What to do tijdens een salarisonderhandeling

Werk & studie door Redactie Ze.nl
Onderhandelen over je salaris: misschien krijg je al de zenuwen als je eraan denkt, misschien heb je er juist helemaal geen moeite mee. Toch is het handig als je op de hoogte bent van een aantal tips. Je leest ze hier! 
 
Of je een salarisonderhandeling nou moeilijk vindt of niet. Het is altijd belangrijk om een onderhandelingsgesprek met je baas of leidinggevende goed voor te bereiden. Hoe je dat doet? How 2 Spend It legt het je uit!
 
Goede voorbereiding
Een salarisonderhandeling valt of staat met een goede voorbereiding. Wie zich goed heeft voorbereid staat al 2-0 voor. Hoe je dat doet? Begin met het maken van een overzicht van je allemaal hebt bereikt en waarmee jij jezelf onmisbaar hebt gemaakt. Kom met concrete resultaten. Denk ook aan extra activiteiten, bijvoorbeeld het kerstfeest wat je (mede)georganiseerd hebt, of de taken die je vrijwillig hebt overgenomen van een zieke collega.
 

 
Ga op onderzoek uit
Zoek uit hoe de salarisschalen lopen en wat jouw collega’s ongeveer verdienen. Kijk ook eens wat andere mensen verdienen met gelijke opleidingen, werkervaringen en functies. Vraag rond en duik het internet op. 
 
Bepaal je grenzen 
Het is belangrijk om te weten waar je grenzen liggen tijdens een salarisonderhandeling. Wat is het minimale wat jij uit deze onderhandeling wilt slepen? Dat is je ondergrens. Daar moet je aan vasthouden. Zo weet je tijdens de onderhandelingen precies welke mogelijkheden je hebt. 
 
Bedenk acceptabele alternatieven
Als meer salaris er nu echt niet inzit, wat zijn dan voor jou acceptabele alternatieven? Minder uren werken voor hetzelfde salaris, meer vakantiedagen of bijvoorbeeld een opleiding? Ook hier moet je aan denken voordat je het gesprek in gaat. 
 
 
Luister naar de ander
Vervolgens is het tijdens het gesprek belangrijk dat je goed luistert, samenvat en doorvraagt. Zo krijg je de argumenten van je gesprekspartner boven tafel. En dat is fijn, omdat je dan met de ander mee kunt denken. Streef er altijd naar om er samen uit te komen.
 
Wees zakelijk
Natuurlijk wil je graag de lieve vrede bewaren en wil je dat je baas of leidinggevende ziet dat je aardig bent. Maar dat is niet altijd het meest handige tijdens een salarisonderhandeling. Uiteraard moet je jezelf blijven, maar haal vooral de zakelijke en assertieve dame in je naar boven. Probeer emoties onder controle te behouden. Voel je de tranen opkomen? Geen nood, las gewoon een pauze in. Dan kun je alles even op een rijtje zetten.
 
Sluit goed af 
Is het gesprek achter de rug? Bevestig dan de gemaakte afspraken per mail en vraag om een schriftelijke bevestiging van je leidinggevende en/of HR. Het is altijd goed om dit zwart-op-wit te hebben. En nee, dat staat helemaal niet achterdochtig. Je komt juist over als iemand die haar zaakjes graag op orde heeft.

Hoe pak jij het aan tijdens een salarisonderhandeling?

________________________________________________________________________________
 
Vanaf nu kun je elke twee weken op Ze.nl een artikel lezen over een financieel onderwerp afkomstig van de dames van How 2 Spend It. How 2 Spend It is opgericht door Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden en is een digitaal platform waar je artikelen, video’s en handige tools kunt vinden over geldzaken en alles wat daarmee te maken heeft. Daarnaast biedt How 2 Spend It nog meer leuks, zoals de 6-weekse Financiële Detox Challenge waar je gratis aan mee kunt doen. Of de SamenwoonApp die je precies laat zien wat je moet regelen als je gaat samenwonen. Meer info? Neem een kijkje op de site