Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Een sollicitante met een kinderwens: afwijzen of niet?

Reageer 0

Het mag volgens de wet niet, maar het gebeurt wel: sollicitanten afwijzen als blijkt dat zij een kinderwens hebben. Niet netjes, maar is het ook niet een beetje logisch? Twee managers geven hun ongezouten mening.
 
Stel je voor: je weet al even dat je graag kinderen wilt. Niet per se nu, maar over maximaal drie jaar toch zeker wel. Nadat je op een nieuwe baan hebt gesolliciteerd, word je uitgenodigd voor een gesprek. Daarin krijg je de vraag of je een kinderwens hebt. Een beetje verbouwereerd antwoord je ‘ja’. Kort daarop hoor je dat je niet voor een tweede gesprek wordt uitgenodigd, omdat ze ‘opeens iemand intern bereid hadden gevonden de functie te vervullen’. Grote kans dat je afgewezen bent omdat je een kinderwens hebt, dus. Is dit wel terecht? Twee leidinggevenden aan het woord.
 
 
Claudia (34), leidinggevende bij een mediabedrijf: “Ik weet dat het niet mag, maar ik wijs sollicitanten met een kinderwens wel af. Heb je enig idee hoeveel het kost, een zwangere op de werkvloer?Het kost heel veel tijd en gedoe om vervanging te regelen, en tijd is geld. Wat je bovendien vaak ziet, is dat iemand na haar zwangerschap parttime wil werken. Heel leuk dat iemand zwanger is, hoor, maar voor mij levert het niets dan nadelen op. Daar heb ik geen zin in, dus ik neem alleen mensen aan die tijdens het sollicitatiegesprek aangeven geen kinderwens te hebben, of dit voor aanzienlijke tijd niet zullen hebben. Het klopt dus dat ik tijdens een sollicitatieprocedure informeer naar een eventuele kinderwens. Het mag niet van de wet, maar ik doe het toch. Mocht iemand eerlijk toegeven op korte termijn aan kinderen te beginnen, dan wordt het niets. Ik zeg dan dat ze toch niet goed bij het bedrijfsprofiel past of dat we doorgaan met kandidaten die geschikter zijn. Niet fair, maar dat is dan maar zo. Ik heb gewoon geen tijd en geld voor al dat extra werk.”

Claudia is op zijn zachts gezegd niet voor sollicitanten met een kinderwens. Zij denkt erg in het belang van haar bedrijf. Janine daarentegen, manager bij een middelgroot bedrijf, is fel tegen afwijzing op grond van een kinderwens.
 
 
Jasmijn (32): “Een sollicitant afwijzen omdat hij of zij een kinderwens heeft? Belachelijk. Ik snap dat werkgevers een sollicitant met een kinderwens niet ideaal vinden. Ik vind alleen ook: als je geen geld hebt om je zaakjes goed te regelen als je werknemer zwanger raakt, moet je geen bedrijf beginnen. Daarnaast: vrouwen krijgen nu eenmaal weleens kinderen. Moeten we ze daarom meteen afschrijven voor een baan? Je reinste discriminatie vind ik dat. Zelf informeer ik tijdens gesprekken nooit naar de kinderwens van de sollicitant. Ze hoeft er van mij ook zelf niet mee te komen. Doet ze het wel, dan vind ik dat alleen maar getuigen van eerlijkheid, wat voor mij een extra goede reden is haar aan te nemen. Doet ze het niet en raakt ze na bepaalde tijd zwanger, dan krijgt ze van mij een grote bos bloemen en gaan we om de tafel zitten om te kijken hoe we het allemaal zo goed mogelijk draaiende houden als zij weg is. Tot nu toe heeft dat altijd goed gewerkt.”
 
