12 dingen die we van katten kunnen leren

Lifestyle door Mariëlle
Bespaar je de moeite om jouw kat iets aan te leren. Dat wordt ‘m niet, eigenwijs beest dat ‘ie er rondloopt! Zinnelijkheid en that’s it. Daar moet je mee dealen. Draai het eens om, want er is genoeg wat jij van jouw kat kunt leren.

Wat je van katten leren kunt? Er zijn genoeg dingen waar zij beter in zijn dan jij. Zoals:


1. Jagen. Zij doen het op hun prooi en op het andere geslacht. Laten wij het bij het andere geslacht houden. Kijk en leer, want ze kunnen elkaar veroveren waar je bij staat.

2. Overzicht houden. Je voelt je aangestaard. Ogen prikken in je rug. Waar komt dat vandaan? Ah, van de kast. Katten weten altijd precies welke spot ze moeten beklimmen om het beste overzicht te kunnen hebben. En dan houden ze álles in de gaten. Elke beweging.

3. Yoga kunnen we van ze leren. En dan met name downward dog pose. Tussen je dagelijkse bezigheden door even rekken, en weer gaan met die banaan.

4. Van de daken schreeuwen dat je geil bent. Nee niks versiertrucs, voorspel of om elkaar heen gedraai. Katten zijn recht voor z’n raap. Willen ze kindjes maken? Dan mag ie-der-een het weten en schreeuwen ze de hele buurt bij elkaar.


5. Een eigen leven leiden en doen waar je zin in hebt. "Kom maar Poffertje. Kom maar bij je kattenmoeder." Geen snorhaar die verraadt dat Poffertje jou heus wel heeft gehoord.

6. Andermans eten opeten nog voor diegene het door heeft. Je gaat zitten met je bord eten. Je zapt alléén maar even naar een andere zender en je prikt je vork in een leeg bord. Verdorie, is hij je weer voor geweest. Je kijkt om je heen en, ja hoor, daar zit hij wel, in een hoekje jouw avondeten op te peuzelen.

7. Katten kunnen helemaal zichzelf zijn, zonder zich ook maar een seconde ongemakkelijk te voelen of te schamen. Hup poot omhoog en daar gaat die tong: recht over z’n gaatje.

8. Zijn zin doordrijven. "Nee, je hebt al eten gehad." Ja, dat weet die kat ook wel, maar hij wil gewoon meer. En als jij geen zin hebt om te knuffelen, dan ontkom je daar ook niet aan hoor. Al moet hij midden op jouw gezicht gaan zitten om jouw duidelijk te maken wat hij wil. Aandacht krijgen zal ‘ie.


9. Dingen afdwingen. Een schoon toilet bijvoorbeeld. Hebben ze die niet dan piesen en kakken ze wel ergens anders. Eigen schuld.

10. Autoriteit uitstralen. Elke keer als je binnenkomt en elke keer als je weggaat willen ze begroet worden. Ook als je alleen maar even naar de wc gaat of je alleen maar terugtrekt in de slaapkamer.

11. Rust pakken op momenten dat je het echt nodig hebt. Of gewoon, als je er zin in hebt. Nee, je hoeft het ook helemaal niet nodig te hebben eigenlijk. Chillen als een baas is voor iedereen goed.

12. Medelijden afdwingen. Zeker als ze iets hebben gedaan waar je laaiend om wordt. “Oops, ik heb op jouw bank geplast, maar kijk eens hoe zielig ik ben. Je hebt met drie, DRIE!!! dagen in de steek gelaten. Liet me vreten uit een automatische bijvulbak, liet één keer iemand langskomen die me een aai over de bol gaf, omdat jij zo nodig met je dikke, luie achterste op Ibiza moest zitten. Miauw.” En dan kijk je recht in de grote, donkere ogen die zowaar op standje huilen staan. "A gossie, kom toch hier. Die lucht krijgen we vast wel uit de bank. En anders: alles is vervangbaar."

13. Grappen maken. Die beesten zijn ZO raaaarrrrr.

Wat is de beste les die jij van een kat hebt gehad?