Lifestyle
Lifestyle

Waarom nagelbijten een verslaving is

Ja, daar ga je weer: ‘rats’ in het de huid. Waarom moest je je nagel nou zo lomp afbijten? Nu blijf je overal achterhangen met het achtergebleven zigzagrandje. Waarom kun je niet eens stoppen met nagelbijten? Je bent verslaafd.

Dat eeuwige gekluif aan je nagels. Je had het zelf ook liever anders gezien. Natuurlijk heb jij ook liever handen à la het handcrème handmodel van Vaseline. Maar nagelbijten zit nou eenmaal in de aard van het beestje. Het schijnt zelfs zo te zijn dat nagelbijters juist heel perfectionistisch zijn. En als je er zo over nadenkt zou dat best wel eens kunnen kloppen: je irriteert je aan die haaltjes en dingetjes aan je vingers. Zelfs het kleinste haaltje moet eraf.

Nagelbijten mogen we zeker schalen onder één van de populairste slechte eigenschappen. Naast roken en omgezond eetgedrag zijn er ongetwijfeld massa's mensen die elke maand weer met nagelbijten willen stoppen. Maar dat is moeilijk. Deze slechte gewoonte is niet te stoppen, want...


- Als je aan je verslaving toegeeft wordt het meestal alleen maar erger.

- Je kunt niet tegen de velletjes langs je nagelriemen. Die velletjes moeten weg. Je weet wel dat je je hele huid opentrekt en dat dat er veel lelijker uitziet dan zo’n rottig velletje, maar dat velletje. Moet. Weg!

- Haaltjes zijn killing! Als je jezelf van je lijden wilt verlossen scheur je negen van de tien keer in de huid onder je nagel. Nog meer lijden.

- Of het ziet er vet lelijk uit en dan blijft je kluiven totdat de nagel weer een soort van mooie vorm aanneemt.

- Nagellak kun je niet dragen zonder het met je tanden van je nagels te schrapen.

- Als je iets tussen je tanden hebt zitten haal je het weg met... Je nagel, want dat is makkelijk. Je nagek zit al in je mond en zo komt van het één het ander. "Wat? Heb ik iets tussen mijn tanden? Iets roze zei je? Huh, hoe kan dat nou?"


- Het voelt als een overwinning om je nagellak er in één 'scheur' af te trekken. Heeeerlijk! Ook al gaat er dan een stukje nagel mee.

- Bijten (gewoon knagen) werkt ontstressend. Je nagel gaat er niet echt kapot van, maar wordt wel dunner.

- Met je nagel tegen je tanden aantikken is ook chill. Het is zo’n lekker gevoel.

- Door al dat getik gaat je nagel schilveren. Dat kan niet. Dat moet eraf. En daar ga je weer.

- Ook als je nagels helemaal in tact zijn kun je het niet laten om hem in te korten. Het gaat gewoon niet. Er moet iets gebeuren met die nagel. En is die nagel is afgekloven, ga je gerust verder met de volgende. Het is een eeuwig durende bezigheid waar nooit een einde aankomt.

- En als ze rafelig gebeten zijn wil je ze weer mooi hebben en ook dat probeer je met een kluifsessie.

Ben jij een nagelbijter?