Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Babes in Business: Annebeth is cosmetisch arts

Sommige dames hebben van die beroepen waarvan je denkt: wat gaaf! In deze rubriek laten we deze businessbabes aan het woord over hun carrière. Deze keer Annebeth Kroeskop. Zij is cosmetisch arts. 
 
Na haar studie Geneeskunde te hebben afgerond, plakte Annebeth er nog twee jaar dermatologie achteraan. En dat deed ze niet op de eerste de beste plek die ze kon vinden. Nee, Annebeth vertrok hiervoor naar de Verenigde Staten omdat de cosmetische kant van de dermatologie in the States sterk ontwikkeld is. “Daarna ben ik me in Nederland verder gaan specialiseren in de cosmetische geneeskunde”, vertelt Annebeth. “Ik heb altijd affiniteit gehad met kunst en esthetiek. Deze vorm van geneeskunde brengt voor mij wetenschap en creativiteit samen.” 

 
Behandelingen 
Per dag behandelt Annebeth zo’n vijf tot tien mensen. “Dat is afhankelijk van de drukte. De populairste  behandeling die ik uitvoer is het opvullen van het gelaat, waardoor iemand er minder vermoeid uitziet.” Volgens de cosmetisch arts is de grootste misvatting over de cosmetische industrie dat men denkt dat het alleen voor ijdele mensen is. Annebeth doet namelijk veel meer dan dat. “Er zijn zoveel mensen die komen om iets te doen aan een verdrietige blik na een zware tijd, botox voor migraine, botox voor overmatig transpireren, botox voor gezichten die niet symmetrisch bewegen door bijvoorbeeld een ongeluk of het liften van de oogleden van mensen die daar hoofdpijn van krijgen.” Het gaat veel verder dan mensen die van dat ene rimpeltje af willen komen, voor veel mensen gaat het ook om hun gezondheid." 

Weigeren
Het komt dan ook regelmatig voor dat Annebeth een cliënt weigert te behandelen. “Als ik merk dat iemand om de verkeerde redenen om een behandeling vraagt, weiger ik die. Soms komen mensen in een opwelling vragen om veel behandelingen in één keer. Daarvoor hebben we 24 uur bedenktijd.” Annebeth kan dus besluiten om iemand niet te behandelen als zij het idee heeft dat iemand iets wil met de verkeerde intenties. “Soms hebben mensen een hele positieve ervaring gehad na een behandeling. Zodra ze niet lekker in hun vel zitten, willen ze dat gevoel weer terug hebben en denken ze dat een nieuwe behandeling de oplossing is. Ook weiger ik mensen als ze nog voldoende resultaat hebben van een vorige behandeling en het niet nodig is om meer behandelingen te doen.” 
 
Zowel vrouwen als mannen
Volgens Annebeth hebben de meeste mensen een duidelijke reden als ze bij haar aankloppen voor een behandeling. “Veel mensen zijn gezonder gaan leven en zijn vele kilo’s kwijtgeraakt. Daarom voelen ze zich tien jaar jonger, maar zien ze er soms nog wel ouder uit dan ze zijn. Het gezicht valt immers ook af. Er wordt dan een volumeherstellende behandeling gedaan.” Wat Annebeth ook opvalt is dat steeds meer mannen de weg naar haar kliniek weten te vinden. “Het gaat dan om mannen uit het zakenleven die graag de vermoeidheid uit hun blik willen laten. Sommige mannen willen er ook mannelijker uitzien en laten hun kaak of kin vergroten.” 
 

 
De meeste van de verzoeken die Annebeth krijgt, zijn begrijpelijk, maar er komen ook weleens wat vreemde verzoeken voorbij. Als dat gebeurt, moet Annebeth de behandeling toch weigeren. “Er zijn mensen die vragen of ze op een bekend persoon kunnen lijken. Daar beginnen we niet aan. Je moet de beste versie van jezelf worden.” 
 
Leuk en minder leuk
Wat Annebeth het leukste aan haar werk vindt, is de reactie van een tevreden cliënt. “Bijvoorbeeld een migrainepatiënt die een heleboel dingen weer kan doen omdat door de botoxbehandeling de migraineklachten een stuk minder zijn geworden. Of iemand wiens litteken zo onzichtbaar mogelijk is gemaakt.” Helaas kent haar werk ook een keerzijde. “Het minst leuke is dat mensen vaak niet begrijpen hoe het werk van een cosmetisch arts eraan toegaat. Zij denken dat alle scheve hoofden op tv het gevolg zijn van botox.” Het inbrengen van botox is dan ook niet iets wat de eerste de beste zomaar zelf kan doen. Een fout is dan ook snel gemaakt. Gelukkig is dat Annebeth zelf nog nooit overkomen. “Tijdens mijn opleiding in New York moest ik eerst vijfig keer meekijken met elke behandeling en alle complicaties die zich kunnen voordoen leren verhelpen. Pas als je de complicaties kunt oplossen en kunt begrijpen, mag je gaan prikken.”  
 
VS versus Nederland
Tijdens haar tijd in de USA heeft Annebeth dan ook een duidelijk verschil gemerkt tussen ons kikkerlandje en the Big Apple. “Er is een groot verschil tussen de Verenigde Staten en Nederland. In de USA is the sky the limit. Mensen willen alles wat je kunt doen in een zo kort mogelijke behandeltijd. Maximaal opgespoten gezichten, geen enkele rimpel- of pigmentvlek en het liefst zonder blauwe plekken. Als dat gebeurt, worden ze daar erg boos van. Ze willen maximale verjonging, geld speelt doorgaans geen rol. In Europa wil men juist een natuurlijk effect: age appropriate. Niet te volle lippen, niet te glad. Er mag best een lijntje zitten. Ook hebben de mensen in tegenstelling tot de Amerikanen wel een duidelijk budget.” 
 

Hoogtepunt 
Het feit dat Annebeth veel studies heeft gedaan naar gezichtsveroudering en verhoudingen, maakt dat het voor haar makkelijker wordt om iemand te behandelen zonder dat mensen het gaan zien. “Luisteren naar waarom iemand komt, is ook erg belangrijk”,  vertelt de cosmetisch arts. “Je moet erachter kunnen komen of iemand echt geholpen gaat worden door jouw behandeling. Iemand met een Body dysmorphic disorder (een stoornis van de lichaamsbeleving) zal zeker niet blij zijn met welke behandeling dan ook, omdat zijn of haar zelfbeeld verstoord is en ze de verandering dan ook niet kunnen zien.” 
 
De opening van haar eigen praktijk, is voor Annebeth het hoogtepunt van haar carrière tot nu toe geweest. “Dit is een levenslange droom geweest en ik had gedacht dat die wat later in vervulling zou komen. Het is nu anderhalf jaar geleden en het is echt heerlijk om je tevreden cliënten te zien terugkomen voor nieuwe behandelingen.” Niet altijd is een behandeling nodig om mooi te blijven. Het gaat vooral om goede verzorging. “Het beste beautyproduct is een goede zonnefactor. En probeer het gezicht minstens eenmaal per dag goed te reinigen.” 
 
Lees ook de vorige edities van Babes in Business!