How to: Beha?s wassen

Mode & trends door Sjarmaine
Eindelijk de perfecte beha gevonden die ook nog eens heerlijk zit? Jippie! Maar hoe was je die fijne stof met haakjes en een beugel? Hier een korte handleiding voor het wassen van je beha om te zorgen dat 'ie langer mooi blijft. 

 
Wassen met de hand
Uhum… Was jij je beha’s met de hand en zachte zeep? Wij ook niet! Toch zouden we dat wel moeten doen. Carrie Bradshaw geeft in Sex And The City het goede voorbeeld. En wat blijkt, de klus is zo geklaard. Gebruik koud water en zachte zeep. Plaats je beha in het water met zeepmengsel en beweeg je beha voorzichtig op en neer. Zo komt het vuil los. Laat je beha vijf minuten weken in het water en spoel vervolgens af. Laten drogen (hangend) en et voilà, klaar is Kees! Zie, het is niet zo moeilijk als het lijkt!

 
Gebruik een saladespinner
Voor het wassen van je beha kun je ook een saladespinner gebruiken (ja echt!). Voeg wat koud water met zeep toe en spinnen maar. Vervolgens gooi je het vuile water weg en spoel je de beha schoon met alleen water.
 
Zacht wasprogramma
Gooi je je BH toch in de wasmachine? Maak dan gebruik van een zacht wasprogramma. Kies bijvoorbeeld voor een fijnwas- of handwasprogramma of een kort katoenprogramma. Let goed op de temperatuur om krimpen te voorkomen. Je beha’s wassen op dertig graden is voldoende. Gebruik een wasmiddel speciaal voor fijne was en doe er een scheutje wasverzachter bij.
 
Gebruik een lingeriezak
Een lingeriewaszak is een echte must voor een langere levensduur van je beha’s. Zo slijten ze niet en raken ze niet beschadigd. De rek gaat er tevens ook niet uit. Doe de haakjes van je beha voor de zekerheid dicht, dan kunnen ze niet aan andere kledingstukken blijven haken. Een lingeriezakje kun je kopen bij o.a. de H&M voor een paar euri.

 
Drogen
Stop jij je beha’s in de droger na het wassen? Boef! Beha’s moeten altijd, maar dan ook altijd hangend drogen. Zo gaan ze veel langer mee. In de droger kan de stof door de warmte slap worden en zijn vorm verliezen. Vergeet niet nadat je je beha’s gewassen hebt eerst wat vorm in te brengen in de cups met je handen en droog ze daarna. Zo zit ‘ie erna weer als gegoten!
 
Alle beha’s verzamelen!
Doe je beha’s samen in één wasje. Gooi ze niet door elkaar verfrommeld in een waszakje, leg ze netjes op elkaar. Op deze manier blijven ze het beste in vorm. Be kind!
 
Hoe vaak moet je beha’s wassen?
Slecht nieuws! De ‘kenners’ op het internet  zeggen dat je beha’s na twee tot vijf keer dragen moet wassen (denk aan lichaamszweet, -oliën en andere ranzigheden). Dit klinkt niet alleen belachelijk, maar ook ongeloofwaardig. Vind je ook niet? Hier is een meer realistisch uitgangspunt: laten we het er over eens zijn dat we onze beha’s meer moeten wassen dan dat we nu doen. Succes!
 
Hoe was jij je beha en hoe vaak?