Door deze slaapgewoonte kan je niet meer stoppen met snacken

Lifestyle door Elsemieke

We weten allemaal wanneer onze innerlijke schranswekker weer eens afgaat. Je denkt aan die XXL-zak M&M’s die nog in de voorraadkast ligt. Dag concentratie! Je slaapritme blijkt de boosdoener te zijn van deze vervelende cravings
 
Aan het einde van de middag of het begin van de avond kunnen we vaak wel een lekkere snack gebruiken. En dan denken we niet aan een verantwoord stuk fruit of oppeppende soepstengel… Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Chicago blijkt je behoefte naar ongezonde snacks te maken te hebben met de hoeveelheid slaap van de nacht ervoor. 
 
 
Extra calorieën
We weten allemaal inmiddels wel dat je minstens acht uur slaap nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren, maar de effecten van weinig slaap op je eetpatroon zijn nu dus ook onderzocht. Een slechte nachtrust kan ervoor zorgen dat je de dag erna tot 50 procent meer calorieën tot je neemt. 
 
Hormonen
Wanneer je niet genoeg slaap krijgt, gaat je lichaam hormonen produceren die het een stuk lastiger maken om vet voedsel te weerstaan. Die hormonen zorgen er ook voor dat ons eten een stuk beter smaakt. Krijgen we dus alleen nog maar meer zin in vette of zoute snacks. 
 
Jointje
Die hormonen je lichaam aanmaakt na een slechte nachtrust laten je dus hunkeren naar ongezond voedsel. Volgens de onderzoekers is het gevoel dat je dan tijdens het snacken krijgt vergelijkbaar met het roken van cannabis, een joint dus. Heb je nog meer redenen nodig om vanavond héél vroeg je bed in te duiken?!

Hoeveel uur slaap jij per nacht?