Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Hartverscheurend: vader moet kiezen welke tweelingdochter hij redt

Reageer 0

Geen enkele ouder zal ooit tussen zijn kinderen kiezen, maar wat als je geen keuze hebt? Deze vader staat voor het onmogelijke dilemma: hij kan namelijk maar aan één zieke dochter zijn gezonde lever geven, terwijl beide kindjes ziek zijn.
 
Orgaandonoren zijn er nooit genoeg. Je staat er alleen nooit bij stil, totdat je er zelf een nodig hebt. Alsof het allemaal nog niet moeilijk genoeg is, heeft een Canadees gezin in Ontario niet één, maar zelfs twee donoren nodig. Hun doodzieke tweelingdochters dienen allebei zo snel mogelijk een lever te krijgen.
 
Geen idee
De meisjes Binh en Phuoc hebben het syndroom van Alagille, een aandoening die niet alleen de lever aantast, maar ook de functies van andere organen verstoort. Doodziek zijn ze er inmiddels van. De ouders, Michael en Johanne Wagner, hadden geen idee hoe slecht hun gezondheid eraan toe was toen ze de tweeling in 2012 adopteerden.

  

Dat de leverproblemen zo ernstig waren, kwamen de ouders pas te weten toen ze de meisjes ophaalden in Vietnam. “Toen we ze in het weeshuis zagen, waren we geschokt. Ze wogen allebei amper 4 kilo en dat terwijl ze al ruim 18 maanden oud waren”, vertelt Johanne aan The Canadian Press. Volgens de dokters hebben Binh en Phuoc alleen een kans als ze allebei een transplantatie krijgen. Een goede match hebben ze gevonden, de vader, maar hij kan zijn enige lever maar aan één dochter afstaan.
 
De beste kandidaat
Het is bijna niet voor te stellen hoe hartverscheurend deze keuze moet zijn. De ouders willen dit dan ook niets liever dan voorkomen en blijven nog altijd op zoek naar een tweede donor. Die moet er alleen wel snel zijn, want de datum waarop Michael en een van zijn dochters onder het mes gaan voor de transplantatie, komt steeds dichterbij. En dan is het aan de dokters om te beslissen wie de beste kandidaat is.
 
Daarom hebben de ouders in nood een Facebookpagina opgericht en houden ze een blog bij over hoe het met de kinderen gaat, aldus AD.nl. “Ze zijn gelukkige en levendige meisjes”, vertelt Michael, die samen met zijn vrouw hoop blijft houden. Inmiddels hebben al veel mensen interesse getoond in de situatie, maar een geschikte donor is helaas nog niet gevonden. “We hopen dat het helpt”, zegt de vader over alle respons.
 
Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom Binh en Phuoc? Alle informatie kun je vinden op de blog One More Potato In The Pot.

Fotocredits: Facebook
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen