Gatver! Er zitten haren in ons kant en klaar eten

Eten door Rosanne
Zijn diepvriespizza’s ook jouw beste vriend? Think again… het blijkt dat daar best weleens menselijke en dierlijke haren in kunnen zitten. OMG! Maar dit geldt niet alleen voor pizza’s, maar ook voor ander kant en klaar eten.

Je hebt een zware en lange dag gehad op het werk en echt geen zin meer om te koken. Reikhalzend kijk je uit naar die heerlijke BBQ-chicken pizza in je vriezer. Snel warm je hem op en knabbel je aan de korst, die vol blijkt te zitten met haren… Yup, je ergste nachtmerrie is uitgekomen.


Smaakversterker

Volgens Britse voedselspecialiste Joanna Blythman kan er in opwarmeten een aminozuur zitten zoals L-cysteïne (meelverbeteraar E910). Dit toegevoegde zuurtje kan afkomstig zijn van veren en menselijk of dierlijk haar. Wij worden al misselijk bij de gedachte alleen. Blythman vertelt tegen de Belgische krant HLN dat L-cysteïne bijzonder handig is voor voedselfabrikanten. In je pizza helpt dit als versteviger voor het deeg en in vleesgerechten voegt het smaak toe. Laat die bevroren balletjes ook maar staan dus.
 
Natuurlijk
Joanna Blythman schrijft in haar nieuwe boek  'Swallow This' dat de voedselindustrie goed weet te verstoppen wat er écht in ons eten zit. De naam L-cysteïne wordt vervangen door een reeks nieuwe ‘gistextracten’. Ze mogen dan op het etiket zonder dat er vermeld hoeft te worden dat het om smaakmakers gaat. Het mogen dan natuurlijke smaakmakers zijn, haren vinden we toch een beetje té natuurlijk. Dan maar over op de kunstmatige zoetstoffen? "Studies linken de consumptie ervan aan een reeks gezondheidsproblemen, van migraine tot epilepsie en vroeggeboorte", vertelt Joanna. Oké, laat die ook maar zitten dan. Misschien dat wij van Ze maar ons eigen boerderijtje gaan starten.
 
Onverwachte suikerbommen
Eerder schreven we al dat er onverwacht veel suiker zit in producten die erg gezond lijken, zoals smoothies. Suiker zorgt er namelijk voor dat ons eten langer bewaard kan blijven, maar het is ook een echte dikmaker. "Maar een voedselfabrikant zeggen dat hij zuinig moet zijn met suiker, is als een metser vragen een huis te bouwen zonder steunbalken", zegt Joanna tegen de krant.
 
Hoeveel haren heb jij al opgegeten?