Wat vind jij: is het redelijk om een sollicitant met een kinderwens af te wijzen?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 8 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Suus

  Vragen naar een kinderwens mag niet. Dus als het je dan toch gevraagd wordt, mag je liegen (anders heeft zo'n verbod weinig zin). Het UWV en niet te werkgever betaalt het loon over die periode, dus het kost de werkgever alleen tijd om een vervanger te regelen.
  Ik vind uit meningen als die van Claudia wel blijken dat je vindt dat een vrouw die kinderen wil niet hoort te werken, dat is toch iets wat al een tijdje is afgeschaft? Je werkt emancipatie van vrouwen tegen door ze geen baan te geven als ze kinderen willen. Daarnaast ga je ervan uit dat iemand kinderen kan krijgen en dat diegene dan minder wil gaan werken. Een hoop aannames.

 • wndaaa

  Ben het eens met anoniem. Dat veel vrouwen parttime gaan werken na hun zwangerschap is geen garantie dat dat ook gebeurt. Bovendien kan iemand ook zwanger raken zonder dat zij aangegeven heeft een kinderwens te hebben.

  Mij is deze vraag niet gesteld bij mijn sollicitatie en vind ook niet dat dat mag. Ze worden bij mannen toch ook niet gesteld? En bovendien dat iemand een kinderwens heeft betekent niet dat zr binnen een halfjaar zwanger wil zijn? Ik wist als tiener al dat ik ooit kinderen wilde, maar wat is ooit? Bovendien zijn willen en krijgen twee verschillende dingen. Je weet nooit hoe het leven loopt, moet je dan iemand afwijzen?

 • Anoniem

  Ik vind het altijd grappig dat mensen het erg vinden als mensen liegen over eventuele kinderwens danwel verzwijgen dat je zwanger bent bij sollicitaties of rondom contractverlenging. Terwijl keiharde discriminatie op geslacht blijkbaar wel geaccepteerd wordt. Je moet als vrouw bijna wel liegen om eerlijk behandeld te worden.
  En daarnaast is een kind krijgen geen garantie dat iemand minder wil gaan werken. Mijn man is juist minder gaan werken toen we kinderen kregen. Maar hem werden dat soort dingen niet gevraagd.

 • Chantal

  Ik kan het me eigenlijk best wel voorstellen. Als je een vacature plaatst voor een fulltime baan, zoek je ook iemand die daadwerkelijk fulltime kan en wil werken. Het is dan niet handig om iemand aan te nemen die zwanger is of binnen 1 of 2 jaar kinderen wil (korte termijn dus) en dus minder wil werken. Logisch. Zo iemand past dan ook gewoon niet in het profiel.

  Het kan echter ook wat te ver gaan. Iemand van 20 afwijzen omdat zij 'ooit' kinderen wil? Misschien wil ze die pas als ze 30 is, en kan ze nog ruim 10 jaar haar fulltime functie vervullen.

 • Els Velemans

  Ik ben op deze manier dus ook kei hard afgewezen. 4 jaar geleden gesolliciteerd ging perfect ze wouden me graag hebben. Maar ze hebben naar mijn oude baas opgebelt voor referenties en die vertelde dus dood leuk dat ik kinderen wou. Je snapt het wel ineens was de baan niet meer beschikbaar. Nou zijn we 4 jaar verder en nog geen kinderen dus ik vind het echt zo oneerlijk!

 • GreenEyes

  Te belachelijk voor woorden! Maar waarom zou je überhaupt in een sollicitatie gesprek vertellen dat je een kinderwens hebt! Daar heb en ze niks mee te maken! Ookal vragen ze er naar, een simpel "Nee hoor, over een paar jaar pas" volstaat prima!

 • Anoniem

  Het UWV betaalt toch een bedrag aan de werkgever, dus wat Claudia zegt (twee keer salaris moeten betalen) klopt toch helemaal niet?

 • Anoniem

  Interessant! Beide meningen geven ook goede argumenten uit. Hoe ze uitleggen, snap ik voor beide kanten maar het blijft wel discriminatie. Alles wat er negatief wordt gezegd over handicap, uiterlijk, geslacht, cultuur, levensweg en nog veel meer, is discriminatie. Je moet zo bekijken, voor de sollicitanten, ze kunnen wel protesteren: u heeft geen lef om zoiets te vragen' maar dan krijgen ze sowieso geen werk. Schaakmat dus. Dat vind ik oneerlijk!

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen