5 redenen waarom thee het wint van Starbucks-koffie

Vrije tijd door Kimberly

Jij lurkt liever aan een mok Earl Grey dan dat jij zestig euro over de balk smijt voor een Mocha Cookie Crumble Frappuccino Blended Beverage. Ofzo. En gelijk heb je! 5 redenen waarom thee véul beter is dan een koffie van de Bucks.
 
Espresso, frappuccino, cappuccino of een doodnormale filterkoffie; Starbucks is van alle markten thuis. En eerlijk: het kán soms rete-lekker zijn. Máár, dames en heren – en dan vooral de theeleuten onder ons – er is nieuws: thee is het nieuwe koffie. En wij geven je 5 redenen waarom. 
 
1. Geen filterstress op Instagram 
We worden er mee doodgegooid in Instagram-land: de kijk-mij-ik-drink-ook-weer-even-een-koffie-van-de-Starbucks-foto. Een stel perfect gelakte nagels plús de halve collectie van de Six wordt dan uiteraard óók eventjes vastgelegd. Scoort hoog op de Schaal van Hipster namelijk. Foto geschoten? Dan komt het allesbeslissende moment: de filter. “Zal ik voor Ludwig, Valencia, Hudson of Sierra gaan?” Die Latte is onderhand al koud voordat je ‘m überhaupt kan drinken. Ce n'est pas un problème met een simpele rooibos, hoor! Die is niet eens Instagram-waardig. 


 
2. Stinkadem   
Hoe je het ook went of keert, een portie koffiebonen in de ochtendgloren (lees: op de lege maag) kunnen nog weleens voor een slechte adem zorgen. We hebben allemaal weleens die hijgende collega in onze nek gehad met de vraag ‘of ze effe een pen van je mag lenen’. En soms, en dan bedoelen we dus eigenlijk best wel heel vaak, is die koffiewalm simpel gezegd niet te harden. “Túúrlijk mag jij die pen lenen. Kauwgompje erbij?” 

3. Goedkoper

We snappen heus dat er mensen zijn die koffie nodig hebben om lekker op gang te komen. We snappen echter niet dat je daar zo'n zestig euro voor neerlegt in Le Starbucks. En al helemaal als je je bedenkt dat een fanatieke koffiedrinker dit nog eens twee- of driemaal per dag doet! Thee daarentegen is prima recyclebaar. We plempen gerust dat zojuist gebruikte, drassige zakkie voor een tweede keer in onze mok. En bovendien: voor die 900 euro per jaar aan koffie, kunnen we heel wat Liptons in huis halen hoor! 


4. Dikmaker
Een koffie bij de Bucks mag dan wel bereid zijn met de beste Arabica-koffiebonen (100% Fairtrade, jawel jawel) en gebrand zijn volgens strenge specificaties, karamel blijft karamel en karamel zou karamel niet zijn als het je niet verschrikkelijk dik kan maken. Een Mocha Cookie Caramel Frappuccino Blended Beverage mag dan wel heel blits klinken, maar intussen zitten er veel verschillende soorten suikers en stroopjes in. Dus: mits je geen twintig scheppen suiker in je thee doet, is thee veel gezonder. 
 
5. Geen moetje 
Koffie is vaak een moetje. In de ochtend (want ammegawsh anders kom jij de dag niet door), ’s middags en als het kan nog even na je avondmaal. Thee is iets gezelligs. Thee associëren we met kaarsen, dekentjes en hilarische feelgood films. Theedrinken doen we met vriendinnen. Met een lekkere koek of scone erbij. Daarbij is koffie vaak iets gehaast, want je moet ‘effe snel een koffietje doen’. Met één (of twee) potten thee zijn jij en jouw vriendin ú-ren zoet. Kom maar op met die Gossip Girl-marathon!

Wie wint volgens jou de strijd? Starbucks-koffie of thee?