Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Zo let jij op de lijn op vakantie!

Zakjes quinoa en glutenvrije crackers in je koffer meenemen is wat overdreven, maar op vakantie kun je tegenwoordig heel makkelijk gezond leven. Met deze tips let jij op de lijn en geniet je tóch nog optimaal van je vakantie.
 
Moet dat nou, zelfs gezond doen op vakantie? Je zit er misschien niet op te wachten in het zonovergoten Rhodos, maar al die kilo’s zitten er zo weer aan als je iets te diep in het cocktailglaasje kijkt en vijf keer langs het lopend buffet loopt. Zonde van al het harde werken.
 
Doe oefeningen op het strand
Heb je een dagje zon, zee, strand gepland? Kom van je handdoek en spring lekker mee met een potje volleybal of neem een duik en zwem een heel eind weg. Mogelijkheden te over aan oefeningen op het strand. Doe een klein buikspierkwartiertje bijvoorbeeld of ga old school badmintonnen.

 
Minder alcohol
Alcohol maakt dik. Helaas, we kunnen het niet mooier maken dan het is. Probeer daarom te minderen met de cocktail (hoe lekker die Sex On The Beach ook is) en kies vaker voor verse sapjes of bruisend water met citroen of munt. En als je toch iets lekkers wil nippen, neem dan een glaasje champagne. Niet voor niets drinken de sterren het altijd; er zitten in verhouding met andere alcoholische drankjes minder calorieën in.
 
Eet voor je vliegt
Heb je een lange vlucht voor de boeg? Zorg dat je een stevige maaltijd eet voordat je in het vliegtuig stapt. Ook al krijg je een maaltijd geserveerd van het vliegtuigpersoneel, vaak is het niet erg lekker waardoor de kans op snacken groot is. Precies, zit je niet op te wachten. Of koop voordat je instapt een zakje ongebrande noten of gedroogd fruit bij de kiosk. Daar kun je naar hartenlust van snoepen.
 
Let op je porties
Eenmaal op je bestemming ga je natuurlijk veel vaker uit eten dan normaal. Je moet alles uitproberen toch? Ja zeker, maar daar gaat het helaas ook vaak fout. De porties die buitenlandse tentjes serveren zijn vaak enorm groot. Wat voor hun een normale maaltijd is, kunnen wij met drie man van eten. Voel je dan ook niet bezwaard om het eten te laten staan als je voelt dat je genoeg hebt. Vind je het toch een beetje onbeleefd? Bestel dan eens drie kleine voorgerechtjes in plaats van een grote maaltijd. Zo proef je van alles wat, maar zit je niet met een kilo vlees op je bord.

 
Geen frituur
Met een kater van een avondje hossen in club Tropica is het verleidelijk om lekker vet te eten. En op vakantie kan dat ook nog eens overal, zeker als het een toeristische plek is. Let maar eens op hoe vaak er op de menukaart ‘fried’ staat. Probeer deze gerechten zoveel mogelijk te vermijden en vraag de over vooraf hoe iets wordt klaargemaakt om niet voor verrassingen te komen staan.
 
Vlees noch vis
In vlees zitten weliswaar veel eiwitten, maar het maakt de maaltijd ook vaak erg zwaar. Kies eens wat vaker voor vis. Dat is licht verteerbaar, vaak erg lekker traditioneel klaargemaakt en als je samen met je lover een stukje zalm deelt, stinken jullie in ieder geval allebei!
 
Bikinitijd
Loop zo veel mogelijk in bikini. Huh, waarom? Nou, hoe meer bloot je laat zien hoe meer je er van bewust bent hoe je eruitziet. Het is een simpel trucje, maar ga maar voor jezelf na. In een flubbertrui en legging ben je al gauw geneigd een dikke coupe caramelijs naar binnen te werken dan wanneer je in een stringbikini paradeert.
 
Sla geen maaltijden over 
Wat je ook doet, sla geen maaltijden over. En ja, dus ook niet de lunch. Ook al is het nog zo warm, zorg dat je elke twee uur iets eet. Een fruitsalade, crackertjes, een salade of een broodje: zo houd je je maag tevreden en voorkom onnodige vette snackattacks.

 
Voorkom lopende buffetten
In een all inclusive ontkom je er bijna niet aan, maar zelfs dan kun je vaak kiezen voor à la carte. Of boek geen all inclusive, maar ga lekker uit eten in gezellige restaurantjes. Zo houd je wat je binnenkrijgt iets meer in de hand en is de kans minder groot dat je vier keer langs de kipsaté loopt.
 
Buiten spelen
Op een jetski over het water scheuren, quadrijden, paardrijden of een lange strandwandeling maken bij zonsondergang. Er is genoeg te doen op vakantie. Lekker luieren moet je zeker doen, dat heb je ook verdiend, maar schud af en toe die spieren los en ga eropuit. Sporten en bruin worden in een!
 
Veel water
Drink. Veel. Water. In de zon droog je ontzettend uit en kun je snel hoofdpijn krijgen. Water hydrateert als een malle en is o zo belangrijk om veel te drinken, zeker op vakantie. Vaak is het zo dat wanneer je trek begint te krijgen, je eigenlijk dorst hebt. Eerst dus even een half liter flesje naar binnen knallen voor je aan die twee zak chips begint.
 
Eet één lekker ding per dag
Wat je wel mag? Nou, in ieder geval één lekker ding per dag. Of dat nou een smakelijk ijsje is, een joekel van een cocktail of toch een vet patatje, je hoeft jezelf niet alles te ontzeggen. Daar wordt de vakantie nou ook weer niet beter op. En als je jezelf beperkt tot één cheat per dag, geniet je er ook nog eens meer van!

Hoe let jij toch nog een beetje op de lijn als je op vakantie bent?