Waarom we niet zonder onze moeders kunnen

Mama door Sabine
Voor het slapengaan wilde je een kus van d’r en in de stad wilde je haar hand altijd vasthouden. Zonder je moeder kon je echt niet! Maar nu je volwassen bent (volgens de wet dan), heb je je moeder nog net zo hard nodig als vroeger.

Wanneer je als dreumes een nachtmerrie had, werd er een grote keel opgezet en krijste je om mama. Papa kon wel mooi aan je ledikantje komen staan, maar het was toch echt moeders die jou moest komen kalmeren. Je had mama nu eenmaal nodig. Een dikke twintig jaar later is er niet veel veranderd en bij elke kleine nervous breakdown wordt mama alsnog geraadpleegd. Je kunt gewoon niet zonder dat geweldige mens dat ons op de wereld heeft gezet, want je moeder…  

… is altijd optimistisch. Zelfs wanneer jij alles en iedereen stom vindt, blijft je moeder hoopvol.
 
… houdt onvoorwaardelijk van je. Al zou jij een bank beroven, je ex-vriend van zijn ballen ontdoen of drugs smokkelen, ze blijft altijd van je houden.… haar kookkunsten zul je nooit kunnen evenaren, maar je kunt er wel intens van genieten. Zonder haar zou jij elke dag pasta pomodoro en krentenbollen eten.

… geeft je updates over de dieren met wie je bent opgegroeid, maar die je helaas niet mee kon nemen naar je flatje op de derde verdieping. Zonder die dagelijkse foto’s in de familie-WhatsAppgroep kan jij niet.

… haar gevoel voor humor is fantastisch. Vooral wanneer je het niet verwacht, kan je moeder met een geweldige opmerking op de proppen komen.

… heeft een totaal andere kijk op dingen dan jij. En dat heb jij hard nodig. Wanneer jij na een verschrikkelijk sollicitatiegesprek het liefst de wijnfles aan je mond wil zetten, weet je moeder je er altijd van te overtuigen dat het niet het einde van de wereld is.


… staat altijd voor je klaar. Wanneer jij een enorme baaldag hebt of je hart net aan diggelen is geslagen, zegt ze zonder morren haar afspraken af om haar kleine meid te komen troosten. En die troost van mama hebben we soms hard nodig!
 

… biedt altijd een schouder om op uit te huilen als je die nodig hebt.

… dient als mediator tussen jou en je vader. Hoe groot je ook bent, vaders vinden nog altijd dat ze zich kunnen bemoeien met jouw leven. Het is goedbedoeld. Maar soms kan zo’n discussie kan soms erg verhit raken. Gelukkig is er dan je moeder die de boel komt sussen.  

… voorziet je van de beste opvoedadviezen.  

… is onzelfzuchtig. Hoe oud ze ook is en hoe groot jij al bent, ze zal jou altijd op nummer één zetten.

... durft gek te doen op straat. Het kan haar al lang niet meer schelen wat voorbijgangers van haar vinden. … weet precies wanneer ze haar mond moet houden. Een ‘Ik zei het je toch’ zal je niet uit haar mond horen komen wanneer jij flink geblunderd hebt.

… geeft de fijnste knuffels. Als je weer eens een keertje een bezoekje breng aan je ouders, vind je het nog altijd fantastisch om tegen je moeder aan te gaan zitten op de bank. For old times sake.

Waarom kan jij niet zonder je moeder?