Ons Soort Loeders: Stoere oppas

Mama door Alies
“Een paar moeders hadden toch een tweepersoonsstretcher meegegeven aan hun kind. Daardoor paste niet iedereen in de slaapzaal. Een hele toestand. Moest ik dat allemaal oplossen. En bij de speurtocht raakten er drie kwijt.” 
 
Marcia drinkt nog even een wijntje bij mij voor we naar de film gaan. Ze is onlangs mee geweest naar het schoolkamp, als begeleider. Dat soort dingen moet je natuurlijk nooit doen. “In de avond zat ik te huilen bij het kampvuur. Vreselijk was het. Ik denk dat ik een burn-out heb.” 
 
Kratten en mannen 
“Ik snap wel dat je afgedraaid bent na zo’n kamp” zeg ik. “Op 90 kinderen letten, het idee alleen al... Gevalletje nooit meer doen, denk ik.”  
“Het was gewoon de druppel. Mijn coach zei al dat ik altijd teveel moet van mezelf: een goede moeder zijn, een leuke vrouw, een excellerende werknemer… Vooral jonge ambitieuze vrouwen lopen veel risico op oververmoeid raken." 
Van boven klinkt gelach en gekrijs. De kinderen stoeien met oppas Kim. Dat doe ik veel te weinig. “Leuk hè, zeg ik glunderend. Zo laat je ze echt met plezier achter.”
 

 
“Dat jij dat zo makkelijk vertrouwt… Een vreemde!” zegt Marcia. Zelf huurt ze nooit een oppas in. Als het echt nodig is, komt er weleens een of andere kreupele oudtante van heinde en verre. Of ze duwt mij op het laatste moment twee kinderen in de mik (nee zeggen is geen optie, want we zijn vriendinnen).
“Kim is allang geen vreemde meer. En ze is stoer joh. Ze woont in dat wilde studentenhuis aan de overkant. De kratten kunnen er niet worden aangesleept, de mannen ook niet. En ze zetten ze allemaal ‘s ochtends weer buiten, zo van: bedankt voor de bewezen diensten. Kunnen wij nog wat van leren, haha.”
 
Zuur  
Kim komt naar beneden om drinken te halen. Ze stelt zich netjes aan Marcia voor. Marcia neemt haar van top tot teen op. Dat zou wel wat minder opvallend mogen.  
“Tsja”, zeg ik als Kim weer naar boven gaat, “was ik maar een beetje meer zoals zij”. 
“Wacht maar”, klinkt het dan grimmig, “straks krijgt zij ook kinderen. En dan flubbert ze ook uit hoor. Dan is het over met die kont en weet ze ook helemaal niet meer hoe ze het haar man in godsnaam nog naar de zin moet maken. Het is allemaal maar tijdelijk…” zucht ze.  
“Oh, ik had het niet over haar figuur hoor, ik bedoelde eigenlijk hoe leuk ze met de kinderen omgaat”, zeg ik.
“Pas jij nou maar op, die Vincent van jou heeft zijn ogen ook niet in zijn zak zitten hoor…” 
“Nee natuurlijk niet. Wat deed hij anders bij mij …” Marcia kijkt me verbaasd aan. “Nee Mars, wees maar niet bang, ik weet heus wel dat ik geen lekker wijf ben. Maar jij wel. Dus je hoeft niet zo zuur te doen over Kims figuur.”
 
 
Hollands figuur
“Oh kind houd op”, roept ze uit, “ik krijg overal van die vetrolletjes.” Ze knijpt in haar middel met een dramatische gezichtsuitdrukking. Het zijn altijd de knappe, dunne vrouwen die klagen over hun figuur, alsof ze nog even extra willen benadrukken hoe goed ze er wel niet uit zien.  
“Weet je wie pas dun is?” vervolgt Marcia, “Olivia. Dat is toch gewoon eng? Kijk, bij jou zit er tenminste nog vlees aan. Jij hebt gewoon een goed Hollands figuur.” 
Nou ehh, bedankt maar weer. 
 
Dan moeten we gaan. Ik wil de kinderen gedag gaan zeggen, en zie dan tot mijn schrik Kim in de woonkamer zitten. Zou ze ons hebben horen praten? 
Kim loopt naar ons toe en zegt tegen Marcia: “Als je nog eens oppas zoekt… Bel gerust. Alies heeft mijn nummer.” 
Marcia kijkt een beetje verschrikt. “Eh… Wat vraag je eigenlijk per uur?” 
“Oh”, zegt Kim, “Dat ligt eraan. Ik hanteer verschillende tarieven. Is je man een beetje een lekker ding? Dan reken ik natuurlijk minder.”

Lees ook de vorige verhalen van Alies!


Een helemaal niet zo roze wolk, oude vrienden die je niet meer ziet, keiharde concurrentie tussen moeders, opdringerige vaders, schoolpleinaffaires, etiket-plakkende professionals en tegen je zin de juf helpen: een greep uit de onderwerpen in de serie ‘Ons Soort Loeders’.

Hierin beschrijft Alies haar leven als moeder in het over het paard getilde Utrecht-Oost. Haar nieuwe vriendinnen, waaronder een jaloerse MILF en de Opper-Vagina van het schoolplein, lijken vooral bezig te zijn met de kinderen. Maar gaandeweg komen hun werkelijke behoeften aan het licht. Meer Alies? Kijk op Facebook.com/OnsSoortLoeders
Alies is gecreëerd door Anne-Marie de Ruiter.