Beauty / Lichaam
Lichaam

De 7 stadia van een kater

Tijdens het festivalseizoen - en wat dacht je van Koningsdag? - willen we nog weleens een drankje (of zes) te veel naar achteren slaan. De kater, die komt inderdaad later. Maar als-ie de volgende ochtend dan om de hoek komt kijken, ben je alles behalve blij…
 
Nadat je een avondje flink hebt lopen tanken, zul je er de volgende ochtend aan moeten geloven: de kater. Niets, maar dan ook niets zorgt ervoor dat je je beter voelt. Ja, oké, even kotsen helpt wel, maar deze stadia van een kater zul je toch echt eerst moeten doorstaan tot je bij een punt van verlichting komt… 
 
Toenemende misselijkheid
Wanneer je wakker wordt (hopelijk in je eigen bed) voelt je tong aan als een lap leer en tolt je hoofd als een gek. Je voelt je enigszins misselijk, maar dat valt te relativeren. Hoewel, na de dwangmatig naar binnen gepropte boterham voel je ook daar verandering in komen en begint je maag rondjes te draaien à la de wasmachine van je oma. Je bent misselijk én het lijkt alleen maar erger te worden. 

 
Overgeven
En als die misselijkheid dan op z’n ergste punt is gekomen, weet je dat er maar één ding is dat helpt: boven de wc-pot hangen. Dat broodje dat je net met heel erg veel moeite naar binnen hebt gewerkt, komt er in een keer weer uit. All hell breaks loose! Na je kotsbui voel je je een paar fracties van een seconden even opgelucht, maar niet veel later is die misselijkheid alweer terug. Ja, die opluchting was maar van korte duur. Je weet gewoon dat je waarschijnlijk nog een keer over je nek zult moeten gaan om je wat beter te voelen…
 
Alcohol afzweren
Na je braaksessie komt de ‘Ik drink nóóóóít meer!’-fase. Nee, alcohol hoef je niet meer. Nooit weer! Nooit! Wie heeft er nou alcohol nodig tijdens een avondje uit? Jij niet hoor. Echt niet. Zonder heb jij het ook gezellig en voel je je the morning after enigszins fris en hoef je niet lamlendig boven de plee te hangen. Vanaf vandaag zeg je vaarwel tegen dat spraakwater. Voortaan ben jij wel de bob. Hoeven jij en je vriendinnen daar voortaan ook geen ruzie meer over te maken. 
 
Niet goed kunnen zitten
Na alles er letterlijk en figuurlijk uit te hebben gegooid, kruip je (ja, je kruipt) terug naar je bed. Alleen kun je in bed geen enkele houding vinden om goed te zitten, dus je verkast maar naar je woonkamer en gaat op de bank liggen. Maar ook dat werkt natuurlijk niet. Je zet je tv maar aan en gaat rechtop op de bank zitten. Je probeert een programma te vinden dat enigszins te volgen is en blijft dus haken bij Tel Sell. Je probeert het met man en macht te volgen, maar je kunt alleen maar denken aan je misselijkheid. Je gaat maar iets verder onderuitgezakt zitten op de bank en een paar seconden lijkt het effectief te zijn, maar de misselijkheid komt gewoon weer terug. Je kunt gewoon op geen enkele manier goed zitten. Een echte pain in the ass, die kater van je. 
 
Wat te doen tegen een kater googelen
Inmiddels staar je naar de hele inhoud van je koelkast. Heb je ergens nog anti-katervoedsel? Terwijl je maar half bij bewustzijn bent, realiseer je je later dat je helemaal niets in je koelkast hebt dat je verder zal helpen. Je tovert je telefoon dus tevoorschijn en googelt (net zoals alle andere keren) wat te doen tegen een kater?. En net zoals voorgaande katers, vind je dezelfde antwoorden weer op het web. Wanneer je dan op een of andere healthblog leest dat voorkomen beter is dan genezen, smijt je je mobiel in de verste hoek van de kamer (oké, op de bank want je wilt ook niet dat-ie het loodje legt). Want dat over dat voorkomen, dat wist je zelf ook wel. 

 
Eten
O god, en dan heb je diezelfde avond ook nog eens het familie-etentje van je vriend. Als je ergens géén zin in hebt is het gezelligheid en eten. Je wilt gewoon lamlendig in je nest rotten, liggend op je buik met je armen en benen gespreid, zoals een zeester in het zand, en naar het plafond staren. Maar in plaats daarvan moet je dus gezellig gaan gourmetten met de schoonfamilie. Per keer leg je een hapje op die dampende plaat, probeer je je gezicht in een plooi te houden en eet je heel langzaam en met heel veel moeite dat mini-hamburgertje op. Met saus, dat dan weer wel. 
 
De inhaalfase
’s Avonds rond een uurtje of negen voel je je weer helemaal fit. En je eetlust, die is ook weer terug. Wanneer de zak chips dan op tafel komt, schroom je niet en binnen een mum van tijd is die zak alweer leeg. Je moet je hele dag inhalen en dat zul je even doen ook! Hier met die bitterballen en nootjes! O ja, en bij het volgende feestje ben je al weer helemaal vergeten dat je je ooit lamlendig hebt gevoeld. 
 
Welk stadium komt jou wel erg pijnlijk bekend voor?