Lifestyle / Wonen
Wonen

10 herfstige interieur-DIY?s

Vroeger maakte je herfststukjes met een kaars en wat dennenappels. Maar anno 2014 is de herfst nog nooit zo’n goede reden geweest om meer uit je creatieve brein te halen. De herfst saai? Niet met deze interieur-DIY’s!


Bron

Men neme een ballon, een handje vol mooigekleurde bladeren en superlijm. Blaas een ballon op. Hoe meer lucht, des te groter je schaal. Plak daarna de bladeren op de ballon. Dit kun je doen met secondelijm of een lijmspray. Zorg dat de bladeren elkaar wel overlappen, anders krijg je 'gaten' in je schaal. Laat het een paar uur goed drogen en prik daarna de ballon kapot. Spray er tot slot nog een beetje vernis overheen om 'm te beschermen.


Bron
 
Zodra de eerste bladeren vallen, komen ook de beukennootjes naar beneden. Maar dat gebeurt alleen als er in het bos ook daadwerkelijk beukenbomen staan. Goede reden om meteen het spelletje 'Zoek De Beukenboom' te spelen. Neem een tas mee en verzamel hierin al je beukennootjes. Was thuis de modder en het vuil eraf (anders gaat het stinken) en verf daarna de dop of de noot in een leuk kleurtje. Je kunt ze daarna voor alles gebruiken. Stop ze in een glazen stolp met een kaars erbij of strooi ze uit op een dienblad.


Bron

Dunne twijgtakjes lenen zich perfect voor deze DIY. Verzamel een grote bos takjes, maak ze schoon en spuit ze in met een brandwerende spray (te koop bij bouwmarkten). Bind ze vast met een touw, maar verwerk voordat je dit doet, een sliert kerstlichtjes door de bos takjes. Kwestie van naar smaak draperen en om de twijgjes heen wikkelen.


Bron

Lege wijnflessen hoef je niet langer meer naar de glasbak te brengen. Verf ze in een mooie kleur en je maakt er fashionable vazen van. In dit voorbeeld is voor zwart gekozen met een opdruk van witte letters. Een mooi contrast met al die mooigekleurde takken. De opdruk maak je door letters in een leuk lettertype uit te printen, deze zo uit te knippen dat je een mal krijgt en de letters vervolgens op de fles te verven. Geen gekleurde takken in huis? Verf doodgewone takjes uit het bos in mooie kleurtjes.


Bron

Ziet er lastig uit, maar is het totaal niet. Voor deze DIY heb je wol of garen nodig in jouw favoriete kleur, flink wat spijkers, een hamer en een houten bord of schildersdoek. Bevestig de spijkers in een leuk figuurtje, zoals een hart, op het houten bord of schildersdoek. Doe dit met een hamer of prik ze er voorzichtig in. Voor een extra mooi effect zorg je dat er niet te veel ruimte tussen de spijkers zit. Begin in een punt (het liefst in het midden) en knoop daar je draad aan vast. Trek de draad naar een spijker tegenover de spijker waar je begon en werk zo het hele bord af. Hoe langer je doorgaat, hoe 'voller' je figuur wordt.


Bron

Wil je jouw kamer extra lekker later geuren naar de herfst? Scoor dan een paar kaneelstokjes bij de supermarkt, wikkel deze met een touw om een kaars en voilà, instant kaneelkaarsen. Gebruik wel geurloze kaarsen of geurkaarsen die goed passen bij kaneel, zoals vanille of mandarijn. 


Bron

Met bladeren kun je, als je ze goed insprayt en drooglegt, heel veel. Zoals een slinger maken in het voorbeeld hierboven. Leuk om boven de eettafel te hangen als je een gezellig diner hebt of tegen de muur. Verzamel zo veel mogelijk bladeren in verschillende kleuren en bind ze met een visdraadje (dat is nauwelijks zichtbaar) vast aan een tak. 


Bron

Ook leuk: in plaats van hout gewoon in de kachel te gooien, kun je er ook een memobord van maken. Zaag (of laat dit doen) een breed stuk hout doormidden zodat je een plak krijgt. Verf de ene kant van de plak met krijtbordverf en laat dit goed drogen. Pak krijtjes kopen bij HEMA en klaar is Kees.


Bron

Kaarsenhouders maak je gewoon zelf van kleine stronkjes hout. Zorg dat de stronkjes dik genoeg zijn, zodat er een waxinelichtje in past. Snijd de stronk doormidden en maak ze in verschillende hoogtes. Vervolgens snijd je er met een scherp mes een rondje uit. Dit hoeft helemaal niet zo netjes, zolang er maar een waxinelichtje in past. Maak deze inkeping niet te diep, anders zie je de vlam van de kaars niet. Verf daarna de onderkant in een leuk kleurtje verf (goud is een eyecatcher!) en daarna kun je jouw kaarsjes aansteken.


Bron

Voor de Picasso's onder ons is er tot slot ook nog deze DIY. Men neme drie verschillende bladeren (de kleur maakt niet uit, zelfs aangetaste bladeren met gaten zijn cool). Je plakt ze op een schildersdoek en laat dit goed drogen. Verf er daarna met een zilverachtig kleurtje overheen en zorg dat elk hoekje en plekje goed onder de verf zit. Laat dit drogen en ga er daarna met een bredere kwast en iets minder verf met zwart overheen. Doe dit niet te netjes, lekker kliederen mag.
 
Welke herfstige interieur-DIY zul je in jouw woonkamer zien deze herfst?