Wat we zó erg missen aan onze studententijd

Werk & studie door Elsemieke
Gewapend met een thermofles koffie en een reep chocola ging je die tentamens te lijf. Toen leek het alsof er niets ergers bestond dan deadlines en ochtendcolleges, maar nu zouden we maar wat graag weer in die collegebanken zitten. 
 
Schipperen tussen doordeweekse feestjes en die eeuwige deadlines en tentamens: je studententijd was eigenlijk best te doen! Eenmaal afgestudeerd wordt er namelijk ineens van je verwacht dat je het leven een stuk serieuzer neemt en dat je je zaken een keer op orde krijgt. Oké, de geldzorgen missen we niet, maar de volgende dingen zeker wel!

 
Kruipend naar huis
In onze studententijd konden we de kroeg in duiken wanneer we daar zin in hadden. Er was altijd wel iemand die mee wilde en dat saaie college van de volgende ochtend kon je best een keertje skippen. Of meerdere keren... Dat spontane uitgaan of een lekker drankje doen in de stad is, eenmaal in het all grown up life, een stuk lastiger... Iets met serieuze verantwoordelijkheden en een chagrijnige baas. Zucht.

Leven in het nu
Natuurlijk dacht je tijdens je studententijd weleens na over later, maar verder dan dagdromen kwam het niet. Tegenwoordig ben je juist veel bezig met je leven structuur te geven, zodat er een duidelijke richting in komt. Als college chick was dat wel anders, je maakte je vooral druk of die ene leuke guy wel terug sms'te en verder brak je dagenlang je hoofd over dé outfit voor het eindgala. 


Uitslaapsessies
Je rooster besloeg vaak niet veel meer dan een paar colleges per week, dus als je niet middenin je tentamens zat hoefde je absoluut geen wekker te zetten. Tegen de tijd dat jij tegenwoordig smakt tijdens je lunchpauze deed je als student net één oog open. Om je vervolgens nog heerlijk een paar keer om te draaien. Wauw, hoe erg missen we dat! 

Studentenkorting for life
Serieus, wie heeft er besloten dat je direct na je afstuderen wordt gezien als een volwassene die serieus overweg kan met geld? Waarom plakken ze er niet nog even een paar jaar achteraan, zodat je bijvoorbeeld wordt gezien als in between? Kan je even rustig wennen en nog lekker genieten van de studentenkorting die je kreeg in allerlei bars, bioscopen en attractieparken. Nee, helaas, dat gaat natuurlijk nooit gebeuren.

Gratis reizen
God, we miss that
. Dat glanzende gouden pasje dat je in een flits van het noorden van het land naar Maastricht bracht. Nou ja, figuurlijk gesproken dan, want al die vertragingen en drama's om op een fatsoenlijke tijd thuis te komen missen we absoluut niet. Het gratis reizen daarentegen is het beste wat je tijdens je studententijd is overkomen. Je kon zonder nadenken drie trams nemen om naar de andere kant van de stad te komen, maar nu pak je de fiets omdat het goedkoper is. 


 
Helpende hand
Als eeuwige broke student hielpen je ouders je nog met alles. Even een wasje voor je draaien? No problemo. Een lening van honderd euro om het einde van de maand te halen? Snapten ze best, en vaak genoeg stopten ze je ook nog even zomaar wat toe. Je ouders betaalden nog de etentjes met familie en ze namen de entree van het weekendje weg voor hun rekening. Hoef je tegenwoordig niet meer mee aan te komen. Als volwassene word je geacht je eigen boontjes te doppen.
 
Never alone
In je studententijd was er altijd iemand om mee te praten. Studiegenootjes, vrienden van de studentenvereniging of je huisgenoten, je was eigenlijk nooit alleen. Nu heb je alleen de kat die geïrriteerd haar wenkbrauw optrekt als je na een lange dag eindelijk thuis bent. 

Wat mis jij uit je studententijd?