Wat?! Hoge hakken zijn oorspronkelijk voor mannen bedoeld

Lifestyle door Elsemieke

Ook al lopen ze vaak verschrikkelijk en gaan we negen van de tien keer liever voor een paar gympen, met een paar killer heels voelen we ons op en top vrouwelijk. Toch staan hakken niet alleen voor vrouwelijke elegantie.  
 
Wanneer we een paar torenhoge hakken aantrekken onder een sexy jurkje kunnen we de hele wereld aan. Al is het maar voor de paar uurtjes waarmee we het volhouden op die ondingen. Het is onze signature look op een bruiloft of een ander leuk feestje, maar dat voorkomen is blijkbaar niet alleen voor ons bedoeld. De hak werd oorspronkelijk namelijk voor niemand minder dan mannen onderworpen. Wát?!

 
Pijnlijk schoeisel
Als je een feestje hebt trek je als vrouw over het algemeen een paar mooie hakken aan, maar dat is ooit wel anders geweest. Elisabeth Semmelhack van het schoenmuseum in Toronto zegt namelijk dat mannen in de 10e eeuw al hakken droegen. Daar bleken de kerels zich al te pijnigen met het schoeisel waar wij tegenwoordig ook op rond paraderen. Perzische mannen droegen toen hakken tijdens het paardrijden zodat hun voeten beter in de stijgbeugels pasten. Europeanen namen dit idee vervolgens weer mee deze kant op.
 
Cowboys
Mannen droegen dus al hakken lang voordat wij ontdekten dat je met een paar killer heels een stuk slanker lijkt. Ook cowboys droegen tijdens de oorlog high heels om stabiel op het paard te kunnen zitten. Hadden ze meer focus om hun wapen goed te gebruiken. Pas in de 18e eeuw kregen ze door dat de schoenen ook heel geschikt zijn voor vrouwen, maar hakken worden pas vanaf de jaren 50 gezien als sexy. Ze worden dus eigenlijk niet meer gebruikt waar ze ooit voor bedoeld waren, maar heel erg vinden wij dat in ieder geval niet. Kom maar door met die zwierige jurkjes en stiletto’s!

Wist jij al dat hakken eigenlijk voor mannen ontworpen zijn?