6 dingen die je níet moet zeggen tegen depressieve mensen

Psyche & spiritualiteit door Fleur

Het is een ongelooflijke rotaandoening: depressie. Niet iedereen is er alleen bekend mee, of snapt wat het echt inhoudt. En dat levert nog weleens stomme reacties op. 6 dingen die je níet moet zeggen tegen depressieve mensen.

Bijna 25% van de vrouwen heeft ooit te maken gehad met een depressie. Hoewel het veel voorkomt, is er nog veel onbegrip rondom deze ziekte. Regelmatig krijg je dan ook, als je bekendmaakt depressief te zijn, opmerkelijke reacties. Ze komen voort uit onwetendheid, maar dat maakt ze nog niet minder pijnlijk. Dit zijn 6 van die opmerkingen.
 

“Ga lekker naar buiten”
Ja, in theorie is naar buiten gaan voor een wandeling beter bij depressie dan binnen blijven zitten. Maar opstaan, douchen, aankleden en je schoenen aantrekken voelt als het eigenhandig in elkaar zetten van een IKEA-opvouwfiets. Als een vrijwel onmogelijke opgave, dus. Plus: met wat frisse lucht waait een depressie niet weg.
 
“Wat heb jij nu om ongelukkig mee te zijn?”
Heb je al je moed bij elkaar geraapt om aan iemand te vertellen dat je in een diep, donker hol zit, krijg je dit: “Jij? Depressief? Wat heb jij nu om ongelukkig mee te zijn?” Alsof hoe je je voelt, alleen van externe factoren nú afhangt. Misschien ligt de oorzaak wel in vroeger. Misschien wordt je depressie door een lichamelijk defect veroorzaakt. Hoe dan ook: je bent gewoon diep ongelukkig. Punt.
 
“Ik heb ook weleens een dipje”
Nadat je ellendig en met wallen tot aan je knieën je verhaal hebt gedaan, krijg je van die ene vriendin een bemoedigend schouderklopje. “Nou meid, depressief. Ja, ik ken het. Ik heb ook weleens een dipje.” Oké, 1: stop it; dit gaat over mij. En 2: een depressie een dipje noemen? Je dosis Prozac kan per direct met 50 mg omhoog.


 
“Ja, dat zag ik al aankomen”
Op de een of andere manier zijn er altijd mensen die iets zien aankomen, en dan is het niet de trein. Heel bijzonder. Ook in jouw vriendenkring zit vast wel iemand die helderziend is. Dus wanneer jij vertelt dat je depressief bent, hoor je minimaal één keer: “Ja, dat zag ik al aankomen.” Prettig. Kun je dan ook even de datum geven waarop je uit dat klerehol komt?
 
“Is het nou nog niet over?”
Iedereen die depressief is geweest, weet: je flikt het soms eerder om van een Fiat een Hummer te maken dan om beter te worden. Dat duurt sommige mensen te lang. “Is het nou nog niet over?”, hoor je dan ook als ze voor de derde keer vragen hoe het gaat en jij ook voor de derde keer antwoord met “niet zo best”. Nee, het is, na 52 sessies bij de psycholoog, 3 mislukte zoektochten naar een goed medicijn en weet-ik-hoeveel kilo aan loden last op je schouders, nog steeds niet over.
 
“Dit zou mij nou nooit gebeuren”
Kijk. Er zijn altijd mensen die het gewoon slimmer aanpakken dan jij. Die overkomt nou nóóit iets! En dat willen ze je graag duidelijk maken als jij net hebt verteld tot aan je dijen in de Seroxatstront te zitten. “Ja, ik heb het ook weleens zwaar gehad, hoor. Maar ík heb op tijd aan de bel getrokken, hè? Dit zou mij nooit gebeuren.” Wauw, bedankt voor deze hartverwarmende woorden. 

Wat moet je volgens jou niet zeggen tegen een depressief iemand?