Zijn we Gita Geldwolf? 65% vrouwen vindt inkomen partner belangrijk

Single & daten door Marleen_S

Met geld kun je alles kopen, behalve de liefde. Of toch niet? Want, wat blijkt uit onderzoek, wij vrouwen zijn nogal geldwolven. Ruim 65% vindt het inkomen van haar toekomstige prins op het witte paard belangrijk. En er is meer…
 
Oké, wij vrouwen zullen niet zo snel iemand trouwen alleen om zijn geld, maar een goed gevulde portemonnee vinden we wel degelijk belangrijk in onze zoektocht naar de ware Jacob. Dat blijkt uit een onderzoek van datingsite eDarling. Bovendien zou zelfs 34% van de vrouwen niet met iemand trouwen die minder verdient dan zijzelf.

Slimme mannen zijn schaars
Dat komt volgens het onderzoek doordat vrouwen anno 2014 vaker hoger opgeleid zijn. In plaats van huisvrouw te spelen is een op de vijf vrouwen nu namelijk ook kostwinnaar. Maar de mannen, die blijven een beetje achter. “Het aantal slimme, jonge vrouwen stijgt sneller, waardoor intelligente mannen schaars worden op de datingmarkt”, legt Jan Latten, hoogleraar op de Universiteit van Amsterdam, uit.

 
Dus slaan we massaal aan het downdaten. Down-watte? Downdaten, daten onder je niveau. Dat klinkt nogal arrogant, maar het is tegenwoordig moeilijk voor een vrouw een man te vinden met dezelfde of een hogere opleiding. Bij mannen komt downdaten al sinds de oertijd voor, bij vrouwen is het echter een nieuw begrip. En om niet ongelukkig achter te blijven is het heel normaal dat bijvoorbeeld een hooggehakte juriste met een vrachtwagenchauffeur aan het daten slaat.

Mannen down door downdaten
Terwijl het downdaten voor ons vrouwen steeds normaler wordt, maakt het fenomeen de mannen letterlijk down. Een partner die succesvoller is dan hijzelf, is namelijk nogal intimiderend. Het geeft mannen het gevoel dat ze falen, wat ze onzeker maakt en uiteindelijk resulteert in depressieve klachten, blijkt uit het onderzoek.
 

En wat vinden de mannen eigenlijk van het inkomen van hun (toekomstige) wifey? Die vinden geld totaal geen issue. Ze vinden namelijk het uiterlijk veel belangrijker dan het inkomen van hun partner (oké, zij zijn dus net zo erg als wij, maar dan op een ander gebied). Dat er een groot verschil bestaat tussen mannen en vrouwen als het gaat om geld en relaties, heeft volgens Wiebe Neberich, psychologe bij eDarling, te maken met de natuurlijke rol van vrouwen, die van oorsprong de meer afhankelijke persoon zijn. Een partner met een stabiele baan en inkomen vergroot het vertrouwen in een relatie. Vandaar dat we het salarisstrookje van onze partner belangrijk vinden.
 
Laag salaris = meer kans op droomman
Ah, gelukkig, dat maakt ons al een beetje minder golddigger. O ja, en is dat hele downdaten niet op jou van toepassing omdat je weinig verdient? Prijs jezelf gelukkig, want uit het onderzoek blijkt dat je met een lager inkomen succesvoller zal zijn in het zoeken naar de juiste vent. Blijf je onder de grens van € 13.000 per jaar? Dan neemt je kans met 17% toe dat je je prince charming zult vinden. Lang leve het minimumloon!
 
Vind jij geld ook belangrijk in een relatie? Of let jij op andere dingen?