De 6 geboden van het schoolplein

Kinderen door Redactie Ze.nl
We wachten er, we roddelen er en we kijken wat de anderen aan hebben. En oh ja, we halen er ook onze kinderen op. Wil je een leuke tijd hebben op dat schoolplein acht! jaar lang, houd je dan aan de volgende geboden.
 
1. Gij zult niet de partner van een andere schoolpleinmoeder begeren
Soms tref je tussen de stijfgepakte harken en de langgelokte popi-jopies opeens een ouderwetse HUNK op zijn papa-dag. Prima. Maar denk er om: kijken kijken, maar afblijven met je handjes. Dat goddelijke lichaam is namelijk toevallig ook de vader van vriendjes van jouw kind of de man van jouw collega-luizenmoeder. In het beste geval loop je een blauwtje waar je iedere dag aan herinnerd wordt, door de verschijning van vaderlief zelf of door andere moeders, die, geloof me, altijd alles weten. In het ergste geval heb je succes en gaan er twee gezinnen kapot. Oh ja, een belangrijke uitzondering: als je allebei single bent. Doen! Gaan! Lekker makkelie toch! 

 
2. Gij zult zich niet mengen in ruzies tussen de kinderen 
Ten eerste omdat je er toch niets van zult snappen. Zelfs een team rechercheurs en openbare aanklagers zou de waarheid niet kunnen achterhalen, zo gewiekst zijn kinderen. 
Ten tweede omdat je er natuurlijk mee wilt bemoeien omdat je denkt dat jouw kind de Sjaak is. Geloof me: als jij ingrijpt is jouw spruit de volgende keer de driedubbele Sjaak. 
 
3. Gij zult niet boos worden op een moeder wiens kind vervelend doet tegen die van jou
Jouw kind komt al weken huilend thuis. Je kan die pestkop wel wat aandoen, maar je houdt je in want hij/zij is minderjarig. Maar die moeder! Die loopt daar een beetje mooi te zijn en te lachen! Weet ze wel wat dat poppetje van haar allemaal uitvreet? Je zou het wel in haar gebotoxte kop willen rammen. Zeer waarschijnlijk weet ze echt helemaal van niets. Er zijn weinig kinderen die thuis aan hun ouders vertellen hoe ze eens even iemand lekker ongelukkig hebben lopen maken. Als je toch met haar gaat praten, bereid je dan voor op alle mogelijke weerstand. Heeeel soms kun je het uitpraten. Zo belandde ik ooit in de kroeg met een moeder na een maandenlange voor alle partijen mensonterende burgeroorlog tussen onze dochters. Pas toen zij open bleek te staan voor de minder leuke eigenschapjes van haar kind, kon ik dat ook (de avond eindigde in gepaste dronkenschap en ik zie haar nog steeds). 
 
4. Gij zult niet … moeilijk doen als een kind niet met die van jou kan/wil spelen
‘Is die van jou ziek? Maar dan kan mijn Yoncé toch nog wel komen spelen? Ik kan trouwens niets anders meer regelen want ik moet werken’. Of: ‘Hij gaat al met Belany spelen? Maar dan kan mijn Roderick toch gewoon meehee?’ En zo zijn er meer. Ik ben zelfs eens opgewacht bij mijn voordeur door een moeder die buiten mijn zoon om een afspraakje met hem wilde vastleggen, want hij had zelf nee gezegd en dat was toch zo zielig voor haar jongen…heel intimiderend. Touwens: ook niet gaan vragen waarom een kind niet kan. Nee is nee. Je kind is niet zielig als het zijn/haar zin niet krijgt en laat die kinderen alsjeblieft zelf hun afspraken regelen.

 
5. Gij zult niet… opscheppen over uw kind
Veel gehoord, veel gedaan en het blijft altijd even genant. Je kunt je verhaal net zo goed tegen een muur houden, want de andere moeders vinden hun eigen kind toch bijzonder-der en geweldig-er. Of ze worden jaloers en daar wordt het ook niet gezelliger van. Trouwens: ook liever niet uitgebreid uit de doeken doen welke diagnoses je kind allemaal heeft -en hoe weinig hulp je daarvoor krijgt- (gaap). Ieder kind wijkt af van het gemiddelde (gelukkig maar, want de gemiddelde mens heeft een tiet en een bal). 
 
6. Gij zult niet … iedere ochtend (of middag) met de juf of meester gaan praten
Natuurlijk is het vreselijk belangrijk dat de leerkracht op de hoogte is van het niewste pijntje van je kind, zijn vermeende hoogbegaafdheid of het feit dat zij zo van puzzelen houdt, maar toch: niet doen. Get zelf a life! En leer je kind praten. Verplaats je eens in de leerkracht, die heeft mogelijk 30 kinderen met soms-wel-iets-dringender- problemen. 
 
Waar erger jij je aan op en rond het schoolplein?
 
Wil je weten wat er gebeurt als moeders zich niet aan deze geboden houden? Lees dan eens de verhalen van Ons Soort Loeders.
 
Door Anne-Marie de Ruiter.