Wist jij dat vroeg opstaan slecht is voor jouw gezondheid?

Werk & studie door Anniek

Wekkers die te vroeg afgaan en met kleine oogjes naar de computer op kantoor staren... Wij wisten het natuurlijk allang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: op werkdagen om 9 uur beginnen, is een regelrechte marteling. 
 
Heb jij geen zin om morgen de wekker om 7 uur (of eerder) te zetten? Leg dan dit artikel voor aan je baas! Uit onderzoek van dr. Paul Kelley, een academicus van Oxford University, blijkt dat om 9 uur beginnen helemaal niet zo productief is als onze bazen graag denken. Als je vroeg op kantoor bent, loop je namelijk meer risico op uitputting, stress en ziektes. 
 
 
Lichamelijke klok
Volgens Kelly kun je pas 'veilig' vanaf je 55ste vroeg aan de slag gaan, omdat je op die leeftijd minder slaap nodig hebt. Kelly: "We kunnen onze lichamelijke klokken niet zomaar aanpassen. Je lichaam is ingesteld op het licht van de zon en vroeg opstaan in het donker brengt je uit balans." Kelly pleit er nu voor om de conventionele tijden van werk- en schooldagen aan te passen, om het menselijk lichaam tegemoet te komen.
 
Iedereen weet dat te weinig slaap niet goed is voor je, maar wist je dat het zowel lichaam als geest kan aantasten? Je langetermijngeheugen kan verslechteren en je wordt meer ontvankelijk voor een alcohol- of drugsverslaving. Daarnaast heb je sneller last van woedeaanvallen, angststoornissen, impulsief gedrag en een verhoogde bloeddruk. 
 
Het zijn in ieder geval genoeg redenen om 's nachts net een uurtje langer te pitten. En misschien is het zelfs het proberen waard om je baas te overtuigen dat je 's ochtends later moet beginnen. Het kan zijn dat je dan ook langer door moet werken, maar hé: je kan niet alles hebben...
 
Hoe laat begin jij doordeweeks met werken?