Heftig: 1 op de 4 vrouwen wordt online gestalkt

De maatschappij door Sabine
Het web is niet meer weg te denken uit ons systeem. Even een e-mailtje versturen, snel je Facebook checken. Helaas is het ook een plek geworden van ongewenste intimidatie. 26% van de vrouwen geeft aan online gestalkt te zijn. 
 
Waar gebruiken we het internet tegenwoordig níet meer voor? Tv-serietje kijken, instagrammen, je kunt zelfs online je eten bestellen! Wat wil je nog meer? Euhm, met rust gelaten worden misschien? Een kwart van alle internetgebruikers zegt namelijk weleens te zijn uitgescholden op het internet. En het gaat zelfs een stapje, zeg maar gerust tien stappen, verder dan dat. 26% van de jonge vrouwen tussen de 18 en 24 jaar geeft aan dat ze online is gestalkt.  
 

 
Cyberstalking 
Alsof dat niet al schokkend genoeg is, kwam het Pew Research Center, door wie het onderzoek werd uitgevoerd, met nog een paar andere schrikbarende getallen. Van alle jonge ondervraagde vrouwen bleek namelijk dat bijna een kwart ook weleens seksueel is bedreigd en dat die bedreigingen bij de meeste vrouwen ook voor langere tijd aanhielden. Wat duidelijk uit het onderzoek naar voren kwam, is dat vrouwen in de leeftijdscategorie 18 tot en met 24 jaar het vaakst te maken krijgt met ongewenste intimidatie op het internet. 
 
Maar ook mannen in deze leeftijdscategorie blijven niet bespaard. Van alle mannen tussen de 18 en 24 jaar bleek dat ook zij seksueel geïntimideerd werden. 13% van de mannen geeft aan hiermee te maken hebben gehad. Hoewel vrouwen vaker worden lastig gevallen op het internet, zijn het de mannen, die hier eerder een melding van zullen maken dan vrouwen. 44% van de mannen zou dit doen tegenover 37% van de vrouwen, meldt HuffingtonPost. 
 
 
Vrouwen vatten beledigingen zwaarder op
Voor het National Centre for Victims of Crime komt dit niet helemaal als een verrassing. Een paar jaar geleden maakte de organisatie bekend, dat ongeveer 25% van de vrouwen ooit in haar leven een slachtoffer wordt van een stalker. Uit het onderzoek van Pew, dat werd gehouden onder bijna 3000 internetgebruikers, bleek dat vrouwen beledigingen veel zwaarder opvatten dan mannen. 38% van de vrouwen die aangeeft ooit online lastig te zijn gevallen geeft aan dat die beledigingen haar erg tot extreem overstuur maakte. Maar 17% van de mannen denkt hier hetzelfde over. Dit zou wellicht de reden kunnen zijn dat vrouwen vaker worden lastig gevallen dan mannen.  
 
Heb jij weleens te maken gehad met een online stalker?