Samenwonen vs alleen wonen

Wonen door Mariëlle
Het grootste voordeel van samenwonen met je vriend is natuurlijk dat jullie lekker bij elkaar op de lip zitten. Maar het scheelt natuurlijk ook flink in de kosten. Alleen maar voordelen? Nee, soms wens je dat je nog alleen woonde.

Ein-de-lijk gaan jullie samenwonen. Maar what the… PIEP neemt hij nou weer mee? “Hoe kom je aan die bank? Gekocht? Waarom? Voor in ons nieuwe huis? Echt no way dat dát ding hier ook maar een milimeter over de drempel komt! En dat kastje? Die stond nog bij je moeder? Dat is jouw eerste eigen meubel ooit? Pfff. Wij moeten even bijpraten. Nu!”
Waar ben je aan begonnen met dat hele samenwonen-gedoe? Was dit nou wel zo’n goed plan? Wil je niet liever op jezelf blijven wonen? Dan hoef je in ieder geval geen rekening te houden met zijn verschrikkelijke smaak. Samenwonen heeft voor- en nadelen. Alleen wonen ook. Die wegen we voor je af.


Kosten delen (jeej!)

1. Je kunt de kosten delen. Voor alles: de huur, of je kunt zelfs eventueel een hogere hypotheek opnemen wanneer je gaat kopen, meubels en eten. ZO CHILL! Als je alleen woont moet je alles in je uppie ophoesten.
Aan de andere kant moet je ook rekeningen houden met andere meningen. Jullie moeten je allebei thuis kunnen voelen in hetzelfde huis, je koopt meubels die jullie allebei leuk vinden, je kookt dingen die hij ook lekker vindt. En zo komt het voor dat je nooit meer pannenkoeken eet omdat hij dat niet lekker vindt. Je kunt toch moeilijk elke avond twee maaltijden koken?

Eén huis, één plek

2. Je hoeft niet meer van huis naar huis op en neer te rijden. Terwijl de afwisseling ook wel lekker is. En voor sommigen is het fijn om te weten dat je je kunt terugtrekken naar je eigen plekkie.

Je zit bij elkaar op de lip

3. Je hoeft elkaar niet zoveel te missen, want je ziet elkaar (in de meeste gevallen) zo goed als elke dag. Aan de andere kant wordt het ook een gewoonte dat jullie elkaar toch wel zien, waardoor je juist het risico vergroot om elkaar uit het oog te verliezen.

Geen ellenlange discussies over waar je slaapt

4. De eindeloze discussies over bij wie jullie gaan slapen (“ja het is al de vijfde keer bij mij, maar ik heb ook een relaxter huis”) verdring je naar het verleden. Maar als je samenwoont heb je wel weer discussies over andere dingen die je niet hebt als je alleen woont.


Nooit meer alleen

5. Je bent niet altijd meer alleen. De tijd dat je in je uppie in je kamertje voor je uit zit te staren is echt voorbij. Jullie zijn nu altijd samen. Jullie staan samen op, douchen samen, lopen samen de deur uit, doen samen boodschappen, eten samen, kijken nog even een filmpie, samen tandenpoetsen en daarna samen naar bed. Hartstikke gezellig. Of niet...

Een keer zoveel vrienden

6. Als je niks te doen hebt, komt hij wel weer met zijn vrienden op de proppen. Vet gezellig. Maar ja, dan is er geen ontkomen meer aan als er vrienden komen die je liever niet in je comfortzone hebt.

Eén huis, één tv

7. En dan gaat de tv aan, voetbal. Nee, jongens, dat kan echt niet, want jij wilt namelijk Goede Tijden kijken. Ook al heb je ergens in je slaapkamer een tweede tv staan, het is minder chill dan voor de tv van je eerste keuze hangen. Dan zit je daar zo in je uppie en dan ben je toch een beetje weggestopt. Het is ook niet zo dat al je vriendinnen in je slaapkamer passen dus het is óf: afgezonderd in je alleentje in je slaapkamer zitten óf je moet ook voetbal kijken.

Woon jij liever samen, of toch alleen?