Wijze lessen die je van je ouders hebt geleerd

Kinderen door Anniek
Had jij er vroeger ook altijd zo'n hekel aan als je ouders gelijk hadden over iets? Je weigerde het natuurlijk toe te geven, maar eigenlijk waren ze best slim. Hier zijn wijze lessen die je als kind van je ouders hebt geleerd. 
 
1. Van ruilen komt huilen
Ah, wat een klassieker. Kwam jij jankend naar je moeder toe omdat je jouw bikkel had geruild voor een normale knikker, dan zei ze alleen maar: "Ik zei het toch. Van ruilen komt huilen." Tot op de dag van vandaag zijn we onze ouders dankbaar voor deze belangrijke levensles. Die bikkel hebben we overigens nooit meer teruggekregen. 
 
 
2. Boontje komt om z'n loontje 
Ook wel bekend als 'eigen schuld, dikke bult'. Zat jij met je favoriete speelgoed te klooien en brak het vervolgens, dan kreeg je een fikse uitbrander van je ouders. En geen nieuw speelgoed. Tja, had je maar niet zo dom moeten zijn.
 
3. Alles kan kapot
Deze hebben wij vaak gehoord als we onze zoveelste crush hadden op een jongen. Natuurlijk was het altijd goedbedoeld, maar een beetje pessimistisch is het eigenlijk ook wel.
 
4. Ga nooit boos slapen
Vergelijkbaar: ga nooit boos van huis weg. Je weet namelijk maar nooit wat er kan gebeuren en misschien heb je aan het einde van de dag wel spijt als haren op je hoofd dat je geen afscheid hebt genomen. 
 
5. Geef niet alles in één keer uit
Spaar wanneer je kan, dat was altijd het advies. Ken je de oude, blauwe spaarpot van Pennie nog? Daar begon het al mee. Jong geleerd, oud gedaan, nietwaar?
 
6. Wie wat bewaart, die heeft wat
Niet op één paard wedden, niet alles in één keer inzetten etc. etc. etc. Wij kunnen het onderhand zowat dromen, want pa en moe stampten het er goed in. Als student maakte je trouwens gretig gebruik van deze tip. Eten maken op maandag en vervolgens alles invriezen zodat je een hele week kon eten. Ideaal!
 

7. Wat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet
"Nee mam, nee pap. Ik beloof dat ik niet zal roddelen over iemand anders omdat zij over mij praat." Leugens. En als je iets anders beweert, lieg je nog meer.
 
8. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd
Oftewel: je moet waardering hebben voor de kleine dingen in het leven. Dat leer je zeker als je ouder wordt, want dan zijn het juist die kleine dingen die je leven kleur geven en leuk maken.
 
9. Wie vraagt, wordt overgeslagen
Ook wel bekend als 'geduld is een schone zaak'. Zucht, wij zijn nog steeds niet helemaal goed in het geduldig wachten op iets. Misschien leren we dat ooit nog...
 
10. Het geld groeit niet op je rug
Dus wees er zuinig op.
 
11. Samen uit, samen thuis
Dit advies is er eentje dat je vast veel hebt opgevolgd als je met vriendinnen ging stappen. Was vriendin X ladderzat, dan ging je trouw met z'n allen naar huis toe. Want samen uit, samen thuis.
 
 
12. Wees geen meeloper
"Als iedereen van een brug springt, spring jij er dan achteraan?" Dat was de favoriete zin van pa en ma als jij naar een feestje of iets dergelijks wilde. Jouw argument dat iedereen ging, had dus nooit zin. Jammer, maar het leerde je wel om je eigen plan te trekken. 
 
13. Morgen is een nieuwe dag
Dus maak je niet te druk over de dingen die vandaag zijn gebeurd. Stress ook niet te veel over wat er nog moet komen, want het gaat toch wel gebeuren.
 
14. Sta boven negatieve mensen
Verlaag je niet tot iemand anders z'n niveau en wees altijd de verstandigste. Of wees de eerste die wegloopt bij een gevecht, zo voorkom je dat het verder escaleert.
 
15. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen
Maar even serieus: wie volgt dit advies nou nog echt?
 
Welke wijze lessen heb jij geleerd van je ouders?