Schokkend: zo reageert men dus op mannen die hand in hand lopen

Relaties door Sabine

Wat iemands geaardheid ook is, het zou niets uit moeten maken: iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Toch zijn er nog genoeg mensen die er moeite mee hebben dat sommige mensen homoseksueel zijn. Dat blijkt maar weer uit deze video... 
 
Wanneer je gearmd met vriendlief over straat loopt, denk je daar waarschijnlijk niet bij na. Het gaat als het ware vanzelf. Je houdt van hem en dat mag iedereen best zien. Helaas is dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Twee presentatoren van de BBC waren benieuwd wat voor reacties het zou uitlokken als zij hand in hand over straat zouden lopen. De reacties die zij kregen zijn best schokkend. 

 
Afkeer en walging  
Naar aanleiding van een homoseksuele BBC-luisteraar die klaagde dat hij werd lastiggevallen omdat hij homo is, wilden de twee Britse presentatoren Lian Lee en Justin Dealey testen hoe er op hen zou worden gereageerd als zij hand in hand over straat zouden lopen. De twee werden gevolgd met een camera terwijl ze elkaars hand vasthielden in het openbaar. Met hun sociale experiment werd het Lian en Justin al snel pijnlijk duidelijk dat homoseksualiteit nog steeds niet door iedereen wordt geaccepteerd. 
 
De twee presentatoren waren zich er bewust van dat nog steeds niet iedereen homoseksualiteit accepteert, maar waar het duo erg van schrok, was het aantal mensen dat hen met afkeer nakeek. Het was geen zoenen, het was geen knuffelen en het was ook geen klef gedoe. Lian en Lee liepen gewoon hand in hand over straat, maar toch is niet iedereen hier blij mee. Zo vertelt een van de presentatoren in het filmpje dat een ouder zelfs zijn kind de andere kant op liet kijken toen de twee gearmd voorbij liepen. Daar bleef het helaas niet bij. Wanneer Lian en Justin langs een moeder en haar zoon lopen, horen ze de jongen zijn walging uiten. Ze besluiten hem te vragen waarom hij zo reageert. 
 
 
Het taboe
De tiener zijn antwoord komt snoeihard aan. “Ik vind het walgelijk”, zegt hij eerlijk. “Het is verkeerd dat twee mannen dit doen.” Zijn moeder probeert het daarna nog een beetje goed te praten door te verklaren dat hij nog maar een tienerjongen is, maar de boodschap komt glashelder over. Er rust nog steeds een stigma rond homoseksualiteit, aldus HLN. De twee presentatoren hoopten de negatieve kijk hierop te kunnen veranderen, maar dat blijkt helaas een moeilijkere opgave dan gedacht. 
 
Justin en Lian snappen wel waarom hun luisteraar had geklaagd over hoe mensen met zijn homoseksualiteit omgaan. “Ik voelde me erg ongemakkelijk”, geeft een van de presentatoren aan het einde van het filmpje aan. “Als ik de hand van een meisje had vastgehouden, was er niets aan de hand geweest.” 
 
Wat vind jij van de reacties in dit filmpje?