Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Doeltreffend opruimen: wij geven je tips!

Nu het lekkere zomerweer voorbij is, zit je hoogstwaarschijnlijk vaker binnen. Het liefst vertoef je dan in een knusse omgeving, maar daarvoor moet je huis wel aan kant zijn. Tijd voor een grote schoonmaak dus! 
 
Wij vrouwen zijn wezens met de grootste verzameldrang. Wij bewaren spullen die wie niet meer nodig hebben onder het mom van: dat zal ooit nog wel van pas kunnen komen. Maar ja, op die manier krijg je je huis nooit aan kant. Met deze tips gelukkig wel! 
 
Bewaar geen troep onder je bed
Als klein kind deden we het al en als we heel eerlijk zijn, doen we het nu nog steeds: troep onder het bed bewaren (lees: dumpen). Dit is echter een heel slecht idee. De spullen die je onder je bed ‘bewaart’, zijn meestal spullen die je niet echt nodig hebt. Je kijkt er nooit meer naar om, waardoor dat plekje onder je bed een bron van stof wordt. Erg slecht idee dus. 
 
Gooi (bijna) lege flessen weg 
In de badkamer heb je meestal een immense verzameling van lotions, shampoos en nog veel meer andere flessen. Haal op een middagje al je badkamerkastjes leeg, zoek de flessen er tussen uit die zo goed als leeg zijn en gooi ze weg. Gooi ook de spullen weg waarvan je denkt dat je ze niet meer zal gebruiken. 
 

Bed opmaken 
Dit is wel de meest makkelijke tip van allemaal: maak je bed op als je opstaat. Als je je lekkere warme bedje verlaat, ben je geneigd om gewoon de deken van je af te slaan, zeker wanneer je haast hebt. Maar als je nadat je opstaat je bed meteen weer strak trekt, zal je zien dat dit een stuk netter oogt. 
 
Soort bij soort
Als we eindelijk een plekje weten te vinden voor onze prullaria, zijn we helemaal blij. Of het nou in het tv-kastje is of op het aanrecht. Maar als er allerlei verschillende dingen door elkaar in je kast liggen, oogt dit alles behalve netjes. Leg daarom soort bij soort. Liggen je broeken en shirts bijvoorbeeld door elkaar in je kast? Sorteer deze dan en geef ze beide een aparte plek. Dit maakt het voor jou ook nog eens makkelijker om iets terug te vinden.  
 
Leg dingen op logische plekken
Oftewel: bewaar dingen op plekken waar je ze ook gebruikt. Leg je borstel bijvoorbeeld in de badkamer waar je het ook vaak gebruikt en laat ‘m niet slingeren op de keukentafel. Als je dingen op een handige plek bewaart, zul je ze minder snel kwijtraken.  
 
Weg met oude kleding
Mest je kledingkast uit! Grote kans dat ergens onder in je kast een teveel aan oude kleren ligt waarvan je het bestaan allang was vergeten. Vind je iets terug wat je nog wel leuk vindt? Spreek dan met jezelf af dat je dit ook écht aantrekt. Ook kun je met je zelf afspreken dat je kleding wegdoet als je het al langer dan een jaar niet meer hebt aangehad. Maak een ander blij met je oude kleren en geeft het bijvoorbeeld aan het Leger des Heils.  

Sorteer
Rommellaatjes heeft iedereen wel. Voordat je deze gaat uitmesten is het handig om een paar dozen of zakken bij de hand te hebben. Eén doos voor troep die rechtstreeks de prullenbak in kan, één doos voor spullen waar je de kringloop blij mee kan maken en één doos met spullen die je wilt bewaren.  Zodra alle kasjes leeg zijn, kun je de kastjes opnieuw inrichten met spullen die je wilt bewaren.  
 

Labelen 
Waar wij vrouwen ook een handje van hebben, is om dingen weg te stoppen in dozen. Want ja, opgeruimd staat netjes. Zorg er alleen wel voor dat je de dozen labelt of er opschrijft wat erin zit. Zo voorkom je dat je een keer iets niet kunt vinden en alle dozen overhoop moet halen, want dan ben je natuurlijk weer terug bij af.
 
Keukenkastjes opnieuw inrichten
Keukenkastjes zijn de opslagplaats voor al het voedsel dat je in huis haalt. Haal al je keukenkastjes eens leeg en je zult zien dat er nog best wel wat dingen instaan die allang over de datum zijn. Zeker achterin je kastjes liggen deze producten. Gooi ze weg! Zo hou je veel meer ruimte over voor het eten dat nog wel goed is. Door de ruimte die je nu extra hebt, heb je ook meer overzicht waardoor je je andere eten minder snel vergeet. 
 
Doe niet alles in een keer  
Het liefst wil je alles in één keer opruimen, want dan ben je er maar vanaf. In je hoofd klinkt dit misschien als een goed idee, maar zo’n goed idee is het niet. Ten eerste raak je zo het overzicht erg snel kwijt. Wat heb je nou al wel gedaan en wat niet? Ten tweede word je het opruimen op een gegeven moment helemaal zat. Wanneer je net de gangkast helemaal hebt leeggehaald en geen zin meer hebt, kan het zijn dat je alles maar terugpropt en het nog rommeliger is dan voorheen. 
 
Hou het netjes
De gouden tip van allemaal: hou het netjes! Iets wat niet slordig is, hoef je namelijk niet op te ruimen. Ruim iets meteen op als je het hebt gebruikt en maak het meteen schoon als je het vies hebt gemaakt. Zo stapelt het niet allemaal op, waardoor je niet een hele dag zoet bent met opruimen.  
 
Weet jij nog een gouden opruimtip?