Bubbelen en relaxen in Omega Spa en Wellness

Ontspanning door Anniek
Haar bureau een dag lang inruilen voor een spa? Het leek stagiaire Anniek een top idee! Ze ging op uitnodiging van Omega Spa en Wellness in Soesterberg een dag naar hun spa om compleet zen te worden. Ontspanning gegarandeerd!
 
Het is waterkoud op de dag dat ik samen met Leonie, de hoofdredactrice van Vrouwen.nl, afreis richting Soesterberg om een dag door te brengen in Omega Spa en Wellness. Het complex bestaat nu uit twee aparte vleugels, een fitnessruimte en een spa-shop. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om een hele dag te relaxen. Let the fun begin!

Warm welkom
Het spacomplex ligt midden in de natuur en is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Bij binnenkomst worden we meteen omringd door warmte en heerlijke geuren. We krijgen een rondleiding van Lisette Snoek, directrice van de Spa. Ze laat ons de verschillende faciliteiten zien in beide vleugels, net zoals een aparte ruimte waar kan worden gesport. Het doel van de spa is om meer te zijn dan alleen een ontspanningscentrum. Mensen moeten er ook kunnen bewegen om zowel hun geest als lichaam in balans te brengen. 
 
Sauna's
Eenmaal omgekleed staan we voor een lastige keuze. Waar gaan we beginnen? Kiezen we voor de Finse sauna, het Turkse stoombad of de infrarood sauna? Of willen we een duik nemen in het verwarmde buitenzwembad? We besluiten om 'exotisch' te beginnen en nemen plaats in de Finse sauna. Hier schommelt de temperatuur rond de 80 graden.

Na de Finse sauna brengen we een bezoekje aan de balkensauna, waar de temperatuur rond de 85 graden ligt. In deze sauna vindt meerdere malen per dag een opgieting plaats. Hoewel het loeiheet is in deze sauna, is het toch verrassend goed uit te houden. Bovendien heb je bankjes op verschillende niveaus, dus je kunt zelf bepalen of je de hitte helemaal opzoekt. 
 

 
Daarna is het tijd voor het Turkse stoombad. Hoewel ik normaal niet zo'n enorme fan ben van een stoombad, vind ik deze wel heel lekker. Hij is niet te vochtig, waardoor je het wel langer dan een paar minuten kan uithouden. En wat doe je dan na een stoombad? Juist: naar de infrarood sauna. Heerlijk om je spieren los te laten maken voor de warme lampen! 
 
Zwembaden
Natuurlijk moeten we ook even de zwembaden uittesten. De spa heeft zowel binnen als buiten een verwarmd zwembad en buiten hebben ze ook nog een whirlpool. Omdat we wel een beetje 'sportief' willen zijn deze dag trekken we een aantal baantjes in het buitenbad. Het fijne aan dit bad is dat je lichaam ondergedompeld is in water van 31 graden, terwijl je hoofd afkoelt door de buitentemperatuur. De combinatie van warm en koud is precies goed. Dit geldt even later ook bij de whirlpool, waar de temperatuur van het water 38 graden bedraagt. Perfect!
 
 
Opgieting
Voor de onervaren saunagangers onder ons: een opgieting is een saunaritueel waarbij een mengsel van water met ijs en geurende oliën op een warme saunakachel wordt gegoten. De gemiddelde temperatuur bedraagt zo'n 85 graden. De warmte en geuren worden door de ruimte verspreid door een medewerker die met een handdoek staat te wapperen. Het ziet er een beetje maf uit, maar voelt wel lekker aan. Tijdens een opgieting gaat de luchtvochtigheid in de cabine omhoog en terwijl de echte temperatuur daalt, neemt de gevoelstemperatuur toe. Hierdoor ga je heel erg zweten, waardoor je veel afvalstoffen kwijtraakt. Je lichaam wordt dus gereinigd en het enige dat je hoeft te doen is zitten en ontspannen!
 
Behandelingen
Je kunt bij Omega Spa en Wellness ook verschillende beautybehandelingen boeken. Zo kun je een manicure of pedicure krijgen, maar ook massages en gezichtsbehandelingen. Wij besluiten de dag goed af te sluiten met een massage met geuroliën. Aan elke olie is een kleur gekoppeld en aan die kleur is een bepaalde gedachte verbonden. Zo staat paars bijvoorbeeld voor ontspanning en is die olie wat zoeter van geur. Blauw staat voor duidelijkheid en ruikt wat frisser en scherper. 
 
 

 
Je mag de oliën zelf uitkiezen en dat werkt zo: als eerste kies je vier kleuren die jou aanspreken. De eerste kleur die je kiest is je dagkleur, oftewel de kleur van je humeur. De tweede en derde kleur staan voor dingen waar je lichaam behoefte aan heeft, zoals ontspanning of liefde. De laatste kleur zegt iets over je toekomst en waar je naartoe wilt. Het is de bedoeling dat je de kleuren instinctief kiest. Het grappige is dat je onderbewustzijn instinctief weet aan te geven waar je lichaam naar hunkert. De achterliggende gedachte van deze massage is dus behoorlijk bijzonder. 
 
Aanrader
Omega Spa en Wellness in Soesterberg is een echte aanrader. De locatie is prachtig, de faciliteiten schoon en modern en je hebt er genoeg faciliteiten om je een hele dag mee te vermaken. Ben je benieuwd geworden naar Omega Spa en Wellness? Neem dan een kijkje op hun website!
 
Ga jij vaak naar de spa?