Dit gebeurt er echt met je lichaam wanneer je de morning-afterpil neemt

Intiem door Sabine

Je zit met de handen in het haar wanneer je erachter komt dat je de pil bent vergeten en jij en je vriend de koffer in zijn gedoken. Wat nu? Het eerste wat door je hoofd schiet, is de morning-afterpil. Maar wat doet die eigenlijk?
 
We zijn inmiddels volwassen genoeg om tijdens een avontuurtje een condoom tevoorschijn te toveren. Maar hoe verantwoordelijk je ook bezig bent: een ongelukje zit in een klein hoekje. Wanneer het rubbertje gescheurd blijkt te zijn, wend jij je tot de huisarts of drogist voor een morning-afterpil. Maar wat doet dat pilletje eigenlijk met je lichaam? 

 
Geen abortus
Tijdens de biologieles van mevrouw De Vries was je meer bezig met giechelen. Hoe ‘voortplanten’ precies werkte, had jij al een keer met je vriendinnen opgezocht. Maar hoe die morning-afterpil nu écht werkt, heb jij gemist. Het blijkt dat jij niet de enige bent die het tijdens haar biologielesje druk had met andere dingen. Uit een enquête onder 510 vrouwen tussen 15 en 45 jaar oud blijkt dat 50 procent niet weet hoe die pil werkt. Maar 8 procent wist daadwerkelijk hoe die pil werkt. Oeps. 
 
Volgens Prof Dr. Mireille Merckx, hoofd van de afdeling Gynaecologie in het AZ Jan Portaels en staflid in het UZ Gent, denken veel vrouwen dat deze noodpil leidt tot een abortus. Maar dat is helemaal niet waar. Dat vrouwen niet goed geïnformeerd zijn over de pil, blijkt maar weer uit de volgende openbaring. 44 procent van de ondervraagde dames tussen de 15 en 25 jaar denkt namelijk dat deze pil net zo goed werkt als de normale pil! O, o, dames. 

 
Dit doet-ie echt 
Aan ons de schone taak om even mevrouw De Vries te spelen. De noodpil beschadigt géén eicellen of het embryo. Wat-ie wel doet? Die morning-afterpil blokkeert of vertraagt je eisprong. Zo kan een ontmoeting tussen de zaadcel en eicel voorkomen worden. Wanneer je ovulatie dus al heeft plaatsgevonden, heeft de pil geen zin en wordt er geen abortus in gang gezet. Het is echt een noodpil en kan dus niet worden ingezet als een anticonceptiepil. Het heeft ook nog een paar bijwerkingen. Het kan dat je menstruatiestoornissen ervaart, hoofdpijn krijgt of last hebt van gevoelige borsten. 
 
Wist jij dat de morning-afterpil dit deed?