mission impossible. Bij binnenkomst galoppeer jij over de deurdrempel en fladderen de vers uitgeprinte cv-blaadjes je om de oren. Hoe de sollicitatie verder verliep? De theedruppels sijpelden tijdens het gesprek langs je kin naar beneden, je gulp was je na een wc-bezoekje (zie Dita) even vergeten dicht te doen en die glazen deur, tja die zag je gewoon héél even niet staan. Awkward! 
 
 
Tina Trillip 
Al bevend en bibberend sta je voor een grote groep (lees: zo’n dertig) mensen. Knikkende knieën? Dat wordt bij jou wel érg letterlijk genomen. Als een drammend hert sta je voor je Windows-diavoorstelling met een drietal spiekbrieven in je hand. Heel handig hoor, een paar steekwoorden, maar niet als je handen zodanig trillen dat je jouw A4’tjes amper nog kunt lezen. Of het daar bij blijft? Als je pech hebt niet. Soms komt zenuwtrek 53 (die ene in je bovenlip) om de hoek kijken waardoor je praatje lekker wordt belemmerd. 'Cuz this is t(h)rillerrrrrr! 

Dita Diarree 
Letterlijk en figuurlijk: je knijpt ‘m. Want waar bij anderen de zenuwen in de nekwervels schieten, schieten ze bij jou in je… juist. Al ruim een uur geleden begon het daar beneden een beetje te borrelen, pruttelen en knorren. Een sprintje naar de dichtstbijzijnde plee is dan ook niet uitgesloten. Sterker nog: je zit zwaar aan de diarreeremmers. Gelukkig is het je tot nu toe nog nooit overkomen, een diaknaller tijdens je moment of truth, maar je zou je maar tijdens je sollicitatiegesprek even met samengeknepen billen moeten excuseren… Over awkward gesproken. 

Welke gênante dingen overkomen jou altijd als je zenuwachtig bent?