Vreemdgaan: opbiechten of niet?

Relaties door Fleur
Het is enorm pijnlijk voor je partner en komt jullie liefde niet ten goede: vreemdgaan. Je hoopt het nooit te doen, maar als het gebeurt, wat dan? Biecht je het op, of hou je wijselijk je mond? Drie lezeressen geven hun mening. 

Om welke reden je ook een slippertje hebt gemaakt, het is vrijwel zeker dat het consequenties heeft. Als je het opbiecht aan je partner, kwets je hem hoogstwaarschijnlijk én je relatie kan op het spel komen te staan. Zeg je niets, dan is er nog de kans dat je zelf met een groeiend schuldgevoel zit. Mede daarom speelt de vraag door je hoofd: moet ik het mijn vriend vertellen of niet? De volgende drie vrouwen geven hun ongezouten mening.
 

 
Lara (22): “Als je buiten de pot gepist hebt, moet je het opbiechten. Vroeg of laat komt hij er toch wel achter en dan is hij niet alleen gekwetst omdat je vreemd bent gegaan, maar ook omdat je het stil hebt gehouden. Ik denk dat de kans dat het dan nog goedkomt, heel klein is. En ja, ik spreek uit ervaring. Ooit maakte ik de fout mijn slippertje voor me te houden. Wat ik niet wist, was dat een van zijn vrienden zag hoe ik iemand anders zoende en daarna met hem mee naar huis ging. Ook hij heeft een tijd niets gezegd, maar in een dronken bui heeft hij op een feestje alles eruit gegooid bij mijn toenmalige vriend. Gevolg? Ik eindigde als vrijgezel. Niet alleen voelde hij zich flink belazerd door het slippertje, ook dat ik het niet had opgebiecht, hakte er flink in. Daar komt nog bij dat hij het heel gênant vond dat er meer mensen van wisten, terwijl hij nietsvermoedend een relatie met mij had. Zoiets kun je iemand niet aandoen. Daarnaast heeft hij het recht om het te weten, zo kan hij zelf kiezen of hij nog een relatie met je wil.”
 
Niet iedereen is zo stellig als Lara. Marieke (27) bijvoorbeeld, weet nog zo net niet of ze haar vriend haar slippertje op zou biechten: “Of ik het hem zou vertellen of niet, hangt af van een aantal dingen. Zou ik zo alleen met iemand hebben gezoend, dan denk ik niet dat ik hem daarover in zou lichten. Ik zou dan heel veel op het spel zetten voor iets wat zó klein is. Ben ik met iemand naar bed geweest, dan wordt het een ander verhaal. Op de een of andere manier vind ik dat wel echt een big deal, dus dan zou ik het opbiechten. En ben ik zo stom geweest met iemand te klooien die hij (vaag) kent, dan zou ik het ook vertellen. De kans dat hij er dan achterkomt is namelijk zo groot, dan kan hij het beter van mij horen.”
 
 
Laat Marieke het van de situatie afhangen, is Barbara (25) heel resoluut: “Ik zeg niks. Het maakt zó veel kapot, terwijl dit helemaal niet hoeft. Je vriend zal er alleen maar onzeker van worden, terwijl je er niets meer aan kunt veranderen. Bovendien vind ik het enorm egoïstisch om je slippertje op te biechten. Jij bent dan lekker van je schuldgevoel af, terwijl hij misschien kapotgaat van verdriet en met duizenden vragen zit. Vragen die terecht zijn, maar waarvan het antwoord erop hem misschien alleen maar rotter laat voelen. Niets zeggen, dus, en zelf een manier vinden om met je schuldgevoel om te gaan. Wie zijn kont brandt, moet op de blaren zitten.”
 
Zou jij aan je vriend vertellen dat je vreemd bent gegaan?