Oneerlijk: mannen slapen beter dan vrouwen

Lifestyle door Anniek
's Nachts lig je uren te luisteren naar hoe je lover dertig bomen zaagt, maar zelf in dromenland komen lukt maar niet. Waarom is het voor mannen zo makkelijk om in slaap te vallen en moeten wij onszelf praktisch knock-out slaan?
 
We weten inmiddels dat er genoeg verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Zo hebben zij een beter richtingsgevoel en zijn wij - uiteraard - betere chauffeurs. Maar nu hebben we nog iets dat we aan het lijstje kunnen toevoegen en met dit verschil zijn we niet zo blij: mannen slapen 's nachts namelijk beter dan vrouwen.


 
Hormonen
Het Amerikaanse Office of Women's Health heeft ontdekt dat vrouwen slechter slapen dan mannen door onze hormonen. Alsof het niet erg genoeg is dat we elke maand uit ons doosje bloeden, houden ze ons nu ook al van onze nachtrust af. De hormoonschommelingen die optreden in je lichaam als je ongesteld moet worden verstoren de natuurlijke balans. Hierdoor kunnen we maar moeilijk in slaap komen, want we voelen ons dan onrustig en down.
 
Behalve van dat onrustige gevoel hebben we vaak ook nog last van kramp, hoofdpijn, een opgeblazen gevoel en rugpijn. Het gevoel alsof er iemand met een mes in je onderbuik steekt helpt natuurlijk ook voor geen meter als je in slaap probeert te komen. En denk je dat het beter wordt als je ouder wordt, dan heb je het goed mis. Als je in de menopauze komt, ga je ook nog eens zweten als een otter. Het is dus één groot feest.
 
 
Tips
Als we naar de cijfertjes kijken, zien we dat slechts 20 procent van de werkende mannen weleens last heeft van slapeloosheid. Dit tegenover de 27 procent van de werkende vrouwen die de slaap niet kan vatten. Als je op zoek bent naar manieren om toch snel in slaap te komen, zijn hier een paar tips: doe geen dutjes meer, creëer een routine en stop uiterlijk drie uur vóór het slapengaan met zware fysieke activiteiten. Zo heeft je lichaam genoeg tijd om tot rust te komen en raak je hopelijk snel in dromenland.
 
Slaap lekker!