Lifestyle
Lifestyle

Girls just wanna have funds

Vraagje: hoe zie jij de toekomst voor je? En dan bedoelen we niet volgende week, maar de wat verdere toekomst. Die toekomst waar je wat ouder en grijzer bent en misschien zelfs gestopt bent met werken.

Het voelt misschien als een ver-van-je-bed-show en van termen als ‘pensioen’ en ‘oude dag’ word je waarschijnlijk niet heeeel enthousiast. Toch is het handig om te weten uit welke ingrediënten jouw financiële potje voor later bestaat. Ingewikkeld? Nee hoor, dat valt best mee. How 2 Spend It zet ze voor jou op een rijtje.


AOW
AOW is een basispensioen vanuit de overheid, dat je opbouwt als je in Nederland woont. Heb jij een aantal jaren in het buitenland gewoond? Dan heeft dat invloed op de hoogte van je AOW, net zoals je gezinssituatie en de leeftijd van je partner.

Pensioen via je werkgever
Dit is het pensioen dat je, samen wet je werkgever, opbouwt bij een pensioenfonds of een verzekeraar. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je salaris en het soort regeling. Je bouwt vaak niet alleen pensioen op voor jezelf, maar ook voor je partner en kinderen in het geval dat jij er niet meer bent. Zorg er wel voor dat je jouw partner tijdig aanmeldt bij jouw pensioenfonds.

Banksparen of lijfrente
Dit zijn financiële producten waarmee jij zelf, met de bank of verzekeraar, een extraatje opbouwt. Omdat dit speciaal voor je pensioen is en je het tussendoor niet kunt opnemen, zijn er fiscale voordelen aan verbonden.


Eigen vermogen
Je kunt natuurlijk ook het hef in eigen handen nemen en ervoor zorgen dat je een appeltje voor de dorst hebt. Bijvoorbeeld in de vorm van en goedgevulde spaarrekening, een indrukwekkende aandelenportefeuille of een afgeloste hypotheek.

Langer werk en fit blijven
Wellicht heb jij zulk leuk werk, dat je nog helemaal wil niet stoppen als je formeel met pensioen mag. Dat betekent ook extra inkomsten! Zorg er voor dat je aantrekkelijk blijft voor de arbeidsmarkt door jezelf te blijven ontwikkelen, denk bijvoorbeeld aan opleidingen. En investeren in je gezondheid is natuurlijk ook belangrijk.

Denk jij weleens aan later?

_____________________________________________________________________________
 
Vanaf nu kun je elke twee weken op Ze.nl een artikel lezen over een financieel onderwerp afkomstig van de dames van How 2 Spend It. How 2 Spend It is opgericht door Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden en is een digitaal platform waar je artikelen, video’s en handige tools kunt vinden over geldzaken en alles wat daarmee te maken heeft. Daarnaast biedt How 2 Spend It nog meer leuks, zoals de 6-weekse Financiële Detox Challenge waar je gratis aan mee kunt doen. Of de SamenwoonApp die je precies laat zien wat je moet regelen als je gaat samenwonen. Meer info? Neem een kijkje op de site