5 schoenentrends voor de winter 2014/2015

Mode & trends door Xandra
Het schijnt een echt vrouwenkwaaltje te zijn: de schoenentik. Maar welk model is nou helemaal in en waar moet je absoluut niet meer op lopen? Ze zet de vijf leukste trends voor je op een rijtje.
 
Ultiem hoge naaldhakken, pumps met superdunne bandjes en laarzen tot halverwege je bovenbeen. Het is een greep uit de trends die deze winter de revue passeren, maar erg geschikt voor het Nederlandse weer – en de Nederlandse vrouw wat dat betreft – zijn ze niet. Gelukkig zijn er ook een hoop trends waar wij wel van harte aan mee kunnen doen, mocht je ze leuk vinden natuurlijk. Dit zijn mijn vijf favorieten. 
 
 
Sneakers
Daar zijn ze weer! Weet je nog dat er deze zomer opeens overal hippe sneakers verschenen? Van ietwat lompe Nike Air Max tot klassieke Adidas Gazelle en sportieve New Balance 574. Zonder een paar sneakers in de kast hoorde je er als modemeisje echt niet meer bij. En dat is stiekem best fijn, want zo’n Sporty Spice-schoen zit natuurlijk heerlijk en is ideaal voor een dagje shoppen. Het enige nadeel? Het flinke prijskaartje dat eraan hangt.
 
Gelukkig kun je die sneakers vanaf nu een echte investering noemen, want zoals het nu lijkt zijn we die trend voorlopig nog niet kwijt. Deze winter kunnen we in ieder geval gerust over straat met een paar sportieve schoenen aan onze voeten. Kleine tip: zorg dat je wel een waterdicht exemplaar koopt. Natte voeten doen het comfortabele gevoel ietwat teniet wanneer de temperatuur ergens richting het nulpunt gaat.
 
Veterschoenen
Van plat en laag tot bikerboots en zelfs de hoge laars: er moeten veters in. De veterschoen is namelijk helemaal hip deze winter. En dat is jammer voor onze vingers, want veters strikken is niet iets wat je wilt doen in de vrieskou. Zorg dus dat je deze beauty’s goed vastknoopt voor je de deur uit gaat. 
 
Ga je voor praktisch en comfortabel? Kies dan voor de veterschoen in de vorm van een stevige laars met veel profiel onder de zool. De dames die liever voor klassiek en een klein beetje kak gaan, raad ik een paar veterlaarzen met ultiem hoge hak aan. Het liefst een naaldhak, maar dat is misschien wel erg hoog gegrepen met gladde wegen en Hollandse keien. 
 
Hoge laklaarzen
Ook leuk voor de klassieke dames zijn de hoge laklaarzen. De chique kleding uit de sixties is namelijk weer helemaal  terug in het modebeeld aankomende winter. Een trend die de grote – en klassieke – merken maar wat graag met beide handen aangrepen. Zo stuurde Louis Vuitton, Saint Laurent, Valentino en Ralph Lauren flink wat exemplaren de catwalk op.
 
Ook deze trend is overigens in verschillende vormen te dragen. Natuurlijk horen de laarzen minstens tot de knie te komen – hoger mag altijd – en is een laklaagje een must, maar dat laklaagje hoeft natuurlijk niet over the top shiny te zijn. Een subtiele glans is ook al goed en misschien wat meer geschikt voor plekken als kantoor.
 
Blokhakken
Dolce & Gabbana, Fendi, Gucci, Roberto Cavalli en Max Mara. Ik denk dat er inmiddels allemaal kleine vierkantjes in de vloer van de internationale catwalks gedrukt staan. Er waren namelijk maar weinig designers die geen blokhak ontwierpen voor het aankomende seizoen. En ik moet zeggen: dat bevalt me prima. Met mijn 1.70 meter kan ik namelijk best een beetje lengte gebruiken, maar pijnlijke voeten zijn voor niemand leuk.
 
De blokhak is dan de ideale keuze. Deze schoenen helpen je namelijk wel de lucht in, maar geven genoeg steun om niet direct verkrampte tenen te veroorzaken. Ze zijn daarnaast heerlijk eye-catching  - of gewoon opvallend, in normale termen - en dus goed te combineren met andere trends. Die van de printjes bijvoorbeeld. Denk eens aan een blokhak met slangenprint of paisley-afdruk. Gaat dat je iets te ver? Een chic zwart suède exemplaar is ook goed, hoor.
 
Slip-on’s
Ook lekker comfortabel is de slip-on. Schoenen die je – de naam zegt het al – alleen maar hoeft ‘aan te slippen’ voordat je erop weg kunt lopen. Eigenlijk is deze schoen de winterse versie van de espadrille en aangezien dat mijn absoluut favoriete schoen voor de zomer was, denk ik dat je over een maand ook flink wat slip-on’s in mijn kast zult tegenkomen.
 
Dat dit een populaire trend is, is niet zo vreemd, want je kunt er alle kanten mee op. Zo kun je ze dragen met verschillende printjes - luipaard, strepen, noem maar op - en in verschillende kleuren. Kies voor simpel zwart leer of ga voor iets uitbundigere kleuren. 
 
Wat is jouw favoriete trend?

Lees ook Xandra's vorige modeartikelen! 


Xandra (24) is afgestudeerd journalist. Ze schrijft voor verschillende tijdschriften en websites en heeft haar eigen blog op xannsplace.com, maar bovenal is ze een echte fashionista.

Ze is gek op kleding, schoenen en accessoires en daardoor eigenlijk altijd blut, maar wel voor een goed doel natuurlijk.

Dit modemeisje is altijd op de hoogte van de laatste trends en deelt die graag met jou op Ze.nl.