Hip en healthy: 5x booming boerenkoolrecepten

Eten door Redactie Ze.nl
Zei je anno 2012 ‘boerenkool’, dan zei je hoogstwaarschijnlijk ‘noren’ en ‘Unox-worsten’. Tegenwoordig linken we de groene groente vooral aan ‘hip’ en ‘healthy’ en zijn ze zó booming dat de boeren de blaadjes amper kunnen aanslepen. 
 
Ook al is een bord boerenkool op een barre winteravond lekker, je kunt nog véél meer met deze koolsoort. Van frisse smoothies tot knapperige salades, vind hier 5x boerenkoolrecepten. 

1. Boerenkoolchips 

Iets wat is over komen waaien uit Amerika: kale chips, oftewel boerenkoolchips. Hét gezonde alternatief voor de ‘normale’ chips. Een lekkere snack voor tijdens een tv-avondje en supersimpel te maken.  

Wat heb je nodig?  
  • verse boerenkool, naar gewenste hoeveelheid
  • olijfolie 
  • zout
  • eventuele andere kruiden als paprikapoeder en knoflook

Hoe maak je het?

Terwijl de oven op 180 graden Celsius aan het voorverwarmen is, was jij de boerenkool. Verwijder daarna de steeltjes en harde nerven en laat de bladeren drogen. Doe – om het jezelf wat makkelijker te maken – de boerenkool in een kom en sprenkel er wat olijfolie over. Als laatst voeg je een snufje zout toe. Daarna doe je de boerenkool op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak het 20 minuten in de oven totdat het lekker knapperig is.  


 
2. Boerenkool-caesarsalade

De caesarsalade kennen we natuurlijk allemaal, maar de caesar is óók erg lekker met boerenkool. 

Wat heb je nodig? 

  • boerenkool
  • 1/4 kop mayonaise 
  • 1/4 kop fijn geraspte Parmezaanse kaas 
  • 2 eetlepels verse citroensap 
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 hardgekookte eieren, fijngehakt
  • 1/4 rode ui, in dunne plakjes 
  • wat (zee)zout en peper 

Hoe maak je het? 
Eigenlijk is het een kwestie van door elkaar mengen. Maak eerst de ‘dressing’ door de mayonaise, Parmezaanse kaas, citroensap, olie, mosterd, zout en peper in een kom te mengen. Voeg als laatst de boerenkool, eieren en ui toe. Voilà! 

3. Boerenkoolsmoothie met banaan 

Met smoothies kun je goed combineren en ze zijn makkelijk te personaliseren. Houd je van pindakaas bijvoorbeeld? Voeg dan een eetlepeltje pindakaas bij het volgende recept. 

Wat heb je nodig? 

  • 1 banaan 
  • 100 gram boerenkool
  • 1/2 avocado 
  • 4 dadels, in stukjes
  • 1 glas amandelmelk
  • 1 eetlepel chiazaden 

Hoe maak je het? 
Schil de banaan en snijd hem in stukken. Ontpit daarna de dadels en avocado. Snijd ze beide in kleine stukjes. Gooi vervolgens alle ingrediënten in de blender en voeg eventueel een glas water toe indien nodig. Als je smoothie daarna nog steeds te dik is kun je wat extra water of amandelmelk toevoegen. 
 

4. Boerenkoolsmoothie met kiwi, citroen en gojibessen

Geen groot fan van de groene smoothie? Dan is deze boerenkoolsmoothie dé oplossing om alsnog je dag supergezond te beginnen. 

Wat heb je nodig? 

  • handje boerenkool
  • 1 kiwi
  • 1 citroen
  • 1 handje gojibessen
  • 200 milliliter (vers geperste) sinaasappelsap  

Hoe maak je het? 

Weer een kwestie van schillen en persen en vervolgens alle ingrediënten in de blender pulseren. De hoeveelheden zijn goed voor twee glaasjes. 


5. Boerenkoolpastasaus
Houd je meer van experimenteren en ben je niet vies van ‘vreemde’ ingrediënten? Probeer dan eens deze pastasaus met boerenkool! 

Wat heb je nodig? 

  • 455 gram volkorenpasta 
  • 1 eetlepel olijfolie 
  • 2 teentjes knoflook
  • 375 mililiter kokosmelk
  • 255 gram boerenkool, gesneden 
  • 450 gram spinazie, gesneden
  • 5 gram munt
  • 1 jalapeñopeper 
  • 1½ theelepel gember, geraspt 

Hoe maak je het? 
Kook allereerst de pasta goed al dente. Verwarm in de tussentijd een scheut olijfolie in een grote steelpan. Bak daarin de knoflook, jalapeñopeper en gember en bak totdat de knoflook zacht is. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en breng dit aan de kook. Doe daarna de fijngesneden boerenkool en spinazie erbij in, doe de deksel op de pan en kook dit totdat de kokosmelk lichtgroen wordt. Voeg de munt toe en haal de pan van het vuur. Gebruik een staafmixer of blender om de saus te pureren. De kleine, groene blaadjes hoeven niet helemaal tot moes gepureerd te worden. Voeg tijdens het pureren af en toe een snuf zout toe, totdat de smaken goed naar voren komen. Als de pasta is gekookt, schep je wat pastawater uit de pan voordat je het afgiet. Haal de pasta door de saus en doe het pastawater er beetje bij beetje doorheen om de saus te verdunnen. Zorg dat de pasta en saus goed zijn gemengd. Het duurt eventjes, maar dan heb je ook wat! 

Weet jij nog een lekker recept met boerenkool? 

Bron: 1,2,3