De 10 allerslechtste dategewoontes

Single & daten door Marleen_S
De perfecte little black dress? Check. Sexy lingerie ‘voor het geval dat’? Check. Gereserveerd bij de pizzeria? Dubbel check. Alles is gereed voor een vlekkeloze date. Alleen sommige slechte dategewoontes lijken nooit te verdwijnen.

 
Je hebt eindelijk een date. Zo in de wolken als je bent, heb je er zin in. Totdat blijkt dat de knappe vrijgezel die je mee naar de film neemt totáál geen manieren heeft. Of dat jij na de date via alle mogelijke communicatiekanalen hem de liefde verklaart en je aan hem vastbijt als een pitbull. Slechte dategewoontes: eenmaal aangeleerd, kom je er nooit meer vanaf.
 
#1 Telefoontje leef je nog, ie-a, de-a
Het is natuurlijk retespannend wat de buurman deze middag in zijn voortuin heeft uitgespookt, maar als je na elke hap of elke scene minstens één keer op je telefoon allerlei statusupdates op Facebook bekijkt, komt dat op je date over als ‘niet geïnteresseerd’. En dat terwijl je jouw telefoon misschien alleen maar checkt door de zenuwen of uit gewoonte. Probeer je smartphoneverslaving een beetje in te perken.
 


#2 Solliciteren kun je leren

Een date is eng, begrijpelijk. Net zoals een sollicitatiegesprek. Alleen zijn deze twee niet met elkaar te vergelijken. Vuur dus ook niet door pure angst een waslijst aan vragen op hem af. Solliciteren kun je leren, maar dat wil hij niet doen op een date. Wees geïnteresseerd, maar werk niet zijn hele cv af. Zijn kwaliteiten ontdek je vanzelf wel, als het goed is.  
 
#3 Rijmt op make-up? Break-up
Als een snelle Jelle heb jij binnen een week in no time vier mannen afgewerkt. Eigenlijk weet je niet eens meer waar Jeroen je maandag mee naartoe nam… Of wat Thomas ook al weer deed voor de kost… Pas op als je jouw dates sneller dumpt dan de snelheid van het licht. Al is het maar voor je eigen rust. Je leert iemand niet gelijk na een eerste date kennen, dus neem de tijd.
 
#4 Op de biechtstoel
"I got 99 problems and I am one.” Het leven is niet voor iedereen makkelijk en natúúrlijk heb jij het het zwaarst van allemaal. Maar dat hoeft hij niet te weten. Of althans, niet je hele levensverhaal in chronologische volgorde met het advies van je psycholoog dat je er gratis bij geeft. Slow down met de info, wees een beetje mysterieus. Biechten kan je altijd nog bij de pater, daar zit je date niet op te wachten.
 


#5 Pathologische Pinoccio

Liegen over dat je schoenen van echt leer zijn, ook al heb je ze bij de schoenendiscountwinkel vandaan, is één ding. Valt onder de categorie ‘leugentje om bestwil’. Uren uitweiden over je baan als CEO bij een bedrijf dat niet bestaat waar je bakken met geld verdient, is een minder slim idee. Het is nogal een afknapper als hij erachter komt dat je eigenlijk in between jobs zit en geld leent van je ouders. Wees er gewoon gelijk eerlijk over. Voor je het weet zit je vast in een web vol leugens.
 
#6 Ex(it)
De oergewoonte in de datewereld: het praten over de ex. En dat is not done, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Doe desnoods een rubberen bandje om je pols, zodat je jezelf telkens wanneer jouw ex onderwerp van gesprek is, kunt straffen. Het maakt niet uit, doe iets! Behalve praten over je ex.
 
#7 Stalken voor dummies
Hoe sterk de gelijkenis tussen je date en Ryan Gosling ook is, er is nooit een reden om je compleet aan hem vast te klampen tijdens en na de date. We snappen dat hij met al zijn lekkerheid misschien moeilijk is te weerstaan, maar er bestaat geen grotere afknapper dan een overly attached girlfriend die van minuut tot minuut wil weten wat hij doet, wanneer jullie elkaar weer zien en wanneer de bruiloft kan worden gepland. Slow. Down. In the name of love.
 


#8 Keihard to get

Je bent mysterieus, dat is goed. Je bent hard to get, daar is ook niks mis mee. Maar je kunt het ook overdrijven. Na een week nog steeds niet zijn sms'jes beantwoorden, dates afzeggen of met andere mannen flirten terwijl je met je date aan het midgetgolfen bent, daarmee ga je echt te ver. Als je ‘m leuk vindt, mag je hem dat best subtiel laten weten. Ga alleen dan weer niet te ver, zoals bij #7.
 
#9 Handige Harry
Curry morsen op je witte jurk? Dat kan de beste overkomen. Maar zodra de date een aaneenschakeling is van blunders, zoals iets te hard voetjevrijen of in zijn gezicht spugen als je praat, dan zal hij je echt niet terugbellen.
 
#10 De eerste stap(jes)
Dat de man de eerste stap moet zetten na de date is zo jaren negentig. Wij vrouwen hebben gestreden voor gelijkheid tussen de seksen. Laten we daar dan ook in hemelsnaam gebruik van maken. Kom op, pak je telefoon, stuur een vrolijk sms'je en wacht af. In het ergste geval laat hij niks horen. Boeiend, heb je het in ieder geval geprobeerd.
 
Welke slechte dategewoonte heb jij (gehad)?