Stellen hebben minder seks door moderne technologie

Relaties door Sabine

Voor het slapengaan met je vriend in het vogelnest hangen? Of toch even je Facebook checken? Grote kans dat jij het laatste kiest. Foei! Onderzoekers geven ons daarom het volgende advies: Leg je smartphone neer en heb meer seks!
 
Voor het slapengaan nog even een vriendin appen over jullie afspraak van morgenmiddag, snel je Facebook-timeline checken en als je toch bezig bent, kun je ook vluchtig door je Instagram-feed scrollen. Dat je ook spannende dingen met je vriend kunt doen zo vlak voor je coma, vergeet je. Volgens onderzoek hebben we steeds minder seks door moderne technologie. Best wel teleurstellend als we er zo over nadenken... 

 
Heb meer seks! 
Leg jullie telefoon of tablet neer en heb meer seks! Zo luidt het advies van de wetenschappers die het onderzoek uitvoerden. De onderzoekers kwamen erachter dat stellen steeds vaker hun seksleven op de tweede plek zetten en hun telefoon of tablet op nummer één. Maar niet alleen hun seksleven lijdt hieronder, maar ook het liefdesleven. Maar liefst 70% van de ondervraagde vrouwen gaf aan dat smartphones in de weg staan wat betreft hun liefdesleven. Voor het onderzoek werden 143 getrouwde of samenwonende vrouwen aan de tand gevoeld over hun telefoon-, tv- en computergedrag. 
 
Aan de vrouwen werd ook gevraagd hoe hun partners omgaan met moderne technologie en of ze tevreden zijn over hun relatie. De ondervraagde vrouwen lieten doorschemeren dat de computer het meest storende stukje technologie is (want: FIFA en Call of Duty), op de voet gevolgd door smartphones. Daarnaast ergeren vrouwen zich erg aan partners die hun telefoon erbij pakken wanneer ze een momentje samen hebben. Erg gezellig is het inderdaad niet. 62% van de vrouwen gaf ook aan dat haar partner zich hier minstens een keer per dag schuldig aan maakt, meldt DailyMail. De onderzoekers spreken van een ‘technoference’. 

 
Techno… huh? 
Oftewel: een technologische interference (tussenkomst). “Je ziet het overal”, vertelt Sarah Coyne, een van de onderzoekers en psycholoog aan de Brigham Young University in Utah. “Bijvoorbeeld in restaurants. Man en vrouw hebben allebei hun telefoon op tafel liggen.” 
 
De onderzoekers gaven wel toe dat er maar een erg kleine groep vrouwen is ondervraagd, maar mocht je je herkennen in de resultaten van het onderzoek, dan kun je volgens Sarah het beste met je lover regels opstellen over het gebruik van tablets, smartphones of computers. “Het is niet stom om hier regels over te maken”, vertelt ze. “Ga gewoon de discussie aan over wat voor jullie werkt en wanneer het niet acceptabel is.” Wat Sarah meestal doet? “Ik leg mijn telefoon buiten mijn bereik. Bijvoorbeeld bovenop de koelkast.” Koelkast is misschien wel heel drastisch, zeker als-ie twee meter hoog is, maar pak je telefoon er in ieder geval wat minder vaak bij... 
 
Ga jij je telefoon vaker aan de kant leggen in de slaapkamer? Of beter, uit de slaapkamer verbannen?