The Break-Up: 'De tijd van drank en drugs is voorbij'

Relaties door Marleen_S

In de rubriek The Break-Up vertelt een lezeres over haar break-up met haar ex. Van fijne break-ups tot heftige break-ups. Van tranendal tot opluchting. Emily: “De tijd van liegen en zijn kots opruimen ligt nog vers in het geheugen.”

 
Emily (20) was vijftien toen ze smoorverliefd werd op de zeven jaar oudere broer van haar beste vriendin. “Ik zag hem natuurlijk wel vaker, maar toen ik hem leerde kennen, had hij gewoon een vriendin. En daarbij voelde ik me ook me niet echt tot hem aangetrokken.” De tijd ging voorbij zonder dat er iets bijzonders gebeurde. “Tot het moment toen hij thuiskwam en ik bij mijn vriendin was. Hij liep de deur binnen en ik was gelijk verkocht. Verliefd, zo ineens. Twee maanden lang heb ik het verborgen kunnen houden, want ik wist dat mijn vriendin het niet bepaald leuk zou vinden. Maar langzaamaan merkte ik wel dat hij ook gevoelens had voor mij. Tja, toen kon ik het niet meer ontkennen.”
 


Niemand mocht het weten

Over en weer werden er berichtjes gestuurd tussen Emily en de broer van haar vriendin. “Via Hyves en MSN stuurden we elkaar berichtjes. Wel in het geheim natuurlijk, want niemand mocht het weten. Vooral mijn vriendin niet, want het was duidelijk dat ze er fel op tegen was. De mensen om ons heen begonnen inmiddels wel te merken dat er iets speelde. Regelmatig kreeg ik de vraag of we nou al een relatie hadden. ‘Nee’ zei ik dan maar.” Maar alles veranderde toen Emily op een avond in de tuin zat met wat vrienden en met hém. “We hadden allebei al aardig wat gedronken en zaten heerlijk bij het vuur. Toen gebeurde het: we zoenden voor het eerst. En ook nog eens in het openbaar! Gek genoeg was niemand er echt verbaasd over, want ja, ze hadden het natuurlijk allang zien aankomen. Maar mijn beste vriendin was er die avond niet bij. Zij wist nog steeds van niks.” Vanaf dat moment was het officieel en kreeg Emily een relatie.
 
Tegenslagen
“Ook al was het echt aan tussen ons, we bleven het verzwijgen voor iedereen. Een halfjaar later had ik afgesproken met mijn vriendin. Uit het niets vertelde ze me dat ik niet zo dom moest doen en het gewoon moest toegeven: dat ik een relatie had met haar broer. Ze vond het heel moeilijk, maar heel langzaam begon ze het steeds meer te accepteren. Op een gegeven moment vond ze het zelfs zo leuk, dat we samen fantaseerden over hoe zij later peettante zou zijn van onze kinderen.” Niet lang daarna verhuisde Emilys vriendin naar het buitenland. “Ik en haar broer bleven achter. Voor ons was het allebei een enorme klap. Ik verloor mijn vriendin uit het oog en hij zijn zus. Maar daar bleef het niet alleen bij voor hem. Hij verloor daarnaast namelijk ook nog eens zijn baan en zat steeds vaker thuis. Na school of stage kwam ik naar hem toe, kookten we samen en leek het bijna alsof we samenwoonden.” Alles was, ondanks de tegenslagen, koek en ei, totdat Emily op een dag thuiskwam en haar vriend schokkend nieuws had. “Hij zou uit huis worden gezet, vertelde hij me huilend. Halsoverkop besloot hij bij een vriend te gaan wonen in een dorp 20 kilometer verderop. Ik vond het prima. Hij zat daar goed en ik kon gewoon met de bus langskomen. Maar ja, toen begon de ellende.”


