Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Challenge #1: Een week lang leven met 25 euro

Om mezelf eens even flink op de proef te stellen, ging ik de challenge aan om een week lang te leven met 25 euro. 25 euro wil zeggen dat je zo’n 3,58 per dag te besteden hebt. Zal het me gelukt zijn? Lees maar snel door!
 
Mijn challenge begon op vrijdagochtend, en eindige een week later op donderdagavond. Ik dacht: dat doe ik wel even. Toch werd ik mooi even met de neus op de feiten gedrukt: €25 is namelijk zoveel nog niet! Hoe ik deze week heb ervaren, lees je hieronder.


Vrijdag
Vol goede moed startte ik de ochtend met een ontbijtje dat ik nog op het plankje in de koelkast had staan. Goed, wellicht niet helemaal eerlijk maar wel een goede optie om niet boven die €3,58 per dag uit te komen. ’s Middags tijdens de lunch kocht ik crackers en smeerworst. ’s Avonds at ik met vrienden en we hebben lekker cheap gekookt zodat er maar een klein bedragje per persoon overbleef.
 
Zaterdag
Ik begon deze dag met wat yoghurt en muesli. In de middag betrapte ik mezelf erop dat ik eventjes online naar leuke items aan het kijken was. Foei! Ook nog een lastige: ik sta op het punt om mijn studentenkamertje in te wisselen voor een andere en ik had verhuisdozen nodig. Gelukkig was daar mijn redder in nood: mijn moeder. Zij kocht wat verhuisdozen voor me en uiteindelijk hebben we ook nog samen geluncht en in de avond gegeten.
 
Zondag
Op de zondagen breng ik vaak een bezoekje aan m’n oma. Natuurlijk hoort daar ook oma’s eten bij. Ik hoefde dus geen lunch en avondeten te kopen. ’s Ochtends begon ik de dag met yoghurt en een banaan. Deze dag was redelijk cheap dus dat kwam goed uit, want wanneer ik de ene dag wat minder spendeerde, kon ik de dagen daarna ietsje meer uitgeven.
 
Maandag
Op maandag kwam ik weer op de redactie waar een collegaatje mij erop wees dat het juist een goede uitdaging zou zijn om met die 25 euro toch lekker veel te experimenteren met koken en goedkope gerechtjes. Daar had ze een punt! ’s Ochtends had ik nog crackers en pindakaas op de redactie staan, en ’s middags heb ik een brood en kaas gekocht. In de avond heb ik een broccoli-courgette soepje gemaakt. Superlekker en cheap!


Dinsdag
Op dinsdag heb ik een standaard eet-avondje met vriendinnetjes waar we maandelijks wat geld voor overmaken. In de avond hoefde ik dus niets uit te geven. ’s Ochtends at ik yoghurt met een banaan en overdag lunchte ik met twee bolletjes en filet american. Ik moet zeggen, wil je je broodjes een beetje rijkelijk beleggen tijdens de lunch, dan schiet het bedrag ineens rap omhoog!
 
Woensdag
Ook vandaag begon ik de ochtend weer met een beetje yoghurt en een banaan. In de middag at ik de andere helft van het brood dat ik gister gekocht had met pindakaas. ’s Avonds had ik een pastasalade gemaakt. M’n lievelingseten en ook weer lekker goedkoop (als je het goed doet).
 
Donderdag
The final day! Deze dag vond ik moeilijk te doorstaan. Het was de dag van de bevrijding en ik wilde allemaal leuke dingetjes doen maar ja, het leven kost nou eenmaal geld. Een uitgebreide lunch zat er dus niet in. Ik ben samen met een vriendinnetje aan het begin van de ochtend naar het park gegaan, kleedje mee, broodjes mee en wat drinken. Lekker en toch best cheap! ’s Avonds at ik nog de pastasalade die ik van de dag ervoor over had.
 
Conclusie
Oké ik geef toe, het was absoluut niet makkelijk. Je denkt dat doe ik wel even maar, 25 euro is eigenlijk echt niet veel, vooral niet als je een ander getal op je bankrekening ziet staan maar er niet aan mag komen. Wat ik ook merkte was dat mijn vaste lasten of dingetjes die ik nog over moest maken naar vriendinnen, niet overgemaakt konden worden. Netflix bijvoorbeeld, kon niet afgeschreven worden. Daar hou je in eerste instantie geen rekening mee. Ik vond het wel een hele gave uitdaging en zou hem zeker nog een keer doen. Het uiteindelijke bedrag dat ik heb uitgegeven is €27,50. Ietsje meer dus. Oepsie! Maar ik heb m’n best gedaan.

Zou jij deze challenge aan durven gaan?