Gebroken hart? Dit gebeurt er met je lichaam

Lifestyle door Sascha
Tranen vloeien rijkelijk als het aankomt op een breakup. Op dit soort momenten lijkt het net alsof het allemaal nooit meer goed zal komen. Niet alleen in je hoofd gebeurt er heel veel als je een gebroken hart hebt, ook met je lichaam is een hoop gaande.

 
Een gebroken hart is misschien wel het ergste wat er bestaat. Niets doet zo’n pijn als liefdesverdriet. Huilen is het enige wat je op dat moment wilt, en eten is al helemaal niet aan de orde. Geen hap krijg jij door je keel. Liefdesverdriet is een gevoel dat universeel wordt begrepen. Dit is dan ook echt het enige lichtpuntje.


Jouw hart voelt het ook

Liefdesverdriet kan zelfs voelen als een heuse ziekte die dagen, weken, maanden of zelfs jaren lijkt te duren. Maar is het eigenlijk ook echt een ziekte? Volgens een onderzoek is het antwoord op deze vraag ‘ja’. Guess what… Jouw hart voelt het ook. Alsof de emotionele pijn al niet genoeg was, blijkt het fysiek ook nog eens toe te slaan.
 
Fysieke pijn
In een studie uit 2005 hebben wetenschappers van de Universiteit van Californië een gen gevonden dat gelinkt werd aan fysieke pijngevoeligheid. Het gen dat de meest krachtige pijnstiller in je lichaam reguleert, is ook betrokken bij maatschappelijke, pijnlijke ervaringen. Dit betekent dat wanneer jij een sociale afwijzing, ofwel een breakup, ervaart, jouw lichaam dezelfde krachtige pijnstillers laat vloeien maar dan wat betreft fysieke pijn.


Beroertes en hartziekten

Uit dit Deense onderzoek bleek dat degene die hun partner verliezen een verhoogd risico hebben op een onregelmatige hartslag, een aandoening die ook wel ‘atriale fibrillatie’ genoemd wordt. Dit is een risicofactor voor de ontwikkeling van een beroerte of hartziekten. Ook werd ontdekt dat dit risico het hoogst is tussen de 8 en de 14 dagen na de breakup.

Dodelijk

Maar we zijn er nog niet. Er is zelfs een term om dit alles te kunnen beschrijven, namelijk ‘takotsubo cardiomyopathie’. Dit is wanneer de spieren van het hart verzwakken wat weer kan leiden tot een hartstilstand of zelfs tot de dood. Wowie! De trigger hiervoor is wanneer iemand al enigszins emotionele of lichamelijke stress ervaart. Gelukkig is liefdesverdriet wel omkeerbaar en zal het niet zo snel nog een keer gebeuren.
 
Heb jij weleens liefdesverdriet gehad?