 
Opgepakt voor diefstal
Emily kreeg een vervelend telefoontje toen ze op stage was. “De vrouw van de vriend waar hij bij in woonde, vertelde me dat hij en zijn vriend waren opgepakt wegens diefstal. Ik kon wel janken. Ze zei dat ik rustig moest blijven en dat ze me op de hoogte zou houden en alles zou regelen. Een dag later kreeg ik gelukkig het bericht dat hij was vrijgelaten en niet veel later werd de zaak geseponeerd, alleen blijf het hier helaas niet bij.” Al vanaf het begin van de relatie beloofde haar vriend Emily, dat hij zou stoppen met drugs. “Tijdens een verjaardag kwam ik erachter dat hij wat had gebruikt. Ik zag het gewoon aan zijn gezicht. Ik confronteerde hem hiermee en hij gaf toe een pilletje te hebben geslikt. Toentertijd vond ik het nog niet zo heel erg. Ach, een pilletje af en toe moet kunnen, vond ik. Ik ben naar huis gegaan, omdat ik de volgende dag op tijd moest werken. Na mijn werk ging ik nog even bij hem langs en toen hij opendeed, wist ik niet wat ik zag.”

Niet gelukkig

“Met een blauw oog en een manke voet stond hij daar. Toen ik weg was gegaan had hij samen met een vriend nog wat GHB genomen en waren ze blijkbaar out gegaan. We kregen ruzie, maakten het goed en ik dacht dat het over zou gaan. Het ging vanaf toen heel langzaam weer beter tussen ons. Hij had inmiddels weer werk en hij woonde bij mij en mijn ouders in. Uit het niets leek het toch weer ineens slechter te gaan. Bij verjaardagen dronk hij veel te veel en vervolgens kotste hij daarna de hele wc onder. Ik schaam me nog steeds als ik eraan terugdenk.” Op een festival ging het weer mis. “Hij vroeg of het goed was als hij wat zou gebruiken. Ik zei nee, want dat hadden we van tevoren afgesproken. Uiteindelijk deed hij het toch achter mijn rug om. Een paar maanden later kwamen we op een verjaardag van een goede vriendin en compleet dronken bralde hij dat hij al onze vrienden, de sukkels in zijn ogen, nooit had gemogen. Ik werd zo kwaad! We kenden ze inmiddels al drie jaar, dat zeg je toch niet! Uiteindelijk luchtte ik mijn hart bij een goede vriendin. Er was inmiddels al zo veel gebeurd, ik kon het niet meer aan. Ik was niet gelukkig en zij vertelde dat ze het al had gemerkt, maar dat ze zich er niet mee durfde te bemoeien.” 
The Break-Up

Het duurde daarna niet lang voordat Emily het uitmaakte. “Het was Moederdag toen ik hem vertelde dat de relatie voorbij was. Hij pakte al zijn spullen en ging naar een vriend. Later nam hij contact op: hij wilde geld zien of de tv hebben. Prima, dacht ik, ik betaal je de helft en dan is het klaar. Maar later kwam ik hier toch op terug. Hij woonde al die tijd bij mij zonder ook maar ergens aan mee te betalen! Hij was het er helemaal niet mee eens, dus ik gaf hem het geld maar. Sindsdien heb ik nooit meer wat van hem gehoord. Soms hoor ik van oude vrienden dat het bergafwaarts is gegaan en dat hij weer aan de drugs zit."

"Gelukkig is hij nu niet langer meer mijn probleem. Vier jaar zijn we samen geweest en ook al heb ik mooie tijden met hem gehad, de tijden van zijn kots opruimen en het steeds maar weer liegen, liggen me nog iets te vers in het geheugen. Ik had het veel eerder moeten uitmaken, nu ik er op terugkijk, maar ik hield altijd de hoop.” 

Lees ook de vorige edities van The Break-Up.

Ook je break-upverhaal vertellen? Mail dan jouw verhaal tussen de 800 en 1000 woorden naar karin@ze.nl o.v.v. The Break-Up.