Tijd zat: brein bepaalt dat je 150 vrienden aankan

Relaties door Sabine

Soms heb je er de puf niet voor; het onderhouden van verschillende vriendschappen. Dan is de een jarig en dan heeft de ander een relatiecrisis, pfff.... Maar uit onderzoek blijkt dat we meer vriendschappen kunnen onderhouden dan we denken. 
 
Je voelt je gezegend met het handjevol goede vrienden dat je hebt, maar soms kan het wel vermoeiend zijn. Bij de gedachte aan nog meer vrienden gaat het je stiekem wel een beetje duizelen in je bovenkamer. In het boek How Many Friends Does One Person Need? verklaart de Britse bioloog Robin Dunbar dat onze hersenen veel meer vriendschappen aankunnen dan wij denken, namelijk 150!  Robin vertelt aan Psychology Today dat dit komt door je neocortex. 
 

 
Neowatte? 
De neocortex maakt deel uit van de cortex cerebri, wat eigenlijk gewoon een heel duur woord is voor hersenschors. De neocortex is betrokken bij het verwerken van vriendschappen. Volgens Robin gaat het hierbij niet om kwaliteit, maar om kwantiteit. Volgens hem zijn je hersenen in staat om 150 verschillende relaties te verwerken. Maar er ligt een addertje onder het gras. Het gaat namelijk niet om 150 besties, maar ook om die ene collega waar je een werkrelatie mee hebt. “Het gaat om de mensen met wie je een persoonlijke relatie hebt. Een relatie die is gebaseerd op wederzijds vertrouwen”, vertelt Robin.
 
De bioloog vertelt dat je brein je vrienden categoriseert in vier verschillende groepen; ‘Cirkels van Vertrouwdheid’, noemt hij het. De kleinste cirkel is de cirkel waar je (beste) vrienden zich bevinden en deze bestaat uit ongeveer 5 mensen. Daarna volgt een cirkel die wat groter is en bestaat uit 15 mensen. Daarna volgen 50 en 150. “Hoe aantal mensen neemt toe, maar de emotionele intimiteit neemt af”, vertelt Robin. 
 

Social media 
Het limiet van 150 is volgens Robin door de eeuwen heen niet veranderd. Hiermee probeert hij te zeggen dat social media zoals Facebook onze capaciteit niet heeft veranderd. Robin heeft voor zijn onderzoek zelfs gebruik gemaakt van Facebook en constateert dat een gemiddeld persoon zo’n 130 Facebook-vrienden heeft. De bioloog noemt mensen die claimen meer dan 150 vrienden te hebben ‘verdachten’. Volgens hem zal de kwaliteit van de relaties van de persoon in kwestie op den duur verslechteren. 
 
En, hoeveel vrienden heb jij?