The Break-Up: ?Hij was elke dag dronken en wilde alleen maar blowen?

Relaties door Sabine

In de rubriek The Break-Up vertelt een lezeres over haar break-up met haar ex. Van fijne break-ups tot heftige break-ups. Van tranendal tot opluchting. Heleen: “Hij dwong me om seks te hebben en deed dan heel hard. Ik haatte hem!” 
 
In 2011 leerde Heleen (22) L. kennen. Ze was 18 en net gestopt met haar opleiding. “Ik woonde nog bij mijn ouders en hij woonde al op zichzelf en leek alles goed voor elkaar te hebben. Hij had een leuk appartementje, een redelijke baan en aardige vrienden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik achteraf nooit echt verliefd op hem ben geweest, maar ik kwam net uit een mislukte relatie en hij maakte me weer aan het lachen.”


Heftige ruzies en woedeaanvallen 
Heleen en L. hadden het een paar maanden goed en beleefden veel plezier. Helaas was hun geluk van korte duur. “Ik merkte dat hij toch wel heel erg vaak jointjes rookte, terwijl hij mij had verzekerd dit niet te doen. Ook had hij nooit geld. Zelfs toen ik jarig was, had hij niks voor me kunnen kopen terwijl hij goed verdiende en wel elke dag joints kon roken.” Maar zijn baan verloor L. niet veel later. “Hij had er twaalf jaar gewerkt en verloor zijn baan door zijn eigen schuld. Hij kwam niet opdagen en meldde zich vaak ziek. In die periode gingen mijn ouders uit elkaar en mocht ik bij hem komen wonen.” L. had nog steeds geen baan en hij lag vaak op bed joints te roken. “Ik had wel een fulltime baan en ik had veel moeite met de situatie. Ook werd L. in deze tijd steeds labieler. Hij kreeg hele heftige woedeaanvallen en beloofde daarna beterschap. Alles was ook altijd mijn schuld. Hij isoleerde mij van mijn vrienden en familie. Als ik weg was ging hij mij non-stop bellen en appen. Ik was overspannen en had het moeilijk met zijn werkloosheid waardoor ik medelijden met hem had.” 

Leuke collega
De relatie met L. begon aan Heleen te knagen. “We waren inmiddels twee jaar ellende verder en we hadden zelfs ‘trouwplannen’. Alleen werd ik steeds depressiever en het enige waar ik nog zin in had, was mijn werk. Ik werkte met een leuke groep collega’s, waarin een mannelijke collega mij bijzonder opviel. We konden uren praten en we hadden op heel veel gebieden een klik. Bij hem kon ik af en toe een klein beetje mijn hart luchten.” Alleen hadden ze allebei een relatie, dus Heleen dacht er verder niet over na. 
 
 
Vlak daarna ging Heleen met L. op vakantie. “Het was een groot drama. Mijn ex was elke dag dronken en wilde niks anders doen dan blowen. We hadden elke dag ruzie. L. vond dat ik hem moest laten, want hij had het ‘verdiend’ na zoveel jaren.” Maar ook thuis hadden L. en Heleen vaak ruzie. “Elke keer wanneer we ruzie hadden, trapte hij mij het huis weer uit en moest ik mijn sleutel inleveren. Hij gaf me altijd het idee dat ik ‘te gast’ was. Het was immers zíjn huis en dat maakte hij mij elke dag duidelijk. Maar ik moest wel de huur meebetalen.” Tijdens hun vakantie wilde Heleen graag weg bij L., maar een uitweg zag ze niet. “Ik was vervreemd van mijn familie en vrienden, dus ik bleef bij hem. Ik was depressief geworden en dacht regelmatig aan uit het leven stappen. Seks hadden L. en ik al een hele tijd niet meer. Hij wilde nooit want hij was altijd te stoned. Als hij wel wilde, was hij dronken. Ik wilde dan niet meer, maar hij dwong me en deed dan heel hard. Ik haatte hem.” 

Het einde van de relatie
Heleen was blij dat ze na de vakantie weer mocht werken. “Tot mijn verbazing was de relatie van mijn leuke collega op de klippen gelopen en die van mij stond op losse schroeven. Ik wist ondertussen van mezelf dat ik tot over mijn oren verliefd was geworden op hem.” Heleen zag in dat het zo niet langer door kon gaan. “Ik kreeg op een avond een appje van mijn collega. Hij wilde me iets vragen en wilde eerlijk antwoord van mij. Mijn hart bonkte. Tot nu toe hadden we nooit iets uitgesproken naar elkaar, maar ik voelde dat het moment kwam. Hij vroeg of ik ook gevoelens voor hem had. Ja, zeker had ik die! Maar ik wilde eerst alles netjes eindigen. Vreemdgaan vind ik verschrikkelijk en ik vroeg daarom aan mijn collega me tijd te geven.” 
 
“Ik heb mijn relatie toen beëindigd en dit ging tot mijn verbazing rustig. Hij had vreselijke spijt. Ik trok in bij een kennis en toen begon de ellende. Per dag kreeg ik honderden sms’jes. Hij kon me niet appen want op WhatsApp had ik hem geblokkeerd. Ik kreeg belletjes van hem waarin hij me uitschold voor de meest erge dingen. Ook heeft hij me later nog samen met een vriend opgezocht. Hij heeft mij (en mijn buren en kennissen die op het geschreeuw afkwamen) bedreigd. Ik heb die dag meteen mijn nummer veranderd en alles van hem genegeerd. Na een paar maanden gaf hij het eindelijk op. Ik heb van hem daarna nog weleens een debiele mail gekregen.” 


Gelukkig
Op dat moment brak voor Heleen eindelijk een periode van rust aan. “Ik hoefde eindelijk geen verantwoording meer af te leggen. Ik hoefde geen verslaafd, egoïstisch en labiel persoon te ondersteunen. Ik denk dat hij nooit van mij heeft gehouden, maar mij nodig had voor zijn eigenwaarde. Hij was een pure narcist.” Vooral toen de relatie was afgelopen, besefte Heleen hoe ongezond die relatie voor haar is geweest. Ze moest dan ook wennen aan het feit dat ze weer zelfstandig was. “Ik kreeg snel een relatie met de leuke collega en hij is het beste wat me ooit is overkomen. Hij heeft me mijn zelfvertrouwen teruggeven en geeft me het gevoel dat ik wél de moeite waard ben. Hij is mijn soulmate.” 
 
Inmiddels is dit alles anderhalf jaar geleden en is Heleen gelukkiger dan ooit. “Als les wil ik meegeven dat het geen liefde is als iemand je probeert te overheersen. Het is een zwakte van iemand. Stop hier meteen mee als je dit merkt. Alles is beter dan jezelf helemaal te verliezen. Mijn redding is mijn huidige partner geweest. Hij plaatste voor mij alles weer in een juist perspectief. Nu ben ik bijna klaar met mijn HBO en zie ik het leven zonniger in dan ooit!” 

Lees ook de vorige edities van The Break-Up.
 
Ook je break-upverhaal vertellen? Mail dan jouw verhaal tussen de 800 en 1000 woorden naar karin@ze.nl o.v.v. The Break-Up.