Lifestyle / Reizen
Reizen

Ik ga op reis en neem mee: mezelf!

Je hoort het steeds vaker: vriendin x gaat in haar up op reis. Alleen reizen is helemaal hot. Maar wat heb je er aan om all by yourself het vliegtuig in te stappen? Zet hem maar op je bucketlist, want het antwoord is: veel! 
 
Natuurlijk heeft iedereen een eigen reden om het eenmansavontuur aan te gaan. Voor de één is de reden misschien minder leuk dan de ander – over je kersverse ex heenkomen versus een nieuw land ontdekken. Bijvoorbeeld je eigen ‘Eat, Pray en Love’ verhaal, maar dan leuker, zonder het dumpgedeelte. Als in: wakker worden in een bruisende stad, latte’s drinken in het te leuke cafeetje op de hoek en de meest gave schoenen ever tegenkomen én uiteraard kopen! 
 

 
Een rijk avontuurtje…?
Toch draait alleen op pad gaan om meer dan leuke dingen zoals mooie schoenen en fijne mannen. Het is ook een verrijking voor jezelf. Je oude vertrouwde leventje ruil je even in om je te onderdompelen in avontuur. Eentje waar je rijk van wordt; of je nu een echte alleen reiziger bent of een ongeschreven blad. Het is een soort commitment naar jezelf. Je hebt jezelf als gezelschap en daar wil je, als het goed is, een mooie tijd mee beleven en er wat leuks van maken. En of het dan je bedoeling is of niet: je leert jezelf beslist kennen. Klinkt als zweverig? Misschien. Handig? Check!  
 
Je leert bijvoorbeeld om keuzes te maken. Jij kiest hoe je je tijd in wil delen en wat je wil zien. Ga je voor de hotspots of verken je de nieuwe plek op eigen houtje zonder kaart? Of iets alledaags zoals eten. Neem je iets makkelijks en eet je dat op in dat leuke parkje of ga je met jezelf uit eten? Het laatste vergt wat ballen, maar eerlijk: met een ander zou je waarschijnlijk hetzelfde doen. Dus wat let je? Je leert ook kiezen met wie je je tijd doorbrengt. Ben je er om nieuwe mensen te leren kennen of vind je je eigen gezelschap prima? Het is jouw vakantie en die kun je helemaal naar wens invullen. 
 
Nee = nee?
Wat zijn je grenzen? Je leert ze aangeven. Je bent dan wel met jezelf op reis, maar om je heen heb je een nieuwe onbekende wereld die wat van je wil. De locals willen dat je hun restaurants of winkels bezoekt. Mensen die je in je kamer van het hostel leert kennen of in de lobby van het hotel, vragen of je zin hebt om samen wat te doen. Of wat dacht je van die enge man die de hele tijd naar je zit te staren als je op de trein wacht of erger nog, een praatje komt maken? Het laatste is niet fijn, maar kan altijd gebeuren. Belangrijk is dat je altijd zelf kan bepalen en aangeeft wat je prettig vindt of niet. 
 
Hallo flexibel zijn?
Je komt ook te weten wat je écht leuk vindt. Het kan zijn dat iets waarnaar je uitkeek, je ineens niet meer zo leuk lijkt. Zo heb je van tevoren enthousiast de hele reis uitgestippeld, maar zodra je opnieuw je plannen bekijkt weet je: dit wil ik niet doen. Het ligt wellicht niet eens aan de bezigheid, maar het kan zijn dat je het opeens benauwd krijgt van het vaststaande schema. Bovendien was dit vakantie toch? Dus weg met die lijst en geniet! Hallo, lekker slenteren door de straten en bij elke bakker of ijssalon stoppen. En reminder voor jezelf: dit ‘no-list’ souvenir gaat beslist mee naar huis. 
 

 
Solo reizen betekent dat je leert om flexibel te zijn. Zo kan een dag misschien anders gaan dan je had gedacht. Je mist een treinaansluiting of je staat langer in de rij voor een museum waardoor je te weinig tijd hebt om die leuke markt te bezoeken. Het kan ook zijn dat je een off-day hebt. Je mist het thuisfront of je ex te erg, en je hebt helemaal geen zin om er die dag wat van te maken. ?Geen reden om dan te gaan balen, maar des te meer reden om de dag te nemen zoals die komt. Wees op zo’n moment lief voor jezelf, want jij weet als geen ander waar je behoefte aan hebt. 
 
Kaarten zijn magisch?
Een nieuwe omgeving leren kennen is vooral wegwijs worden. Oftewel: leren kaartlezen. Plotseling is jouw Lonely Planet en de kaart die je gratis kon meenemen bij de receptie magisch. Alles waar je heen kunt staat erop. Halleluja! Het kost soms wat tijd om uit te vogelen waar je precies bent, maar met het nodige vraagwerk aan voorbijgangers en verwoede doorzettingspogingen kom je er wel. Aan het eind van de dag is die kaart jouw wegwijzer. Als je gesproken aanwijzingen makkelijker vindt kun je de navigatie op je telefoon gebruiken of een kaart als app installeren.
 
Het is gezellig met mij!
?Maar bovenal leer je van alleen reizen om te genieten met én van jezelf. Los van anderen die je leert kennen op je reis moet je er zelf wat van maken. Je bent 24-uur per dag je eigen gezelschap, waardoor je jezelf op een andere manier leert kennen dan in een vertrouwde omgeving met bekenden. Alle indrukken die je op je reis opdoet en emoties die je ervaart komen bij jezelf te liggen – of ze nu leuk zijn of niet. Het mooie hiervan is dat je leert wat je blij en gelukkig maakt. Op die manier kun je je eigen beste gezelschap worden of je op reis bent of gewoon thuis op de bank zit. 

Ga jij vaak alleen op reis?