Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Dit is de reden waarom je songteksten verkeerd verstaat


Zo nu en dan gaan de remmen los en zing je nummer na nummer mee. Je vriendinnen doen gezellig met je mee, maar stikken bijna van het lachen wanneer ze jouw versie horen. Je had de tekst weer eens fout. Waarom gebeurt jou dat toch steeds?

Je gaat los op de dansvloer met je vriendinnen en blèrt uit volle borst met de liedjes mee. Maar wanneer jij op z’n hardst meebrult, kijken je vriendinnen je opeens heel raar aan. Niet omdat je zo vals als een kraai zingt maar omdat je de tekst hartstikke fout hebt. Voor de zoveelste keer… Waarom heb jij de tekst toch altijd fout?


 
Mondegreen
Je bent niet de enige die weleens een songtekst verkeerd verstaat. Er zijn niet voor niets zoveel Mama Appelsapjes. Het verkeerd verstaan van een gedeelte van een (song)tekst heeft zelfs een woord: mondegreen. The Sciense of Us legt uit dat er verschillende redenen zijn waarom we de tekst van een liedje verkeerd uitkramen.

De eerste heeft met onze emoties te maken. Als je je bijvoorbeeld down voelt, interpreteer je een tekst vaak als verdrietiger dan hij eigenlijk is. En ook dit fenomeen heeft een naam, namelijk: Top Down Processing. Zo vertelt The Science of Us dat iemand met liefdesverdriet eerder I’m going to leave her zal verstaan dan het daadwerkelijk gezongen I’m a believer.

Lonely Starbucks lovers
Een tweede schuldige is je bovenkamer. Je brein kan woorden soms heel vreemd opbreken waardoor ook weer heel vreemde zinnen kunnen ontstaan. Een andere reden kan zijn dat je brein continu bezig is met nuttige informatie van onzin te onderscheiden. Wanneer jij een bepaalde tekst niet goed kunt verstaan en er hierdoor woorden in de zin ontbreken, wil je brein deze gaten graag vullen.


Volgens Uproxx gaat je brein dan maar zelf op zoek naar een oplossing. Het stomme is dat het alternatief vaak alles behalve logisch is, maar tóch blijft hangen. Let’s be honest. We horen TayTay in haar nummer Blank Space toch allemaal Lonely Starbucks lovers zingen in plaats van long list of ex-lovers?

Welke songtekst zing jij altijd fout?